Osudová návštěva rodného města

Muz bez jazyka
Hlavní hrdina Arnošt Doubek není upřímný ke svému okolí a ani k sám sobě. Jeho dosavadní život změní návštěva rodného města, která odstartuje dramatické události. Do jeho života zasáhne řada lidí, kteří mu pomohou vyrovnat se se svým selháním.

Román o sebelžích, životním bilancování a spisovateli, který se míjí s tématy i sám se sebou
Čtyřicátník Arnošt Doubek donekonečna objíždí autorská čtení se svou prvotinou. Úporně se brání nálepce mladý nadějný autor. Už roky nic nenapsal a naděje na změnu mizí v nenávratnu. Zbytky energie Arnošt vynakládá na to, aby s šarmantním humorem o svém životě mlžil. Alespoň před ostatními. Lhát sám sobě je ale stále těžší, zvlášť když střízlivost je občas nevyhnutelná. Až jedna návštěva rodného města rozpoutá dramatický sled událostí a pravda se dere ven. Tam, kde Arnošt selhává jako autor, pomohou jeho hrdinové: nemocný otec, osudová láska, sestra Alenka, matka, Bolševik, a především Muž bez jazyka.

Ukázka z knihy

Jindřich seděl u stolu pod oknem a jedl večeři. Arnošt měl přes sebe přehozenou deku, kterou prve přikryl Jindřicha. Tak se mu přece nezdála, ta Jindřichova přepečlivá péče. V polospánku měl pocit, že si u toho přikrývání Jindřich dokonce něco pobrukoval, ale to mohl být jen sen. Otec nikdy zimomřivý nebýval, naopak, navzdory Arnoštovým protestům zastával teorii studeného odchovu, jen v noci, když klesla teplota a Arnošt se odkopal, chodil ho Jindřich pravidelně přikrývat. Nikdy u toho ale nezpíval, to až dnes v tomhle domově. Vlastně teď dělal víc věcí, co nikdy v životě předtím. Jako by mu vyměnili srdce a on se postupně převtěloval do osobnosti anonymního dárce.

Muž bez jazyka

Autor: Matěj Dadák

Počet stran: 301
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-275-0534-0
Doporučená cena: 349 Kč

 

 

Knihu Muž bez jazyka vydalo nakladatelství Host.

O autorovi

Matěj Dadák (nar. 1975) se od dětství věnuje herectví, které také vystudoval na JAMU v Brně. Je členem souboru Činoherního klubu v Praze, hraje ve filmech a seriálech. V roce 2010 debutoval knižní novelou Horowitz, za kterou byl nominován na cenu Magnesia Litera pro objev roku. Podle jeho scénářů byly natočeny televizní filmy Cizí příběh a Trojí život. Od roku 2018 uvádí Činoherní klub jeho divadelní hru Poutníci do Lhasy s autorem v hlavní roli.

Zdroj informací: nakladatelství Host


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výběry z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMuž bez jazyka

Dadák, Matěj

Host, 2021

Napsat komentář