Květiny krásné i vražedné

Johnsonova_Kvety smrti
Eustacia Roseová, hrdinka nového románu Jill Johnsonové, zasvětila svůj život studiu jedovatých rostlin. Jednoho dne se stane svědkyní napadení dívky. Tato událost v Eustacii probudí vše, co dosud potlačovala. Květy smrti jsou napínavý thriller o zradě, vášni i lásce.

Pronikavý výkřik v poklidné londýnské ulici naruší tiché sobotní odpoledne a spustí sérii událostí, které hluboce ovlivní život jedné náhodné přihlížející. Eustacia Roseová je profesorkou botanické toxikologie. Doma se s úzkostlivou pečlivostí stará o rozsáhlou soukromou sbírku jedovatých rostlin. Každý den se řídí přísnou a neměnnou rutinou, kdy pečuje o své rostliny, protože v případě sebemenší neopatrnosti jí hrozí reálné riziko smrti. Eustacia žije sama a každý den připomíná ten minulý. Až do chvíle, kdy z protějšího domu uslyší výkřik a neodolá pokušení zjistit, co se stalo. Prostřednictvím svého dalekohledu je vtažena do života mimořádně krásné ženy. Brzy zjistí, že se okolo ní pravidelně objevuje několik mužů a postupem času začne tyto muže studovat a vést si záznamy o jejich návštěvách. Počíná si přitom s vědeckou přesností. Každému z nich přidělí přezdívku podle rostliny, jejíž jed má stejný toxický účinek, jaký mají oni na mladou ženu. A postupně si začíná uvědomovat, že je její povinností ji před těmito muži chránit – stejně jako by chránila vzácnou rostlinu ve své sbírce. Když ale posléze dojde k vraždě, jež má se životem mladé ženy přímou spojitost, a navíc se ukáže, že vražednou zbraní byl jed exotické rostliny, Eustacia se stává podezřelou ze zločinu, který nespáchala. Aby však dokázala svou nevinu, musí se nejprve vypořádat s démony své vlastní minulosti.

 

Květy smrti

Autorka: Jill Johnsonová
Přeložil: Boleslav Ryljak

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 129×206 mm
ISBN: 978-80-7625-150-2
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Květy smrti vydalo nakladatelství Metafora.

 

Ukázka z knihy

V průběhu následujících měsíců se profesorka Roseová nejednou přistihla, jak samovolně přerušuje práci, aby mohla dalekohledem nahlédnout do domu mladé ženy, rozprašovač s ochranným postřikem stále v ruce. Tyto časté přestávky ve své rutině si ospravedlňovala tím, že je to nezbytná kontrola bezpečí mladé ženy, ačkoliv dalekohled nechávala zásadně namířený pouze na její obývací pokoj. Ani jednou jej nenatočila do jiného okna; v tomto ohledu byla velmi disciplinovaná.
Mladá žena nebývala během dne doma, avšak po večerech ji zahrnovala pozorností celá řada návštěvníků. Profesorka si brzy všimla, že ji pravidelně navštěvují čtyři muži, počínaje tím, který ji onoho dne napadl. Začala si vést malý zápisník se záznamy o jejich vzhledu. U každé z návštěv si poznamenala čas příjezdu, délku pobytu a krátkou poznámku o jejich činnosti. (str. 24)

Prolistujte si celou ukázku.


Nakladatelství Metafora bylo založeno v roce 2001 a od té doby vydalo několik set titulů všech žánrů. K vydaným beletristickým titulům patří mimo jiné knihy Dana Browna, bestseller Jíst, meditovat, milovat či knihy islandské autorky Yrsy Sigurdardóttir. V lednu 2019 spojila Metafora síly s Nakladatelským domem Grada a společně budou dále pokračovat ve vydávání krásných i poučných knih.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKvěty smrti

Johnsonová, Jill

Metafora, 2021

Napsat komentář