Vrchol špionážní tvorby

Jeden musi z kola ven
Špionážní román přenese čtenáře do 70. let do prostředí londýnské MI6. Po nezdařené operaci dojde vedení tajné služby k přesvědčení, že je mezi zpravodajci dvojitý agent. Vrátit se zpět do služby a odhalit krtka bude úklolem George Smileyho.

Musí špehovat špehy. A odhalit krtka tak, aby neodhalil sám sebe.
Fiasko operace Svědectví na území normalizačního Československa špičkám londýnské MI6 napoví, že uvnitř něco nehraje. V ústředí jejich zpravodajské služby řádí počátkem 70. let dvojitý agent čili „krtek“ řízený Moskvou. Nové kolektivní vedení instituce proto povolá osobu donedávna nežádoucí: předčasně penzionovaného, manželkou zrazeného, zato ostříleného kozáka George Smileyho. Je na něm, aby s mravenčí pílí i buldočí vervou vyšetřil, ke komu vedou nitky zrady. Špionážní freska z éry klasických telefonů, mikrofilmů a mrtvých schránek, v níž si řadoví agenti vydělávají o dost prozaičtěji než supermani z bondovek, obnažuje soukolí výzvědné centrály důvěrně přezdívané Cirkus. Smileymu a jeho lidem nezbývá než rozpoutat sérii úskoků, neboť vše nasvědčuje tomu, že nitky konspirace vedou k jednomu z nadřízených…
Nejslavnější román klasika žánru byl roku 2011 podruhé zfilmován, a to s Garym Oldmanem, Tobym Jonesem, Colinem Firthem, Benedictem Cumberbatchem a Tomem Hardym v hlavních rolích. Snímek Švéda Tomase Alfredsona s působivou výpravou v severském stylu však na rozdíl od předlohy začíná blamáží v Maďarsku.

Ohlasy

Vrchol špionážní literatury. Výprava do temného zákulisí tajných služeb, zevrubná a vyzývavá.

– National Public Radio

Barvitý obraz agentů britské rozvědky i jejich byrokratické čilosti na všech úrovních, (…) jakkoli nás klamou šedivými baloňáky.

– The New York Times

Jeden musí z kola ven (audiokniha)

Autor: John le Carré
Přeložila: Veronika Volhejnová
Interpret: Martin Zahálka

Vazba:CD
Formát: 139×145 mm
ISBN: 8594169483948
Doporučená cena: 379 Kč

Audioknihu Jeden musí z kola ven vydalo nakladatelství OneHotBook. Nezapomeňte si poslechnout ukázku.

O autorovi

John le Carré byl rodák z anglického hrabství Dorset a absolvent Oxfordu, vlastním jménem David John Moore Cornwell. Navázal na dílo Grahama Greena a zbavil špionážní román pohádkových supermanů typu Flemingova Jamese Bonda. Nahradil je usedlými zastánci britských zájmů v pršipláštích, kteří v terénu operují bez výbavy od výstrojního náčelníka Q i bez sebemenší podpory zaměstnavatele. Jako zpravodajec v Bonnu sloužil le Carré v MI6 – v branži přezdívané „Cirkus“ – do roku 1961, kdy jemu i řadě jeho kolegů zlomila vaz série zrad korunovaná aférou přeběhlíka Kima Philbyho. Román Muž, který přišel z chladu (č. poprvé 1992) publikoval pod dozorem ministerstva vnitra v roce 1963 a dva roky nato se dočkal jeho filmové adaptace. V následujících knihách úlohu autorova mluvčího přebírá postava George Smileyho, mj. v thrillerech Jeden musí z kola ven (1974, č. 2012 a 2019; audioverzi připravujeme), Městečko v Německu (1968, č. 1974) nebo Smileyho lidé (1979, č. 1994). K dalším úspěšným – a zdařile zfilmovaným – dramatům tohoto obhájce špionského svědomí, který pro dvojitého agenta zavedl slangový termín „krtek“, patří Ruská sekce, Krejčí z Panamy, Malá bubenice či Nejhledanější muž. Životní bilanci čerstvého laureáta Ceny Olofa Palmeho předkládá vzpomínková kniha Holubí tunel (2016, č. 2019).  Mezi jeho další knihy patří např. Agent na cizím hřišti.

Zdroj informací: OneHotBook


Nakladatelství OneHotBook vydává audioknihy současných světových a českých autorů i moderní literární klasiku a osobitou tvorbu pro děti. Audiokniha v podání OneHotBook není pouhým převyprávěním knihy, ale interpretačním uměním vzniklým ze spolupráce režisérů s pečlivě vybranými herci; zvukovou adaptací, jejíž náladu podkreslují atmosférické zvuky i ruchy a původní skladby vytvořené na míru daného díla.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJeden musí z kola ven (audiokniha)

Carré, John le

OneHotBook, 2021

Napsat komentář