Inspirující botanika

inspirujici-botanika
Člověk je součástí přírody, ačkoli se občas tváří, že tomu tak není. Ze všech stran jsme obklopeni rostlinami. Poznáte, které jsou pro nás jedlé a které naopak jedovaté? A co všechno s nimi po sběru můžeme udělat? A věděli jste, že právě rostliny podněcují rozvoj robotiky a inspirují architekty?

Se začínajícím jarem v nás roste potřeba procházek a obecně pobytu v přírodě. Aby taky ne! Jsme obklopeni množstvím zdravých potravin, které nás svou čerstvostí přímo vybízejí k ochutnání. Mějme se ale na pozoru – manželé Heckerovi přicházejí s jednoduchým přehledem, jak od sebe odlišit jedné a jedovaté dary přírody a jak s nimi následně naložit.

Jedlé a jedovaté rostliny a plody

Poznejte rozdíl
Autoři: Frank Hecker, Katrin Heckerová
Přeložil: Petr Labuda

Počet stran: 144
Vazba: brožovaná
Formát: 215×188 mm
ISBN: 978-80-271-3038-2
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Jedlé a jedovaté rostliny a plody vydalo nakladatelství Grada.

Jedlé, nebo jedovaté?
Jsme obklopeni nezměrným množstvím přírodní, nefalšované a zdravé potravy. Ale pozor: nezaměňte mezi planými rostlinami jedlé druhy s jedovatými!
Lákavě rudé plody se třpytí na keři, voňavé byliny lemují cestu v širokých pásech – ale mohu je skutečně jíst?
Kdo by chtěl sklízet dary přírody, měl by si být úplně jistý tím, co sbírá.
POZORNĚ SE DÍVEJTE – Jedlé a jedovaté druhy jsou detailně popsané, takže je každý může rozeznat.
POZOR NA ZAMĚNITELNÉ DRUHY – Zvlášť důkladně upozorňujeme na druhy, u kterých kvůli jejich podobnosti hrozí záměna.
PROSTĚ CHUTNÉ – S pomocí jednoduchých receptů dokážete zpracovat sklizeň přírodních darů.
PŘIROZENÉ A ZDRAVÉ
Planě rostoucím bylinám a plodům se daří růst i bez hnojiv a jedů, neboť se za miliony let perfektně přizpůsobily svým přirozeným stanovištím. Takzvanými sekundárními rostlinnými látkami se každý druh plané rostliny individuálně a přirozeně brání ultrafialovému záření, dešti, žravým nepřátelům, houbám a bakteriím. Tyto nefalšované a prapůvodní účinné látky jsou tím, co způsobuje mimořádně rozmanité chuťové variace jednotlivých planých rostlin. A kromě toho jsou tyto látky pro nás také vysloveně zdravé.
VYCHUTNÁVAT SI, ANIŽ BYCHOM TOHO LITOVALI
Přesto ne vše, co v přírodě roste, je pro nás lidi automaticky také zdravé a poživatelné. Touto knihou bychom vám chtěli dát do ruky praktického průvodce, který vám spolehlivě pomůže v rozlišení jedlých rostlin od druhů nepoživatelných, nebo dokonce jedovatých.

 

Ukázka z knihy

Kdykoliv je to možné, měli byste si vychutnat byliny a plody zcela čerstvé – tehdy jsou v nich ještě v plné míře uchovány všechny jejich účinné látky. Jednoduché a prosté recepty vás mohou motivovat k bezprostřednímu zpracování svých vzácných pokladů.

Dopřejte svému tělu čas, aby si mohlo zvyknout na zpočátku nezvykle intenzivní aroma planých rostlin: obsahují podstatně více hořčin, nežli jste možná zvyklí z pěstované zeleniny nebo salátu. Ze začátku jen přimíchávejte hrst omytých, nadrobno nakrájených planých bylin do salátu nebo polévky – to stačí. Až si na to tělo přivykne, zvyšujte postupně množství přidávaných bylin. Po nějakém čase možná začnete pociťovat opravdovou touhu po planých bylinách. Stejně tak vám však tělo možná řekne: už je toho dost.

***

Ať už jde o česnek medvědí, česnáček lékařský, nebo jeřabiny, velmi často si po procházce nasbírané části rostlin nejprve zamrazíme. Takto si můžeme v klidu sami určit nejvhodnější čas ke zpracování a určitě se nám mezitím nic nezkazí. Kromě toho jsme přesvědčeni, že byliny si při zmražení uchovají více aromatických látek než při usušení. Zmražené plody jsou po opětovném rozmražení většinou poněkud rozměklé. U mnohých, jako například u trnek, jeřabin, dřínek nebo rakytníku, je to dokonce výhodné, protože se z plodů po rozmražení dá snáze vymačkat šťáva, a navíc už nemají tak trpkou chuť. Zmražené ostružiny a maliny se stále ještě dají dobře svařit na marmeládu.

Pokračujte na celou ukázku, kde si můžete prohlédnout i ilustrační fotografie.

 

O autorech

Frank Hecker (* 1963) je německý biolog, fotograf, autor několika naučných a poznávacích knih o zvířatech a přírodě. Frank Hecker velmi poutavě seznamuje čtenáře se životem a živočichy v přírodě, učí poznávat rostliny, ptáky, a to vše za doprovodu nádherných fotografií. Své knihy píše jak sám, tak i za spolupráce stejně nadšených kolegů a své ženy Katrin.

Zdroj informací: Knižní klub

Nakladatelství Grada

Knihy s logem GRADA vycházejí v České republice již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.

 

————————————————

I s další knihou zůstaneme u rostlin. Italský botanik zkoumá rostlinný svět z dalších úhlů, podrobně se věnuje jejich mimořádné adaptaci a rozebírá, jak může studium rostlin ovlivnit budoucnost lidstva. Rostliny nás totiž v mnohém inspirují…

Revoluce rostlin

Rostliny jako inspirace pro budoucnost lidstva
Autor: Stefano Mancuso
Přeložil: Jiří Špaček

Počet stran: 264
Vazba: brožovaná
Formát: 152×230 mm
ISBN: 978-80-7530-262-5
Doporučená cena: 327 Kč

Knihu Revoluce rostlin vydalo nakladatelství Malvern.

Rostlina není živočich. Za tímto zdánlivě banálním konstatováním se skrývá skutečnost, kterou jako bychom si ani neuvědomovali, že totiž struktura rostlinného organismu se naprosto liší od naší. Tyto v pravém slova smyslu živoucí sítě, schopné přežít katastrofické události a zachovat si při tom veškerou funkčnost, jsou jako organismy mnohem odolnější a „modernější“ než živočichové.
Jako dokonalé spojení pevnosti a flexibility vykazují rostliny mimořádné schopnosti adaptace, které jim umožňují žít v extrémních podmínkách, když například dokážou čerpat vláhu ze vzdušné vlhkosti, používat mimikry jako obranu proti predátorům nebo se pohybovat bez vydávání energie. Jejich tělesná stavba složená z modulů je trvalým zdrojem inspirace v architektuře. Navíc produkují chemické molekuly, jejichž prostřednictvím dovedou manipulovat chování živočichů, a jejich složitý kořenový systém se špičkami ohledávajícími okolní terén se dá převést do konkrétních aplikací v oblasti robotiky. Dnes už víme, že pěstovat rostliny v kosmu je nutným předpokladem, jak pokračovat při jeho dobývání, nebo že umístit část našich výrobních kapacit do oceánů v podobě plovoucích skleníků typu Jellyfish Barge může být řešením, jak uspokojit rostoucí spotřebu potravin.
Jako sofistikované a rozvinuté sociální organismy, jež nabízejí řešení mnoha technologických problémů, jsou rostliny plnohodnotnou součástí společnosti živých organismů. Chceme-li zlepšovat kvalitu našeho života, neobejdeme se bez inspirace v rostlinném světě.
Tato kniha zkoumá rostlinný svět, abychom si dovedli představit budoucnost lidstva.

 

O autorovi

Stefano Mancuso je zakladatelem studie rostlinné neurobiologie, která zkoumá signalizaci a komunikaci na všech úrovních biologické organizace, od genetiky po molekuly, buňky a ekologická společenství.

Zdroj informací: TED.com (přeloženo)

Nakladatelství Malvern

Nakladatelství Malvern vzniklo na konci 90. let minulého století. Těžiště vydavatelské činnosti tvoří spirituální tradice, mystika, religionistika, literární věda, kulturní antropologie, beletrie i poezie, přírodní vědy, dějiny vědy, hlubinná psychologie, hermetismus, alchymie, ekologie a knihy pro děti i rodiče. Vydávají také souborné dílo spisovatelky Daniely Hodrové i filosofa a biologa Zdeňka Neubauera.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Kterou z uvedených knih už se svými rostlinkami netrpělivě vyhlížíte? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJedlé a jedovaté rostliny a plody
Poznejte rozdíl

Hecker, Frank - Heckerová, Katrin

Grada, 2021

zobrazit info o knizeRevoluce rostlin
Rostliny jako inspirace pro budoucnost lidstva

Mancuso, Stefano

Malvern, 2021

Napsat komentář