Bohové a čáry

Tipy_Bohove jadeitu a stinu_Vino a cary
Na dnešek jsme si pro vás připravili dva pohádkové příběhy pro dospělé. První je inspirován prosluněnou mexickou krajinou a mayskými legendami, druhý se odehrává ve Francii a potěší milovníky vína i kouzel.

Čarovná pohádka Bohové jadeitu a stínu, která ale rozhodně není pro děti, vypráví o nešťastné Kasiopee, jež nedopatřením osvobodí mayského boha smrti. Děj se odehrává v působivých mexických kulisách a vládne úžasnou atmosférou.

Bohové jadeitu a stínu

Autorka: Silvia Moreno-Garcia
Přeložila: Ina Leckie

Počet stran: 351
Vazba: vázaná
Formát: 150×216 mm
ISBN: 978-80-7565-736-7
Doporučená cena: 378 Kč

Knihu Bohové jadeitu a stínu vydalo nakladatelství Jota.

Pohádka namíchaná z reklamních plakátů 20. let minulého století, sluncem rozpálených mexických krajin a tajuplných podivností mayských legend. Příběh inspirovaný pověstmi a legendami předkolumbovského Mexika. Mayský bůh smrti bere mladou ženu na trýznivou a nebezpečnou cestu k záchraně budoucnosti. Poloostrov Yucatan, 20. léta minulého století. Velká města na severu Mexika pulzují jazzovými rytmy, ale Kasiopea Tun uklízí a posluhuje v bohaté rezidenci svého děda a na zábavu nemá čas. Ráda by žila jinak a jinde než v ospalém a staromilském zapadákově mezi příbuznými, kteří jí opovrhují. Snění o zajímavém životě a naděje na jakoukoli změnu se zdají neuchopitelné jako hvězdy na obloze – až do chvíle, kdy Kasiopea ze zvědavosti a vzdoru otevře truhlici v dědově pokoji. Neúmyslně tak vypustí na svobodu uvězněného mayského boha smrti a nezbývá jí než souhlasit, že mu pomůže získat zpátky trůn a moc, o něž jej připravil vlastní bratr. Selhání by znamenalo (nejen) Kasiopeinu smrt, úspěch pak splnění dávných snů a přání. Kasiopea se tedy pouští do svého největšího dobrodružství – vyzbrojená jen vlastním úsudkem a ve společnosti toho zvláštně přitažlivého boha se vydává na výpravu z yucatanských pralesů až do epicentra moderního dění, jímž je Mexico City, a dál, do hlubin a temnot mayské říše mrtvých, z níž se obyčejní smrtelníci obvykle nevracejí.

 

Ukázka z knihy

Někdo se narodí pod šťastnou hvězdou, a jinému pozice nebeských těles hned pošlou telegram s oznámením: smůla! Kasiopea Tun sice dostala jméno po krásném souhvězdí, ale její hvězda osudu musela být ta nejhorší ze všech, co jich jen na obloze je. Ve svých osmnácti letech byla Kasopea bez peněz, chudá jak kostelní myš a žila v nudném městečku jménem Uukumil, kde dvakrát týdně stavěl kolejový vůz mezkospřežné dráhy a kde v žáru slunce z každého snu zakrátko zbyla jen hromádka popela. Nebyla hloupá, uvědomovala si, že v podobně nudných mrňavých zapadákovech žije spousta dalších mladých žen jako ona. Jen si nedovedla představit, že by na světě mohlo být mnoho dalších podobných mladých žen, které by musely každodenně snášet takové peklo na zemi, jakým byl pro Kasiopeu život v domě, jemuž vládl její děd Cirilo Leyva. (str. 11)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Ohlasy ke knize

Kouzelný román na téma duality, tradic a změny.

Publishers Weekly

Kasiopea Tun vás chytne za srdce a vtáhne vás do drahokamy nablýskaného světa, v němž se rodí mýty i jazz.

Lara Elena Donelly

Břitké dialogy, hvězdně vybudované prostředí, lyrická próza a pomalu žhnoucí city – to všechno dělá z téhle knížky výjimečnou záležitost.

Library Journal

 

Silvia Moreno-Garcia

Silvia Moreno-Garcia získala magisterský titul na University of British Columbia. Je autorkou několika románů (Signal to NoiseMexican GothicCertain Dark Things a dalších) a také redigovala několik antologií včetně titulu She Walks in Shadows, který vyhrál cenu World Fantasy Award v roce 2016. Podílí se na redakci hororového časopisu The Dark, píše sloupky pro The Washington Post a vede internetové nakladatelství Innsmouth Free Press. Silvia je mexického původu a kanadské inklinace.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

 

O nakladatelství Jota

Nakladatelství Jota vzniklo téměř před 24 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikuje tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.

————————————————

Kouzelná romance Víno a čáry přímo vybízí k relaxaci nad sklenkou vína a příjemnému počtení. Pohodlně se usaďte a v duchu se přeneste mezi francouzské vinice, kde na vás čeká mladá čarodějka a bývalý právník.

Víno a čáry

Autorka: Luanne Smithová
Přeložila: Jana Kordíková

Počet stran: 326
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-1231-9
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Víno a čáry vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Mladé čarodějce Eleně se po sedmi letech podařilo osvobodit z moci zlé kletby a vrátila se domů na vinici v údolí Chanceaux. Tam však zjistila, že za dobu její nepřítomnosti se spousta věcí změnila. Vinici převzal bývalý právník z velkého města, který odmítá staré ověřené metody i kouzla a snaží se řídit vědou a rozumem. Podaří se Eleně odhalit, kdo stojí za jejím prokletím? Dokáže novému majiteli vinice, jak moc se mýlí a jak je pro něj důležitá? Ukáže se, kdo má na svědomí mrtvá zvířata, která už se nějakou dobu objevují po celém údolí?

 

Ukázka z knihy

Po té zprávě se jí rozbušilo srdce. Ani by ji nenapadlo, že v tom páchnoucím rybníčku, kde požírala můry a slimáky, jen aby se udržela naživu, strávila sedm zim. „Byla to kletba. Právě jsem se osvobodila.“
„Celou tu dobu? Já si říkala, že jsi možná… začala znovu někde jinde.“
„Měla trvat věčně.“ Stáhla obočí. „Jenomže někdo si ten lektvar neprozkoumal úplně důkladně. Nepočítal s tím, že když člověk pojídá bufotoxiny, účinky kouzla se tím postupně naruší.“
„Trvalá kletba?“ Grand-mère si dala ruku na srdce. „Dobrý bože, jsi si jistá?“
Elena hodila mokrý hadr do dřezu a posadila se ke kuchyňskému stolu. Poprvé za dlouhou dobu si připadala v bezpečí, proto začala popisovat své utrpení, včetně toho, jak si uchovala poslední zbytky zdravého rozumu a každý den spolkla jedovatou ropuší kůži a nevyvrhla ji zpátky ven, i když se ta kletba snažila vymazat všechny její lidské vzpomínky. Zatímco mluvila, grand-mère připravovala prosté jídlo – chléb, sýr a víno.
„Tak ropucha?“ Grand-mère nevěřícně položila talíř před Elenu. Posadila se na židli proti ní a přitiskla si ruku na tvář. „Podobnou transformaci už dávno nikdo neprováděl. Kdo něco takového mohl udělat?“
„Bastien. Kdo jiný?“
„Bastien?“ Starší ženě spadla brada. „Ale vždyť jste se měli brát. Měli jste…“

 

Ohlasy ke knize

Velmi chytře vymyšlené… Víno a čáry je pohádka pro dospělé, která si vás získá. Kouzelná romance plná magie, lásky a zrady. Ideální únik od každodenních starostí a skvělá kniha ke sklence vína.

Forbes

 

Luanne G. Smith

Luanne G. Smith je autorkou románu Víno a čáry, historické fantasy romance o čarodějnicích, víně a pomstě z počátku 20. století ve Francii, a navazujících knih ze série The Vine Witch, jimiž jsou The Glamourist a The Conjurer. Luanne G. Smith má to štěstí, že žije v Coloradu na úpatí krásných Skalistých hor, kde tráví čas tím, že si čte, zahradničí, chodí na procházky, na konci dne si dopřává sklenku vína a hledá kouzlo v každodenním životě. Více se dočtete na jejích webových stránkách.

 

O nakladatelství Cosmopolis

cosmopolis_logoNakladatelství Cosmopolis vzniklo na jaře roku 2015 a je součástí zavedeného nakladatelského domu Grada. Logo značky v sobě zahrnuje hned několik významů: hřbety stojících knih, živoucí město a rytmus. Přináší tak svým čtenářům knihy z celého světa, zahraniční i českou beletrii všech žánrů, a současně drží prst na tepu doby. Pestrou skladbu žánrů (od detektivek a thrillerů přes humor až po čtení pro ženy) ilustruje také motto redakce: knihy všech barev.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto a mnoho jiných báječných knih za skvělé ceny.

Líbily se vám dnešní tipy plné kouzel a čar? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBohové jadeitu a stínu

Moreno-Garcia, Silvia

Jota, 2021

zobrazit info o knizeVíno a čáry

Smithová, Luanne G.

Cosmopolis, 2021

Napsat komentář