Dada v Čechách

Vybor z dila vterina mozkem zajic
Letos uplynulo sto let od vydání románu Vteřina mozkem, který napsal český Němec Melchior Vischer. Právě on byl vedle členů skupiny Devětsil významným představitelem dadaismu v Čechách a předložený výbor z jeho díla si klade za cíl oprášit jeho zapomenuté jméno.

S pojmem „dada v Čechách“ jsou spojeny především počátky skupiny Devětsil a jména Jan Werich, Jiří Voskovec, Jaroslav Hašek nebo Jiří Frejka. Český Němec Melchior Vischer je ovšem zcela zapomenut. Jeho celoživotní láskou byl Jan Hus, kterému věnoval osmisetstránkovou studii (1940); z Vischerova díla ovšem přežilo něco jiného: dadaistický „hrozivě rotující román“ Vteřina mozkem (poprvé vydaný roku 1920) a další, kratší dadaistické texty z přelomu desátých a dvacátých let minulého století. Náš výbor vrací tedy Vischerovo jméno do povědomí české kulturní veřejnosti právě v roce stého výročí vydání autorova nejvýznamnější prózy.

Ukázka z knihy

Dobrý večer, Jörgu, zahihňalo se mu to do jednoho ucha, když apollónsky vykročil silnými lýtky raketově osvícenou zrcadlovou místností s postranními šuškajícími a plodícími zákoutími, kde právě spatřil, jak se dívka štíhlá jako proutek tiskne k negrovi. No tak, Jörgu, hleď, jak jsi plozen, páchlo to opile, zatímco se černá a bílá potácely do světnice okrášlené pohovkou a ženština se se vzdycháním třela o svalnatá bedra atletického mouřenína, čímž se tajemství vypařilo. (str. 41)

Výbor z díla: Vteřina mozkem, Zajíc

Autor: Melchior Vischer
Přeložila: Viktorie Hanišová

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 113×160 mm
ISBN: 978-80-200-3113-6
Doporučená cena: 265 Kč

 

Knihu Výbor z díla: Vteřina mozkem, Zajíc vydalo nakladatelství Academia. Můžete si přečíst ukázku.

O autorovi

Melchior Vischer se narodil jako Emil Walter Kurt Fischer dne 7. ledna 1895 v Teplicích. Byl to německý spisovatel, dramaturg a režisér českého původu. Zemřel 21. dubna 1975 v Berlíně.

O překladatelce

Viktorie Hanišová (* 1980) pochází z Prahy, na Univerzitě Karlově vystudovala anglistiku a germanistiku. Věnuje se překladatelství a je lektorkou cizích jazyků.

Zdroj: nakladatelství Host


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa. Tradiční cílovou skupinu produkce nakladatelství Academia tvoří vysokoškolští studenti, pedagogové a odborná veřejnost. V posledních letech také stoupá počet laických zájemců o populárně naučnou a uměleckou literaturu. Všechny publikace jsou proslulé profesionálním zpracováním – pečlivou redakční přípravou a kvalitní grafickou a tiskovou podobou. Splňují tak požadavky všech náročných zákazníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVýbor z díla: Vteřina mozkem, Zajíc

Vischer, Melchior

Academia, 2021

Napsat komentář