Ukázka z knihy Dospělé děti alkoholiků (Janet Woititz)

dospele-deti-alkoholiku
Bestseller z 90. let, který čtenářům přibližuje život dospělých dětí z rodin alkoholiků, vychází v novém vydání. Čím vším si museli tyto děti projít? A jaký život je vlastně může čekat? Jsou schopni vystoupit ze stínu své minulosti?

Knihu Dospělé děti alkoholiků vydalo nakladatelství Portál.

__________________

V posledních několika letech u nás bylo provedeno mnoho výzkumů o alkoholismu. Přestože se čísla různí, všeobecně se uznává, že ve Spojených státech je téměř deset milionů alkoholiků.

Tito lidé, kteří jsou sami oběťmi, mají nepříznivý vliv na ty, s nimiž jsou nějakým způsobem spojeni. Následky jejich alkoholismu trpí zaměstnavatelé, příbuzní, přátelé a rodiny. Kvůli svému absentérství a nevýkonnosti zaviněné alkoholem nevyužívají dostatečně pracovní dobu. Příbuzní a přátelé jsou manipulováni do vytváření výmluv, jež mají alkoholika krýt. Přestože sliby alkoholiků o tom, že se napraví, nemají dlouhého trvání, věří se jim. Je to proto, že ti, co se o ně starají, jim prostě věřit chtějí, a nevědomě tím zapadají do celkového modelu této choroby.

Ti, co jsou alkoholikovi nejblíže, trpí nejvíc. Rodina je postižena, když známí a přátelé již déle nedokážou tolerovat důsledky alkoholismu a začnou se alkoholikovi a celé jeho rodině vyhýbat. Rodina je postižena i přímo chováním alkoholika. Není schopna proti tomu nic dělat, není-li jí poskytnuta pomoc. Její členové uvíznou v důsledcích této nemoci a stávají se sami emočně nemocnými.

Alkoholismu, nadměrnému pití a alkoholikům byla věnována velká všeobecná pozornost. Méně pozornosti pak již zbylo na rodinu a zejména na děti žijící v alkoholem postižených domovech.

***

Následující komentáře jsou od dospělých dětí alkoholiků, kterým jejich lhaní dělá starosti. Možná se v těch vyprávěních sami poznáte – alespoň částečně.

A zde je vyprávění Stevea, jemuž je 36 let, je poradcem pro otázky alkoholismu a oba jeho rodiče jsou alkoholiky:

Možná to byla snaha se přes některé věci bez problému přenést. Když jsem byl malý, tak jsem lhal, jako když tiskne; většinou jsem si vybíral, co chci říct. Kdykoli se mě otec na něco zeptal a já mu otevřeně odpověděl, vždycky mou odpověď podrobil kritice. Přestal jsem mu tedy tímto způsobem odpovídat a zjistil jsem, že to funguje docela dobře.

Když kritizoval mou nepravdivou odpověď, tak jsem si kritiky nevšímal, neboť neměla žádný praktický smysl, protože to, co jsem mu řekl, stejně nebyla pravda. Po letech z toho ve mně ještě něco zůstalo. Z devadesáti osmi procent mluvím pravdu; mám pověst pravdomluvného člověka, ale ta dvě procenta si držím v záloze. Myslím si, že jsem své lhaní vůči ostatním lidem zredukoval na minimum, protože jsem zjistil, že si nejsem schopen zapamatovat všechno, co jsem jim předtím napovídal.

Musím rozlišovat mezi lhaním o konkrétních věcech a lhaním o pocitech. Jde-li o moje pocity, tak mi dá velkou práci, abych byl upřímný – jak sám k sobě, tak i k ostatním. V naší rodině měla matka pověst patologické lhářky; mám nyní takový dojem, že abych na sebe vůbec upoutal pozornost, musel jsem věci „nafouknout“, a tak je udělat důležitější, než ve skutečnosti byly. Šlo mi o to, aby se mi ze strany mých rodičů dostalo uznání. Když byli rodiče opilí, jeden nebo oba, tak bylo lehké lhát a nenechat se přitom nachytat. Ale oni se o to ani nijak zvlášť nesnažili.

Když jsem mnohokrát přišel s nějakou smyšlenou historkou, tak jsem měl opravdu pocit, že jí dávají přednost před pravdou. Nechtěli nic vědět, dokud jsem nebyl zavřený nebo jsem jim způsobil nějaké potíže. Brzy jsem se naučil, že říkat pravdu je ta nejhorší možná věc, kterou bych mohl udělat. Lhaní bylo v pořádku a šlo jenom o to, abych byl dostatečně chytrý a nenechal se při něm nachytat. Jen zřídka jsem se dostal do problémů, takže pouze výjimečně došlo ke zpochybnění mojí důvěryhodnosti.

__________________

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorce

Janet Geringer Woititz byla americká psycholožka a lektorka specializující se na práci s dysfunkčními jednotlivci i rodinami. Dospělé děti alkoholiků je její nejslavnější publikace.

Zdroj informací: Portál


Portál byl založen v r. 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti a také 4 periodika: Psychologie dnesDěti a myRodina a školaInformatorium 3–8. Portál pořádá také odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDospělé děti alkoholiků
Překročte bludný kruh minulosti

Woititz, Janet Geringer

Portál, 2021

Napsat komentář