Na nočníku s citem a pochopením

Nenutte_me_nahled
Praktické tipy doktora Velemínského ukážou všem rodičům, že mohou se svým potomkem v klidu zvládnout nácvik chození na nočník, aniž by se z toho stal každodenní stres pro obě strany.

Malé dítě potřebuje čas, aby se naučilo udržovat moč a stolici. Netrpělivost rodičů, nerespektování individuálního zrání potomka a uspěchaná výchova k „suchým“ nocím se mohou vymstít stresem. Dalším zdrojem stresu jsou například konflikty v rodině nebo citové zanedbávání. U takto stresovaného dítěte se pak problémy s vyprazdňováním mohou rozvinout se všemi důsledky a vnášet další nepohodu do života celé rodiny. Rodiče se za potíže svého dítěte stydí a dlouho je neřeší – to vede jen k prohloubení stresu. Cílem této publikace proto je upozornit včas, přiměřenou a přístupnou formou na možnosti předcházení těmto potížím. Text využijí také začínající pedagogové, vychovatelé i dětští lékaři a sestry, kteří s problematikou seznamují rodiče.

Nenuťte mě na nočník!

Autor: Miloš Velemínský

Počet stran: 105
Vazba: brožovaná
Formát: 140×200 mm
ISBN: 978-80-7553-875-8
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Nenuťte mě na nočník! vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka

Při výchově dítěte k udržování hygienických návyků (tj. udržování moči a stolice) bychom měli vycházet z faktu, že enuréza i enkopréza jsou symptomem, respektive signálem, který upozorňuje na „problémy dítěte“. Z toho plyne také přístup k řešení těchto symptomů, a to jak ze strany rodičů, tak i ze strany lékařů a psychologů. Obyčejně se ale v těchto případech řeší pouze následek, a ne příčina. Příčina bývá většinou v celkovém psychickém i somatickém stavu dítěte a ve vyzrálosti těchto funkcí. Chceme-li dítě zbavit této nepříjemné zátěže, musíme hledat především příčinu uvedených symptomů.

Nahlédněte do zbytku ukázky, kde mimo jiné naleznete i celý obsah publikace.

O autorovi

Lékař a vědec Miloš Velemínský se narodil 14. srpna 1936. Již na střední škole věděl, že si přeje vystudovat medicínu. Je předním průkopníkem neonatologické péče u nás a za svou kariéru zachránil životy tisíců dětí. V roce 1984 založil v Českých Budějovicích první samostatné novorozenecké oddělení v ČR. O pár let později získal titul docenta a v roce 2000 byl jmenován profesorem. 28. října 2018 mu byla prezidentem Milošem Zemanem  udělena medaile Za zásluhy I. stupně.
Dnes je mu 82 let. Stále učí studenty na vysoké škole a provozuje pediatrickou ordinaci v Třeboni. Celý život razí myšlenku, že lékař má o dětského pacienta pečovat tak, aby znal nejen jeho neduhy, ale uměl nahlédnout do jeho duše a byl vnímavý k osudu celé rodiny.

Zdroj informací: rozhovor s Milošem Velemínským


Nakladatelství Triton působí na českém knižním trhu již od roku 1991 a počtem vydaných titulů se každoročně řadí mezi 6 –10 největších knižních nakladatelství v republice. Specializuje se především na knihy odborné lékařské, psychologické, filosofické, historické a pedagogické, jakož i na učebnice pro VŠ studenty, beletrii, sci-fi a literaturu faktu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNenuťte mě na nočník!

Velemínský, Miloš

Triton, 2020

Napsat komentář