Podívejte se do nejkrásnějších národních parků světa

cesta_do_divociny
Národní parky po celém světě se snaží zachovat přírodu v její původní podobě, s minimálním zásahem lidské ruky. Nová velkoformátová encyklopedie pro děti zavádí čtenáře do osmi jedinečných přírodních rezervací od Grónska až po Indonésii.

Autory knihy Cesta do divočiny s podtitulem Za zvířaty národních parků světa, kterou vydalo roku 2020 nakladatelství Host, jsou Aleksandra a Daniel Mizielińští. Jde o polské grafiky, ilustrátory a designéry, kteří se dočkali mnohých prestižních ocenění. Čtenáři pravděpodobně znají jejich netradiční atlas Mapy (česky vydaný roku 2016), který se stal již brzy po svém uvedení na trh celosvětovým fenoménem. Dosud byl tento titul přeložen do třiceti šesti jazyků.

Originálním titulem, který je určen pro děti od šesti let, provází tři zvířecí kamarádi z Bělověžského pralesa – zubr Kuba, holub Emil a veverka Ula. Přátelé se na základě tajemného dopisu z Ameriky vypravují na cestu po osmi výjimečných parcích v nejrůznějších koutech planety – od Yellowstonského národního parku ve Spojených státech přes národní park Severovýchodní Grónsko až po indonéské Komodo.

Kniha Cesta do divočiny zdařile kombinuje výpravné komiksové příběhy a poučné velkoformátové ilustrace – tím se liší od dalších podobně koncipovaných titulů, které obvykle obsahují pouze poučný prvek. Publikace je rozdělena na části dle jednotlivých národních parků, se kterými čtenáře seznamuje. Každá z těchto částí začíná dvoustránkovou ilustrací, která zachycuje panoramatický záběr konkrétního národního parku – díky tomu si čtenář může udělat základní představu o tom, jakého je tento park charakteru (jinak řečeno – zda v něm najde hory a lesy, nebo spíše poušť) a která by zde mohl nalézt zvířata a rostliny. Další ilustrace se věnují detailům, jako například listům pro konkrétní národní park typických rostlin. Návaznost částí pak zajišťuje již zmíněný komiks, vyprávějící příběh tří zvířecích přátel, kteří se vydali na veliké dobrodružství za poznáním.

Obrázky v publikaci jsou relativně jednoduše vyvedené – lineární kresba vyplněná zářivými barvami a opatřená decentním stínováním však čtenáře rozhodně nezklame. Díky tomuto minimalismu není čtenář přehlcen dojmy a grafickými efekty a může se soustředit na detaily. Knihu doporučuji zejména rodičům, kteří chtějí své potomky seznámit s různorodostí naší planety a předvést jim krásu přírody v jiných částech naší planety.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCesta do divočiny
Za zvířaty národních parků světa

Mizielińska, Aleksandra - Mizieliński , Daniel

Host, 2020

Napsat komentář