Řádění černé smrti u nás

Historie moru v ceskych zemich_uvodni
Vše, co jste kdy chtěli vědět o černé smrti a jejích dopadech na české země, se dozvíte v poutavé knize Eduarda Wondráka Historie moru v českých zemích. Právě vychází ve druhém, doplněném vydání.

Zajímá vás, jak se mor dostal do Evropy? Proč nosili středověcí lékaři v dobách morových epidemií na obličeji zvláštní masky, připomínající ptačí zobák? Znáte jiné dílo Daniela Defoea kromě Robinsona Crusoea? Co to byl dryák? Víte, že i rodina Jana Amose Komenského byla stižena morem? Tušíte, jak v 17. století probíhala karanténa? Publikace Eduarda Wondráka zprostředkovává soudobé informace o moru: domněnky o jeho původu, okolnosti jeho šíření, postup moru českými zeměmi. Mapuje umělecká díla, která se morem zabývala, vyzdvihuje úlohu knihtisku, líčí prostředky preventivní i léčebné, připomíná také slavné osobnosti, jejichž životy – jako ostatně životy všech – černá smrt zásadně ovlivnila. Podle odhadů zemřelo celosvětově na mor víc než 200 000 000 lidí. Dopady na ekonomiku, zemědělství, kulturu a společnost byly nepředstavitelné. Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že ještě v letech 2010 až 2015 se morem nakazilo 3248 lidí a 584 z nich zemřelo. I když se v Česku v současnosti mor nevyskytuje, jeho připomenutí může být důrazným mementem: nové pandemie se stále objevují. A nemusíme chodit daleko.

 

Historie moru v českých zemích

Autor: Eduard Wondrák

Počet stran: 136
Vazba: brožovaná
Formát: 112×200 mm
ISBN: 978-80-7553-843-7
Doporučená cena: 229 Kč

Knihu Historie moru v českých zemích vydalo nakladatelství Triton.

 

Ukázka z knihy

Černá smrt – mor – pojem, který je dodnes spojen s představou zlé kletby, strašné, osudné nemoci, smrtící svého času nečekaně kohokoliv bez rozdílu a bez možnosti záchrany. Mor i v našem povědomí stále ještě představuje obraz hrůz – hrůz, které kdysi opětovně postihly evropské země hromadným umíráním, vylidnily města a vesnice a ty, kteří náhodou přežili, zanechaly v zoufalství, vystavené hladu, bídě a strachu.
Víme však, že se v našich zemích už po tři století nevyskytuje a že tam, kde se dnes ještě objeví, je léčitelný a postižení, pokud jsou léčeni, mohou být zachráněni. (str. 15)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Eduard Wondrák

Profesor MUDr. Eduard Wondrák, CSc., se narodil 27. 10. 1919 v Žatci, ale od čtyř let vyrůstal v Praze, kde absolvoval středoškolská i vysokoškolská studia. Po promoci na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy pracoval v Litoměřicích a později v nedalekých Lovosicích, od roku 1956 pak na I. chirurgické klinice Fakultní nemocnice v Olomouci jako úrazový chirurg. Předmětem jeho odborného zájmu bylo především léčení zlomenin. Byl první, kdo se v tehdejším Československu zabýval chirurgickou léčbou zlomenin patní kosti. Tato problematika byla i předmětem jeho kandidátské práce, kterou obhájil v roce 1961 a která byla o tři roky později zpracována v monografii Zlomeniny kosti patní. Hodnost docenta získal v roce 1963 obhajobou práce Vnitřní fixace kostních zlomenin. Profesorem chirurgie byl jmenován v roce 1991. Zemřel 10. dubna 1996 v Olomouci.

Zdroj informací: ukázka z knihy


Nakladatelství Triton působí na českém knižním trhu již od roku 1991 a počtem vydaných titulů se každoročně řadí mezi 6–10 největších knižních nakladatelství v republice. Specializuje se především na knihy odborné lékařské, psychologické, filosofické, historické a pedagogické, jakož i na učebnice pro VŠ studenty, beletrii, sci-fi a literaturu faktu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHistorie moru v českých zemích

Wondrák, Eduard

Triton, 2020

Napsat komentář