V Ostravě je před knihovnou unikátní poeziomat

audio-nahled
Před knihovnou Opavská 6111/64 v Ostravě Porubě stojí nově poeziomat. Jde o jukebox na poezii, černou ocelovou konstrukci, jež má výšku dospělého člověka. V horní části je trubka zaoblená a ukončená krytým reproduktorem. V Ostravě ještě nic podobného dosud neexistovalo.

Tento typ přístroje je ovládán klikou, kterou musí zájemce o poslech 20× zatočit. Posluchač si tak vyrobí vlastní energii pro poslech nahraných textů 20 autorů z regionu. Podobný druh poeziomatu je k vidění jen v Paříži, v České republice jde o unikát. Starší poeziomaty totiž vždy potřebovaly přívod elektrické energie.

Ostravský poeziomat je jedinečný i tím, že je zde zařazeno 5 básnických textů pro děti a také 3 písně. Vše je označeno srozumitelnými piktogramy. Irena Šťastná z Knihovny města Ostravy, která řešila dramaturgii poeziomatu, vysvětluje:

Při výběru autorů z našeho regionu jsem chtěla, aby zde byli jak autoři nejmladší básnické generace – Petr Stach, Kristýna Svidroňová, Petr Ligocký, tak ti starší a také již dobře zavedení ve světě literatury – Petr Hruška nebo Renata Putzlacher. V poeziomatu je jen jeden text dnes nežijícího básníka, a to Jaroslava Žily. Právě vzpomínce na něj celý projekt s radostí věnuji.“

Poeziomat nestojí ve veřejném prostranství před knihovnou osamoceně. Je propojen s dalšími prvky, jakými jsou lavičky či nový velký květinový záhon. Na noc bude poeziomat vypnutý, aby nerušil obyvatele blízkého okolí. Celá realizace je součástí programu Zelená porubě. Jde o participativní rozpočet a tento projekt se dostal v minulém roce do finále.

Koncept poeziomatů je dílem pražského kavárníka Ondřeje Kobzy. Dokázal proslavit poeziomaty také mimo Českou republiku, například v New Yorku, Berlíně, Benátkách. Kobza je známý i jinými projekty oživující veřejná prostranství, jakými jsou piana či šachy na ulici. Více informací k poeziomatům je dispozici zde.

Reportáž k poeziomatu z TV Polar je k dispozici zde.

Doporučení:
Share

Napsat komentář