Výprava za novými znalostmi

Tipy_Kostka_Paralelni existence_Znameni a symboly
Dnes jsme si pro vás připravili samé objevné tipy. Díky nim poznáte příběh slavné Rubikovy kostky, zjistíte více o počátcích tisku knih v českých zemích a naleznete odpovědi na časté otázky ohledně katolické víry.

Snad každý vzal alespoň jednou v životě do ruky Rubikovu kostku a pokusil se ji složit. Co o ní ale ve skutečnosti víte? Chcete se dozvědět, z čeho byla vyrobena ta úplně první? Nebo jaký byl její autor? Pak upřete svou pozornost k nové knížce Kostka: Příběh nejslavnějšího hlavolamu, kterou napsal Ernő Rubik.

Kostka: Příběh nejslavnějšího hlavolamu

Umění tvořivosti, hravosti a invence
Autor: Ernő Rubik
Přeložila: Lucie Menclíková

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 139×209 mm
ISBN: 978-80-7335-667-5
Doporučená cena: 368 Kč

Knihu Kostka: Příběh nejslavnějšího hlavolamu vydalo nakladatelství Leda.

Zkoušeli jste někdy složit Rubikovu kostku? Vzali jste ji do ruky s vírou ve vlastní chytrost, ale přece jen v rozpacích? Že se vám ji povedlo složit hned při prvních pokusech? Pak jste na tom líp než její vynálezce, ten skládal čerstvě zkonstruovanou první kostku celý měsíc! Odhady tvrdí, že Rubikovu kostku měla v rukou sedmina lidstva, tedy víc než miliarda lidí… což dává naději, že navzdory rozdílům se my všichni na světě spolu nakonec domluvíme. Zacházet s Kostkou se zájemce naučí raz dva, ale složit ji – to je úkol možná na celý život! Vymyslet a vyrobit první Kostku však rozhodně netrvalo tak dlouho. Profesor Rubik vypráví o těžkostech, které na cestě za Kostkou dokázal překonat, seznamuje nás s pozoruhodnými lidmi, které přitom potkal, a prozrazuje, jak mu Kostka změnila jak život, tak i náhled na něj. Světový rekord v rychlosti složení Kostky je něco přes tři vteřiny – víte, jak rychle to dokáže sám vynálezce? Nebo kolik najdeme na smartphonu aplikací pro řešení Kostky? A že Kostka uchvátila nejen matematiky a programátory, ale i mnohé filozofy a umělce? Že se Kostka dá nastavit do 43 252 003 274 489 856 000 různých konfigurací – ale jen jedna z nich je ta správná, o kterou usilujeme? Z čeho byla první Kostka, kterou Rubik vyrobil? A jaký vlastně ten Rubik je?

 

Ukázka z knihy

Asi nemusím říkat, že Kostka na sebe strhla mnohem víc pozornosti, než jsem si kdy dokázal představit. Je opravdu zvláštní (a mě to překvapuje úplně stejně jako kohokoliv jiného), že fascinace tak jednoduchým, v podstatě primitivním předmětem vydržela několik desetiletí, a to mluvíme o období nevídané technologické revoluce. A navíc se rozvíjela. Z Kostky se stala hračka pro děti, nemilosrdný závodní sport, prostředek technologického výzkumu a pokroku v oblasti umělé inteligence i tajemné matematiky. (str. 16)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Ernő Rubik

Ernő Rubik je profesor architektury a vynálezce mechanických hlavolamů, z nichž nejvíc proslula Rubikova kostka. Jeho domovem je po celý život Budapešť.

Zdroj informací: nakladatelství Leda

————————————————

Vydejte se na cestu od rukopisné formy knihy až k tištěné. Během svého putování se dozvíte mnoho zajímavostí nejen o počátečním období knihtisku v českých zemích, ale i o vývoji literárních žánrů, výtvarné podobě knih atd. Vše najdete v monografii Paralelní existence, za níž stojí autorky Marta Hradilová, Andrea Jelínková a Lenka Veselá.

Paralelní existence

Rukopisy a tisky v českých zemích
Autorky: Marta Hradilová, Andrea Jelínková, Lenka Veselá

Počet stran: 360
Vazba: pevná bez přebalu
ISBN: 978-80-200-3128-0
Doporučená cena: 475 Kč

Knihu Paralelní existence vydalo nakladatelství Academia.

Monografie se zabývá problematikou přechodu z výhradně rukopisné formy knihy ke knize tištěné a otázkami paralelní existence těchto dvou médií v počátečním období knihtisku v českých zemích. Stěžejními tématy jsou podoby a funkce rukopisné knihy po nástupu knihtisku, vývoj literárních textů a žánrů jako masového komunikačního prostředku, proměny výtvarné složky knih a také změny strategie jednotlivých aktérů podílejících se na vzniku, distribuci i recepci tohoto média. Zvláštní pozornost je věnována vztahu ke knize v nábožensky minoritních, ale po kulturní stránce výrazně a jedinečně profilovaných skupinách obyvatel českých zemí (jako byli Židé, Jednota bratrská apod.).

 

Ukázka z knihy

V tomto příspěvku bych se rád věnoval dvěma rukopisům spojeným s osobou Jana Filipce. Kariéra tohoto muže, který pocházel z nezámožné utrakvistické rodiny v Prostějově, je vskutku pozoruhodná. Nevíme, zda absolvent tamní městské školy studoval na některé univerzitě. Později působil na blízkém Tovačově, nejprve v kanceláři Jana Tovačovského z Cimburka, následně u jeho syna Ctibora, kteří patřili k nejvlivnějším moravským šlechticům. Zlom ve Filipcově kariéře nastal nedlouho poté, co Matyáš Korvín ovládl 1469 Moravu. Alespoň podle příhody, kterou zaznamenala Historia fratrum, zaujal vzdělaného Korvína, když dokázal přečíst listiny, které jeho písaři z nějakého důvodu neuměli přečíst. (str. 201)

Přečtěte si celou ukázku.

————————————————

Naším posledním dnešním tipem je užitečná kniha Znamení a symboly katolické víry od Lese Millera, přinášející odpovědi na nejčastější otázky z oblasti katolické víry. Víte například, co je to růženec? Co symbolizuje kříž? Jakou funkci má adventní věnec?

Znamení a symboly katolické víry

25 otázek a odpovědí
Autor: Les Miller
Přeložil: Jiří Gračka

Počet stran: 56
Vazba: brožovaná
Formát: 100×160 mm
ISBN: 978-80-7566-122-7
Doporučená cena: 139 Kč

Knihu Znamení a symboly katolické víry vydalo Karmelitánské nakladatelství v edici Katecheze do kapsy.

Proč je nejznámějším křesťanským symbolem kříž? Co představuje adventní věnec? Proč na Popeleční středu dostáváme na čelo popel? A co je to růženec? Proč zapalujeme svíčky? To je jen několik z 25 otázek, které si lidé často kladou ve vztahu ke znamením a symbolům katolické víry. Přečtěte si odpovědi v této knížce a zjistíte více o znameních a symbolech obecně a o katolické víře zvlášť.

 

Ukázka z knihy

Jaký je rozdíl mezi křížem a krucifixem?
Některé kříže na sobě mají také zpodobení Ježíšova těla. Takovému kříži říkáme krucifix. Tyto krucifixy se používají jako náboženské šperky, například na řetízku zavěšeném kolem krku nebo v podobě odznaku přišpendleného na oblečení. Krucifixy různých velikostí visí na zdech katolických kostelů, škol, nemocnic a domovů. Ukazují naše spojení s Ježíšem Kristem.
Většinou krucifixy představují Ježíše ukřižovaného. Jiné mohou zobrazovat Ježíše zmrtvýchvstalého, často s roztaženými pažemi. Mnozí lidé se před krucifixem modlí. Na Velký  pátek římští katolíci projevují svou lásku ukřižovanému Ježíši, když se před krucifixem klaní, líbají ho nebo se ho dotýkají. (str. 11)

 

Les Miller

Les Miller pracuje jako koordinátor výuky náboženství v Torontu, v kanadské provincii Ontario. Jako katecheta se neustále vzdělává v katolické víře a dělí se o ni s druhými. V roce 2009 obdržel od svých kolegů Cenu arcibiskupa Pococka za výborné výsledky při výuce náboženství.

Zdroje informací: Karmelitánské nakladatelství


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Zaujaly vás dnešní podnětné tipy? Připojte svůj komentář.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKostka: Příběh nejslavnějšího hlavolamu
Umění tvořivosti, hravosti a invence

Rubik, Ernő

Leda, 2020

zobrazit info o knizeParalelní existence
Rukopisy a tisky v českých zemích

Hradilová, Marta - Jelínková, Andrea - Veselá, Lenka (eds.)

Academia, 2020

zobrazit info o knizeZnamení a symboly katolické víry
25 otázek a odpovědí

Miller, Les

Karmelitánské nakladatelství, 2020

Napsat komentář