Zatajované dějiny Ukrajiny

ukrajina-20-stoleti
Co se dělo na území Ukrajiny po vyhlášení nezávislosti v roce 1918? Jak se ukrajinští obyvatelé vypořádali s německým protektorátem? A jaké další události následovaly? Představujeme vám knihu, na jejíchž stránkách projdete historii mezi roky 1918 a 1991.

Historik Volodymyr Vjatrovyč vypráví o minulosti Ukrajiny mezi lety 1918 a 1991. Přináší neobyčejné peripetie obyčejných lidí, vůdců ilegality a politických vězňů, jejich rodin, výzvy, kterým čelili vojáci a partyzáni, vypráví o fantastických obviněních nejnižších vyšetřovatelů proti největším spisovatelům své doby. Autor zpřístupňuje kdysi tajné a donedávna zatajované příběhy, jež přístupnou, čtivou a názornou formou odhalují zatajované a překrucované stránky dějin Ukrajiny 20. století.

 

Ukrajinské 20. století

Zatajované dějiny
Autor: Volodymyr Vjatrovyč
Přeložila: Rita Kindlerová

Počet stran: 744
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-200-3086-3
Doporučená cena: 650 Kč

Knihu Ukrajinské 20. století vydalo nakladatelství Academia.

 

Ukázka z knihy

Natalija Šuchevyč pak na svobodě, aby se vyhnula nacistickému pronásledování a ochránila své děti, požádala o rozvod. Formálním důvodem bylo, že s manželem už dlouhou dobu nebyla v žádném kontaktu. Ve skutečnosti se Natalija prostřednictvím spojek s Romanem Šuchevyčem, v té době už lídrem OUN, občas vídala. Setkání probíhala v konspiračních bytech ve Lvově, na Lyčakivském hřbitově nebo v parku Pohuljanka. Rozvod dal Nataliji další významnou výhodu, která ji nějakou dobu chránila před pronásledováním: oficiálně se přejmenovala zpět na své dívčí jméno. Berezynskými se staly také děti Jurko a Marijka.
Po návratu sovětské moci si represivní orgány Nataliji Berezynské nějakou dobu nevšímaly. Dne 20. října 1944 byly v dokumentu 4. správy NKVD, který identifikoval příbuzné nejvyššího velitele UPA, uvedeni pouze jeho rodiče, zesnulý bratr a uvězněná sestra. Žádnou zmínku o manželce nebo dětech dokument neobsahuje. O dva měsíce později ve sdělení 2. správy NKVD o členech velení OUN a jejich vazbách na Šuchevyčovy příbuzné Natalija také nefiguruje.

***

Pokračujte na zbytek ukázky.

 

O Autorovi

Volodymyr Vjatrovyč (1977) je ukrajinský historik zabývající se osvobozeneckým hnutím na Ukrajině. Působil jako ředitel Archivu SBU, který byl jeho vedením otevřen všem zájemcům a badatelům ze zahraničí. Pracoval také v Harvard Ukrainian Research Institute. Do nedávné doby působil jako ředitel Ukrajinského ústavu národní paměti. Vystudoval historii na lvovské univerzitě, publikuje studie i populárně vědné texty o dějinách Ukrajiny 20. století.

Zdroj informací: KOSMAS


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa. Tradiční cílovou skupinu produkce nakladatelství Academia tvoří vysokoškolští studenti, pedagogové a odborná veřejnost. V posledních letech také stoupá počet laických zájemců o populárně naučnou a uměleckou literaturu. Všechny publikace jsou proslulé profesionálním zpracováním – pečlivou redakční přípravou a kvalitní grafickou a tiskovou podobou. Splňují tak požadavky všech náročných zákazníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeUkrajinské 20. století
Zatajované dějiny

Vjatrovyč, Volodymyr

Academia, 2020

Napsat komentář