Sonda do dějin lékařství

Doktor chudych
Alena Šubrtová se během své archivářské praxe zabývala dějinami lékařství. V poutavé knize tak předkládá osudy dvou českých, zapomenutých lékařů. Zatímco jeden se věnoval porodnictví a reformám v lékařské péči, druhý proslul svými poznatky z epidemiologie.

V knize Doktor chudých najdeme příběhy dvou lékařů-průkopníků, kteří působili v českých zemích v 18. a 19. století, ale dnes už je kromě úzce vyhraněných odborníků málokdo zná. Johann Baptist Michael Sagar byl původem chudý pasáček z Kraňska (dnešního Slovinska), jenž se tvrdošíjnou pílí vypracoval až na „krajského fyzika“, působil zejména v Jihlavě a proslul svými poznatky v oboru epidemiologie. Jan Melič se v Praze věnoval porodnictví a prosazoval reformy v oblasti zdravotní péče pro chudé. Též v r. 1792 provedl v obtížných domácích podmínkách první doložený císařský řez na živé rodičce v českých zemích. Osudy těchto zapomenutých velikánů podává Alena Šubrtová nesmírně živě, a zpřístupňuje je tak široké čtenářské veřejnosti, aniž by to bylo na úkor faktografické správnosti. Autorka se dějinami lékařství po léta zabývala jako archivářka, díky čemuž text obohacuje o množství neotřelých, avšak autentických detailů, jež čtenáři vzdálenou dobu přibližují.

Ukázka z knihy

Během dvou let vydal dva spisky; zprávu o léčivém prameni blízko vsi Pozďátky, jehož účinky vyzkoušel sám na sobě a rozebral chemické složení vody, a pojednání o slintavce hovězího dobytka s dodatkem o hlavních příčinách nemoci a léčebných prostředcích.
Oba zaslal van Swietenovi a ten mu obratem odpověděl, že bude-li takto pokračovat, nezapomene na něj.
Asi by se podivil ten dobrý muž, kdyby viděl, jak málo dbá pan Sagar na vnější důstojnost úřadu spojeného s názvem krajský fyzik. (str. 101)

Doktor chudých

Autorka: Alena Šubrtová

Počet stran: 284
Vazba: vázaná
Formát: 120×167 mm
ISBN: 978-80-257-3396-7
Doporučená cena: 248 Kč

 

Knihu Doktor chudých vydalo nakladatelství Argo.

O autorce

Alena Šubrtová (* 1935) je historička, archivářka, demografka, dlouholetá pracovnice Národního muzea v Praze. Vystudovala historii a archivnictví na Filozofické fakultě UK. V roce 1959 nastoupila do Národního muzea, kde postupně prošla numismatickým oddělením, oddělením historické archeologie a oddělením novějších dějin. Od roku l967 pracovala až do odchodu do důchodu v Archivu Národního muzea. O popularizaci historie se snažila články v Lidových novinách, spolupracovala i s Českým rozhlasem a s Rádiem Svobodná Evropa. Osudům lékaře Jeana de Carra věnovala knížku Poslední noc (1987).

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDoktor chudých

Šubrtová, Alena

Argo, 2020

Napsat komentář