Příběhy slavných

pribehy-slavnych
Zajímalo vás někdy, jaký život vedl Freddie Mercury mimo kamery a novinové titulky? Co všechno předcházelo smrti Johna Lennona? Všude se píše, jaký byl Stephen Hawking vědec – ale jaký to byl člověk, jaký přítel?

Nejlepší zpěvák všech dob. Legenda. Výjimečný hlas. To všechno se říkalo a říká o bývalém frontmanovi kapely Queen, o Freddiem Mercurym. Knih o tomto hudebním velikánovi vyšlo mnoho, fanoušci se dočkali i dobře zpracovaného filmového provedení… Zajímalo by vás však, jak se na šílenství kolem Queenů díval někdo z ústraní? Jim Hutton přichází s jedinečným svědectvím.

Mercury a Já

Můj život s Freddiem
Autoři: Jim Hutton, Tim Wapshott
Přeložil: Michael Talián

Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Formát: 140×215 mm
ISBN: 978-80-276-0134-9
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Mercury a Já vydalo nakladatelství Slovart.

Jedinečný a dojemný příběh vztahu Freddieho Mercuryho a jeho dlouholetého přítele Jima Huttona, který čtenáři znají z oscarového filmu Bohemian Rhapsody. Jejich vztah se rozvíjel na přelomu let 1984 a 1985. Když se spolu poprvé vyspali, Hutton vůbec netušil, kdo Mercury je, a když se mu hvězdný zpěvák představil, jeho jméno mu nic neříkalo. Hutton pracoval jako holič v hotelu Savoy ještě dva roky poté, co se k Mercurymu nastěhoval a začal mu dělat zahradníka. Stejnou dobu si také držel podnájem v Suttonu v Surrey. Nikdy zcela nepřivykl umělcovu životu na vysoké noze. Od roku 1985 do Mercuryho smrti roku 1991 k němu měl ale blíž než kdokoli a znal všechny jeho nejbližší přátele: mezi jinými členy kapely Queen, Eltona Johna, Davida Bowieho a Phila Collinse. Poslední roky Mercuryho soukromého života – se všemi radostmi a strastmi – by přesněji a upřímněji než Jim Hutton nikdo popsat nedokázal.

 

Ukázka z knihy

Byl to prostě další obyčejný londýnský víkend na konci roku 1983. Jeho větší část jsem strávil popíjením po hospodách a klubech pro homosexuály se svým milencem Johnem Alexanderem. Byl to podsaditý kluk s tmavými vlasy a já byl do něj blázen. V neděli večer jsme skončili v gay klubu jménem Cocobana v suterénu hotelu v západolondýnském Kensingtonu, kam jsem zavítal poprvé.
Stáli jsme poblíž baru a pili plechovkové ležák. Klub byl vcelku zaplněný a kolem se motala spousta cizích lidí, kteří tančili na disko beaty burácející z reproduktorů.
Stalo se to tuším v průběhu čtvrtého ležáku. John odešel na toaletu a pak se u mě objevil tenhle chlápek. Mně bylo čtyřiatřicet, jemu o něco víc. Byl neformálně oblečený do džín a bílého tílka, a stejně jako já měl knír. Byl štíhlý a vůbec to nebyl můj typ. Jsem spíš na namakané drsňáky.
„Můžu tě na něco pozvat?“ zeptal se.

 Jste zvědaví, jak pozvání dopadlo? Pak si přečtěte zbytek ukázky.

 

O autorech

Jim Hutton je známý především díky vztahu s bývalým frontmanem kapely Queen Freddiem Mercurym. Než se poznali, pracoval Hutton jako kadeřník ve svém rodném městě County Carlow, odkud se později přestěhoval do Londýna. Jeho vztah s dynamickým zpěvákem trval sedm let, než jej ukončila Mercuryho předčasná smrt v roce 1991.

Zdroj informací: přeloženo z Irish Central

————————————————

Patříte mezi generaci X, vyrostli jste na Beatles, a dosud jste se nevyrovnali se ztrátou nositele kulatých brýlí? Lámete si hlavu nad tím, co a hlavně proč se tenkrát stalo? Co k tomu vedlo? Pak je další kniha právě pro vás.

Proč zahynul John Lennon?

Konečný portrét hudební legendy
Autorka: Lesley-Ann Jonesová
Přeložily: Adéla Bartlová – Lucie Oplištilová

Počet stran: 520
Vazba: vázaná
Formát: 150×232 mm
ISBN: 978-80-7335-664-4
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Proč zahynul John Lennon? vydalo nakladatelství Leda.

Sugestivně napsaný životopis rozplétá záhadu, kterou představovala Lennonova osobnost, a přináší jeho úplný portrét – komplexní informace o jeho životě, láskách, hudbě, o jeho předčasné smrti a také o odkazu, který nám zanechal. Autorka pozorně sleduje, jaké životní zážitky Lennona formovaly, a které jeho osobnostní rysy vedly k tomu, že před svou násilnou smrtí žil v newyorském exilu. Jenže co když „skutečný“ John Lennon zemřel už dlouho předtím? Kdo nebo co Johna Lennona vlastně zabilo? Čtyři kulky, jež 8. prosince 1980 vnikly do jeho těla ze zbraně atentátníka Marka Chapmana, dílo zkázy možná pouze dokonaly.
Autorka vykresluje Lennona jako mimořádně nadaného, přemýšlivého a citlivého umělce, jako komplikovanou i chybující osobnost, jež doplácela na tlak svého talentu a slávy, ale také jako ztrápeného syna, manžela a otce. Čtenářům se nabízí citlivý, upřímný a odvážný portrét jedné z nejtrvalejších světových legend, ale také intimní pohled na ženy i muže v jeho životě. Kniha obsahuje řadu nově objevených informací a také údaje z autorčiných rozhovorů s lidmi, kteří znali Lennona nejlépe.

 

Ukázka z knihy

Paměť a myšlenky jsou jako příliv a odliv. Neustále mění tvar. Dokonce i ti, kteří u toho byli, kdo znali a zažili Johna Lennona přímo, jako by zapomínali. Někteří přepisují události, aby zaplnili mezery, což je přípustné. Čtyřicet let je celý život. Ten Johnův netrval déle. Těžko uvěřit, že už tu není. Rok 2020 je mezníkem — čtyřicet let uplynulo od jeho zavraždění, padesát let od oficiálního rozpadu Beatles, šedesát let od jejich začátků v Hamburku. V tomto roce by John oslavil osmdesáté narozeniny, což se nabízí jako vhodná příležitost vydat se po jeho stopách a přezkoumat události. Pokud vám ještě nebylo padesát, v době rozpadu skupiny Beatles jste ještě nebyli na světě. Je-li vám méně než čtyřicet, nebyli jste tu, když John zemřel. Zdá se vám to nepředstavitelné? Anebo vám připadá, stejně jako mně, jako by tu stále byl?

***

Kde jste byli vy, když jste tu zprávu zaslechli?
Toť otázka. Slyšíme v ní ozvěnu Hamletova nesmrtelného monologu; tato otázka je pravděpodobně nejčastější otázkou naší doby. Příslušníci „tiché generace“, narození mezi polovinou až koncem dvacátých let a začátkem až polovinou čtyřicátých let, a pováleční „baby boomeři“ (generace narozená v poválečné prosperitě USA), si obvykle vybavují, kde přesně byli a co dělali, když se doslechli o atentátu na prezidenta J. F. Kennedyho. Stejná otázka vyvstala v rozhovoru s mými dětmi ve chvíli, kdy jsem prováděla výzkum před napsáním této knihy. „Musíte pochopit, že pro nás byl John Lennon něco jako JFK,“ řekla jsem. „Ale proč?“ zeptal se můj školou povinný syn. „Co s tím má společného letiště?“
Mileniálové a postmileniálové, přesněji řečeno generace Y a Z, si tuto otázku spojí se smrtí Diany, princezny z Walesu, i navzdory skutečnosti, že v čase její tragické nehody byli pouhými kojenci nebo dokonce ještě ani nebyli na světě. Převážně jde tedy o ty uprostřed, o takzvanou generaci X, která přišla na svět v šedesátých letech; její příslušníci si tuto otázku spojí nejčastěji právě se jménem Johna Lennona.

Co všechno autorka zjistila? Podívejte se na další ukázky.

 

O autorce

Lesley-Ann Jonesová je novinářka a autorka bestsellerových hudebních životopisů i románů. Mezi její nejúspěšnější knihy patří životopisy Freddieho Mercuryho, Davida Bowieho a Marca Bolana. Od dětství byla kamarádkou Davida Bowieho, což ji přiblížilo i k dalším hudebním hvězdám. Publikovala interview s mnoha nejoblíbenějšími světovými umělci, například s Paulem McCartneym, Madonnou a Princem.
Autorka sledovala Lennonovy kroky po celém světě, od Liverpoolu a Londýna po Tokio a New York, aby sestavila. Její kniha oslovuje jak novou generaci fanoušků, tak i ty, kteří si dodnes pamatují, kde se nacházeli toho dne, kdy přišla zpráva o Lennonově smrti.

Zdroj informací: nakladatelství LEDA

————————————————

Pokud není hudba zrovna zdrojem vašeho potěšení a mnohem více se přikláníte k vědě, pak vás jistě potěší naše další kniha. Leonard Mlodinow vás nechá nahlédnout do svých vzpomínek na Stephena Hawkinga, který pro něj byl nejen kolegou, ale i přítelem.

Stephen Hawking: Paměti o přátelství a fyzice

Autor: Leonard Mlodinow
Přeložil: Václav Pavlík

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 143×205 mm
ISBN: 978-80-276-0095-3
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Stephen Hawking: Paměti o přátelství a fyzice vydalo nakladatelství Slovart.

Stephen Hawking byl jedním z nejvýznamnějších fyziků naší doby, který ovlivnil životy milionů lidí. Fyzika spisovatel Leonard Mlodinow ve své nové knize nabízí unikátní a nanejvýš osobní portrét jedinečného muže, s nímž téměř dvě desetiletí spolupracoval na různých knihách a se kterým ho pojilo vřelé přátelství. Setkáváme se s Hawkingem jako s géniem, který se zaměřuje na odhalení záhad vesmíru a nakonec formuluje průkopnickou teorii černých děr, jež znovu rozvíří vody kosmologie a odkryje zcela nové cesty fyzikům zkoumajícím původ vesmíru. Setkáváme se také s Hawkingem jako kolegou, jemuž jeho nemoc umožňuje komunikovat rychlostí pouze šesti slov za minutu, ale který nikdy nezapomene do těchto rozhovorů začlenit i humor. A setkáváme se s Hawkingem také jako s přítelem, který toho dokáže tolik říct pouhým úsměvem nebo jen zvednutím obočí.
Modinow nás seznámí s Hawkingovou vášní pro víno a karí, zasvětí nás do jeho vztahu k lásce, smrti a zdravotnímu postižení, nevyhýbá se ani hlubokým otázkám filozofie a fyziky. Ať už líčí Hawkingovu oddanost práci, nebo barvitě popisuje příběh o tom, jak se Hawking vzdorovitě vymočil u keře na dvorku restaurace, která neměla bezbariérovou toaletu, vždy dokáže skvěle zachytit jeho nezkrotného ducha. Příběh hlubokého přátelství, který máte před sebou, vás naučí mnohé nejen o povaze a užitečnosti fyziky, ale také o životě a schopnostech lidí překonat ty nejtěžší překážky.

 

Ukázka z knihy

Myslím, že jsem nikdy v životě nebyl tak ohromen, jako když jsem v roce 2006 poprvé přijel do Cambridge. Ono léto slavil Stephen šedesáté čtvrté narozeniny. Různé detaily z jeho života sice neodpovídaly úplně přesně tomu, co se pak objevilo v hollywoodském filmu, ale místo, kde jsem se tehdy ocitl, mi připadalo jako z úplně jiného filmu: Cambridge bylo přesnou kopií kouzelného hradu z filmu o Harrym Potterovi. Cambridge prostě byly Bradavice. Okrajové čtvrti města měly sice méně kouzla i historie, ale do těch jsem stejně moc často nechodil. Staré město ovšem vypadalo, jako kdyby se v něm od Newtonových dob zastavil čas. Skládalo se ze spousty kamenných uliček a domků, které je lemovaly zcela nahodile. Univerzitní budovy se mísily se středověkými kostely a hřbitovy, všechno pak obklopovaly staleté vysoké hradby, které měly chránit studenty před měšťany. Kolem nich se klikatily úzké chodníky a ne o moc širší dlážděné uličky, jako by to všechno bylo součástí nějakého labyrintu.

Když se nad tím zamyslíte, je chaotické a nepravidelné uspořádání starého města zcela pochopitelné, vždyť univerzita byla založena před osmi sty lety, tedy o celá staletí dříve, než René Descartes vynalezl své elegantní pravoúhlé souřadnice. Označení „staré“ je však relativní: lidé žili v okolí Cambridge již od pravěku. Dnes se univerzita skládá z jednatřiceti víceméně nezávislých kolejí a ve městě žije přes sto tisíc lidí.

***

Judith mě uvedla dovnitř. Stephen seděl na svém slavném kolečkovém křesle, za svým slavným psacím stolem a díval se na obrazovku počítače. Na to, že mu bylo šedesát čtyři let, vypadal mladě. Měl na sobě modrou košili s rozepnutým límečkem, pod kterým bylo na krku patrné červené kolečko velikosti korunové mince — to byl chirurgicky vytvořený otvor, kterým dýchal. Stephen byl tak hubený, že na něm košile a šedé kalhoty, které měl na sobě, doslova visely. Ochablost všech jeho svalů se postupně zhoršovala, což mělo negativní vliv na držení těla. Pravidelně dokázal pohybovat už jen svaly v obličeji. Hlavu měl skloněnou na stranu, seděla až nepřirozeně nízko u ramen, jako by už neměl sílu ji udržet výše. V televizi jsem tohle všechno vnímal jako součást jeho vzhledu, ale při setkání tváří v tvář to působilo znepokojujícím dojmem. Ačkoliv jsem s ním již pracoval na Caltechu, stále jsem si na to nemohl zvyknout. Byl celebritou a vzorem pro mnoho lidí, takže jsem cítil jisté rozpaky. Čím jsem si zasloužil jeho čas a to, že si udělal volno na více než týden, abych ho mohl navštívit?

Nezapomeňte přejít na pokračování ukázky.

 

O autorovi

Leonard Mlodinow je teoretický fyzik a autor mnoha knih. Česky vyšly např. Feynmanova duha (2007), Eukleidovo okno (2007) či Život je jen náhoda (2009), Velkolepý plán (2011), Souboj světových názorů (2012) a Vědomí podvědomí (2013).

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

 


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Kdo z uvedených mužských osobností si získal vaše srdce? O kom byste si chtěli přečíst více? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMercury a Já
Můj život s Freddiem

Hutton, Jim - Wapshott, Tim

Slovart, 2020

zobrazit info o knizeProč zahynul John Lennon?
Konečný portrét hudební legendy

Jonesová, Lesley-Ann

Leda, 2020

zobrazit info o knizeStephen Hawking: Paměti o přátelství a fyzice

Mlodinow, Leonard

Slovart, 2020

Napsat komentář