CÍSAŘ A PREZIDENT – co je spojuje?

Danek_Cisar a prezident
Už nějakou dobu sbírám údaje o císaři Františku Josefovi I.

Kde dosud stojí v České republice jeho busty a pomníky, kde jsou pamětní desky připomínající jeho jubilea, kolik pamětních kamenů lze u nás nalézt. Je jich hodně. Dokonce jsem organizoval zhotovení a odhalení repliky císařského pamětního kamene ve Ždánickém lese mezi Slavkovem a Kyjovem. V historických mapách bylo vyznačeno jeho původní umístění, což nebývá často, takže kámen stojí na původním místě.

Umístění císařských artefaktů lze najít v dobovém tisku, archívech i knihách či na webových stránkách obcí a měst. Jedno tajemství císaře FJI je ale zatím nedostupné. Byl mezi císařem Františkem Josefem I. a prezidentem Masarykem příbuzenský vztah otce a syna? Tak to se zatím nepodařilo prokázat, i když se lze dočíst o různých náznacích uvedeného stavu.

Dostupné jsou však zvláštní památky, které oslavují oba zmíněné. Nejlepším příkladem je pamětní deska nad vchodem do vyhlídkového altánku s barevnými skly v oknech na spodním nádvoří znojemského hradu. Stojíte-li před ním, dočtete se o návštěvě prezidenta T. G. Masaryka ve Znojmě dne 20. června 1924. Právě na tomto nádvoří proběhlo slavnostní uvítání pana prezidenta s holdovacími projevy.

V roce 2009 se rozhodli členové Okrašlovacího spolku ve Znojmě pamětní desku obnovit. Dřív se proslýchalo, že i na druhé straně desky je nějaký nápis. Oválnou tabuli se jim podařilo bez poškození sundat a zvěsti se potvrdily.

Na spodní straně byl německý nápis připomínající 40. výročí panování císaře Františka Josefa I. z roku 1888. Tato pamětní tabule v „císařském provedení“ měla původně obdélníkový tvar a pocházela z chodby Obecné školy císaře Františka Josefa ve Znojmě. Škola byla slavnostně otevřena 16. září 1889. Budova doposud stojí a funguje jako základní škola na nám. Republiky 9.

Abych odpověděl na otázku v titulku, spojuje je prokazatelně pamětní deska ve Znojmě. Mimochodem ve Znojmě bylo víc pamětních desek císaře Františka Josefa I.

Danek_Cisar a prezident2

Pamětní deska císaře Františka Josefa I. – druhá strana


Jiří Daněk

Jiri DanekAutor je v důchodu. Již téměř 10 let se zabývá vyhledáváním dostupných i zmizelých památek na císaře Františka Josefa v České republice. Sestavil První soupis míst s reálnými či zničenými sochami Jeho Císařské Výsosti Františka Josefa I. a pokračování Pomníky císaře Františka Josefa I. v České republice. Lze najít na stránkách www.franz-josef.cz.
V současné době pátrá po pamětních kamenech císařovny Alžběty v Jeseníkách, které by se měly nacházet na sedmi místech. Jeseníky jsou pravděpodobně jediným místem v Evropě, kde se tolik pamětních kamenů císařovny vyskytuje.

Doporučení:
Share

Napsat komentář