Historie v románech

historicke-romany
Pokud hledáte tipy na vánoční dárky pro milovníka historie, vytrhneme vám trn z paty. Dnes vám totiž představíme hned sedm historických románů, které vás zavedou do různých období a odhalí vám lidské osudy na pozadí velkých událostí.

Nejprve se přeneseme do Francie 19. století. Kniha Izabely Strakové vypráví příběh nevlastní dcery slavného Napoleona Bonaparta. Mladá Hortensie byla vychovávaná v Karibiku ve francouzské kolonii a do Francie se vrací právě v okamžiku, kdy je její biologický otec popraven a její matka se vdává za Napoleona…

Hortensie de Beauharnais

Autorka: Izabela Straková

Počet stran: 392
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7597-785-4
Doporučená cena: 369 Kč

 

Knihu Hortensie de Beauharnais vydalo nakladatelství XYZ. Určitě si také stáhněte ukázku z knihy.

Chce jediné. Dokonalou rodinu. Tu tvoji. Působivý příběh Hortensie, dcery Josefíny de Beauharnais a nevlastní dcery Napoleona Bonaparta, vyprávěný atraktivní formou deníku. Poté, co byla vychovávána ve francouzské kolonii v Karibiku, se Hortensie vrací do Evropy během jakobínské diktatury, kdy je její otec popraven. Matka Josefína se stává první manželkou vycházející hvězdy republiky, generála Napoleona Bonaparta, avšak sama Hortensie je do něj zamilovaná také.

————————————————

Z Francie se přesuneme do divokého Skotska. I zde bylo 19. století plné velkých zvratů, které se samozřejmě podepsaly i na místních lidech. Hlavní hrdinka knihy Rebelka z Vysočiny se chystá s manželem prchnout do Ameriky, ale vše se zkomplikuje a ji čeká nebezpečné dobrodružství.

Rebelka z Vysočiny

Autor: May McGoldrick
Přeložila: Soňa Tobiášová

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 205×135 mm
ISBN: 978-80-7633-225-6
Doporučená cena: 289 Kč

 

Knihu Rebelka z Vysočiny vydalo nakladatelství Alpress. Nezapomeňte si přečíst i ukázku z knihy a také navštívit oficiální web autora.

Skotsko, 19. století: Skotové se vzpamatovávají z porážky v bitvě u Cullodenu a mladá lékařka Isabella hodlá s manželem prchnout do Ameriky. Její muž je ovšem zabit a ona je obviněna, že mu pomáhala paktovat se s rebely. Když její loď cestou ztroskotá, setká se s kapitánem pašerácké lodi, který je také pronásledován. Spolu se vydávají na cestu za svobodou, ale smrt je jim neustále v patách.

————————————————

A 19. století ještě jednou. Příběh knihy Ztracená historie snů začíná smutným okamžikem, ve chvíli, kdy umírá slavný básník. Konec jeho života ale může být začátkem něčeho nového. Básníkův bratranec, který zařizuje pohřeb, díky tomu odhalí fascinující příběh osudové lásky básníka a jeho ženy.

Ztracená historie snů

Autorka: Kris Waldherrová
Přeložila: Bára Nováková

Počet stran: 350
Vazba: vázaná
Formát: 150×218 mm
ISBN: 978-80-759-3076-7
Doporučená cena: 429 Kč

 

Knihu Ztracená historie snů vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA. Kouknout můžete také na oficiální webové stránky autorky.

„Každý milostný příběh je zároveň i příběhem duchařským.“ Píše se rok 1850. Slavný básník Hugh de Bonne je nalezen mrtev v koupelně hotelového pokoje. Úkolem postarat se o pohřeb je pověřen jeho bratranec Robert Highstead, historik, který se nyní živí jako fotograf zesnulých. Ohledně pohřbu zanechal Hugh de Bonne přesné instrukce: chce spočinout ve zvláštní skleněné kapli, kterou nechal před lety vybudovat pro svou milovanou manželku a múzu Adu. Ta je pro všechny návštěvníky – zejména pak pro houf básníkových obdivovatelů, kteří se nazývají Poutníky – uzamčená a nedobytná. Jediný klíč od kaple vlastní Adina neteř Isabelle, ale ta ji odmítá odemknout, dokud Robert nesplní její podmínku a nevyslechne si během pěti večerů příběh osudové a tragické lásky mezi Hughem a Adou. Ztracená historie snů je poutavý viktoriánský román plný temných tajemství, vyprávějící o tom, jak tenká a nezřetelná může být hranice mezi láskou a nenávistí, snem a skutečností… a také mezi životem a smrtí.

————————————————

Třicátá léta 20. století se nesla ve znamení rostoucího strachu a napětí v Evropě. Adolf Hitler postupně začal šířit svoji ideologii. Současně se ale také objevují lidé, kteří mají odvahu se tomu všemu postavit. A rozhodnou se pomáhat lidem, kterým hrozí velké nebezpečí…

Poslední vlak do Londýna

Autorka: Meg Waite Claytonová
Přeložili: Petr Kotouš – Klára Šumová

Počet stran: 424
Vazba: vázaná
Formát: 156×215 mm
ISBN: 978-80-271-2484-8
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Poslední vlak do Londýna vydalo nakladatelství Cosmopolis. Prolistujte si také ukázku z tohoto románu a koukněte i na stránky autorky.

Čeho lze dosáhnout, když se dobří lidé spojí proti zlu?

Píše se rok 1936 a nacisté jsou v očích patnáctiletého Stephana Neumana, začínajícího dramatika a syna bohaté vídeňské židovské rodiny, a jeho nejlepší přítelkyně, matematicky nadané Žofie-Heleny, jen primitivními neotesanci. Když se Hitlerovy síly dají do pohybu, bezstarostná nevinnost obou mladých lidí vezme zasvé. V temnotách se však skrývá naděje. Holanďanka Truus Wijsmullerová riskuje vlastní život při pašování dětí ze zemí okupovaných nacisty do států, které jsou ochotné je přijmout. Tante Truus, jak jí všichni říkají, je odhodlaná zachránit tolik děti, kolik jen bude možné. A tak když Velká Británie rozhodne, že bude přijímat nezletilé uprchlíky z Říše, odváží se vyjednávat dokonce s Adolfem Eichmannem. Pustí se do závodu s časem ve snaze dopravit stovky dětí do bezpečí.

————————————————

V další knížce se společně s Janem Beránkem vydáme po stopách Silvestra Němce, zaměstnance firmy Baťa, který tragicky zahynul v Singapuru při japonské invazi v roce 1942. Čeká vás takřka detektivní pátrání, během kterého se o osudech hlavního hrdiny dozvíte mnohem víc. A bude to opravdu zajímavé čtení.

Pátrání po Silvestrovi

Válečné osudy baťovců v Singapuru
Autor: Jan Beránek

Počet stran: 400
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 156×212 mm
ISBN: 978-80-7588-175-5
Doporučená cena: 449 Kč

 

Knihu Pátrání po Silvestrovi vydalo nakladatelství Mystery Press. Na webu nakladatele najdete jak ukázku z tohoto románu, tak i více informací o autorovi.

Autorův prastrýc Silvestr Němec se narodil v jihomoravských Vémyslicích a v devatenácti letech odjel jako zaměstnanec firmy Baťa do Singapuru. Zde, tak daleko od domova, ho zastihly válečné události a Silvestr zahynul za nejasných okolností jako dobrovolník při obraně Singapuru proti japonské invazi v únoru 1942. Jan Beránek se chtěl dozvědět víc a tři roky zasvětil zkoumání Silvestrových osudů a okolností jeho smrti. Takřka detektivní pátrání ho přivedlo do archivů ve Zlíně, Znojmě a Praze, ale i v Londýně a Singapuru. S pomocí dalších historiků a pamětníků se mu podařilo shromáždit řadu unikátních fotografií a dosud nepublikovaných dokumentů, včetně deníků a vzpomínek několika singapurských baťovců. Kniha popisuje autorovo pátrání od prvních okamžiků, čtenář se postupně seznámí se Silvestrovým rodinným zázemím, s prací u Bati i podmínkami, za jakých stovky mladých pracovníků vyrážely do exotické ciziny. Největší pozornost je samozřejmě věnována Silvestrovu působení v Singapuru a dramatickým událostem, které vedly až k jeho předčasné smrti. O ní na základě dochovaných pramenů, hovorů s potomky pamětníků, spekulací i zkušeností z osobní návštěvy Singapuru Jan Beránek nakonec zjistil více, než zpočátku doufal…

————————————————

Benito Mussolini, italský fašistický vůdce, se do historie zapsal černým písmem. Nová kniha M. syn XX. století, která vyšla v nakladatelství Práh, přináší podrobnou kroniku fašismu z pohledu právě obávaného Mussoliniho. Postupně tak společně s ním projdeme klíčovými obdobími italských dějin a poznáme hlavní momenty, které vedly k nastolení diktatury.

M. syn XX. století

Velký dokumentární román
Autor: Antonio Scurati
Přeložila: Marie Kronbergerová

Počet stran: 720
Vazba: vázaná
Formát: 155.2×216 mm
ISBN: 978-80-7252-852-3
Doporučená cena: 599 Kč

Knihu M. syn XX. století vydalo nakladatelství Práh. Více informací o autorovi také najdete na webu nakladatele.

Nejdiskutovanější italský román posledních let – příběh Benita Mussoliniho. Podrobná kronika fašismu z pohledu samotného Mussoliniho a dalších protagonistů hnutí. Vedle toho jsou vůdce fašismu a některé historické osoby pojaty i jako literární postavy v kontextu svého soukromého života, mnohdy bouřlivých vztahů. Tato velkolepá společensko-politická freska zachycuje klíčové období italských dějin, léta 1919 až 1925, stav země po první světové válce, vznik nejprve fašistického hnutí, pak fašistické strany, její cestu k moci a ideové souboje s dalšími politickými stranami a proudy, především se socialisty. Popis historických událostí a momentů, které vedly k nastolení fašistické diktatury, odhaluje podíl dalších stran, hnutí i jednotlivců na jejím vzniku. Vyprávění je hojně prokládáno citáty a úryvky z dobového tisku, korespondencí protagonistů, úředních a policejních dokumentů. Román byl v Itálii přijat širokou čtenářskou veřejností i kritikou a vnímán jako zásadní podnět k podpoře antifašismu v zemi, se stejným ohlasem se setkal i ve světě.

————————————————

Válka v lidech zanechává stopy ještě dlouho poté, co skončí. Své o tom ví i hlavní hrdinka románu Paříž tě nikdy neopustí, která se snaží začít nový život a prorazit v newyorském knižním průmyslu. Postupně ale poznává, že, alespoň v jejích vzpomínkách, válka a všechno utrpení s ní spojené trvá dál.

Paříž tě nikdy neopustí

Válka skončila. Vzpomínky zůstávají.
Autorka: Ellen Feldmanová
Přeložila: Věra Kotábová

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 128×206 mm
ISBN: 978-80-7625-129-8
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Paříž tě nikdy neopustí vydalo nakladatelství Metafora. Také si můžete stáhnout PDF ukázku z knížky.

Charlotte není oběť, ale bojovnice. Jak dlouho se ale ještě zvládne rvát, než jí dojdou síly? Píší se padesátá léta dvacátého století a newyorský knižní průmysl není místo, ve kterém by měly ženy – jakkoliv výjimečné – na růžích ustláno. Charlotte tak musí každý den znovu a znovu čelit nemožným volbám a bojovat za svoji nezávislost. Do toho ji nepřestávají pronásledovat vzpomínky na válku. Během okupace Francie pracovala v pařížském knihkupectví a měla co dělat, aby se během temných let dokázala postarat nejen o sebe, ale především o svou novorozenou dceru Vivi. Emigrace do New Yorku měla začít novou kapitolu jejího života. Místo toho se zdá, že pro ni válka nikdy neskončí. Paříž tě nikdy neopustí je strhující příběh o nezdolnosti, lásce, těžkých rozhodnutích a zjištění, že přežití nepřežitelného si vždy vybere svou daň.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Který z dnes představených historických románů vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZtracená historie snů

Waldherr, Kris

Pavel Dobrovský – BETA, 2020

zobrazit info o knizePoslední vlak do Londýna

Clayton, Meg Waite

Cosmopolis, 2020

zobrazit info o knizeHortensie de Beauharnais

Straková, Izabela

XYZ, 2020

zobrazit info o knizeRebelka z Vysočiny

McGoldrick, May

Alpress, 2020

zobrazit info o knizePátrání po Silvestrovi
Válečné osudy baťovců v Singapuru

Beránek, Jan

Mystery Press, 2020

zobrazit info o knizeM. syn XX. století
Velký dokumentární román

Scurati, Antonio

Práh, 2020

zobrazit info o knizePaříž tě nikdy neopustí
Válka skončila. Vzpomínky zůstávají.

Feldmanová, Ellen

Metafora, 2020

Napsat komentář