Jiný pohled na autismus

Jedinecni lide
Barry Prizant ve své knize o autismu čerpal ze své čtyřicetileté praxe. Přichází s novým pohledem na autistické chování. Tvrdí, že terapie by neměla člověka napravovat, ale rozvíjet jeho silné stránky a snažit se ho pochopit.

Autismus se obvykle popisuje jako seznam nedostatků, mezi něž patří potíže se sociální interakci, komunikační problémy a chování opakované pořád dokola. Terapie založená na tomto pohledu se v prvé řadě snaží zbavit člověka autistických symptomů. Dr. Barry M. Prizant nám teď nabízí nový pohled: nejúspěšnější přístupy k autismu se nezaměřují na „nápravu“ člověka tím, že odstraňují symptomy, ale na to, že se snaží pochopit, jak daný člověk prožívá svět a co je příčinou jeho chování. Dr. Prizant nepovažuje autistické chování za známku patologie, ale za součást souboru strategií, jimiž se člověk s autismem snaží vypořádat se světem, který je pro něj chaotický a matoucí. Místo toho, abychom se snažili potlačovat autistické chování, měli bychom se zaměřit na rozvíjení silných stránek a schopností a nabízet podporu, která přirozeně povede k vhodnějšímu chování a lepší kvalitě života. Dr. Prizant uvádí inspirativní příběhy ze své čtyřicetileté praxe. Cítí hluboký respekt k lidem s autismem a vlastnostem, které je činí jedinečnými. Z knihy Jedineční lidé sálá humanismus a moudrost, nabízí hluboký pohled plný účasti, který rodičům a blízkým lidí s autismem i odborníkům v oboru dodá sílu a naději. Knihu by si měli přečíst všichni rodiče, učitelé, terapeuti i další, kteří se starají o lidi s autismem.

Ukázka z knihy

Nedávno jsem byl na semináři se skupinou učitelů ze základní školy, která nečekaně vyústila ve velmi osobní rozhovor. Přijel jsem jako poradce školy pro programy sloužící dětem se speciálními potřebami, a když seminář končil, ředitel školy mne požádal, zda bychom si mohli pohovořit mezi čtyřma očima. Domníval jsem se, že chce rozebrat nějaký problém týkající se učitelů, ale ředitel – napjatý, vážně se tvářící muž – zavřel dveře, přisunul si židli blízko k mé, podíval se mi do očí a začal mi vyprávět o svém devítiletém synovi. (str. 13)

Jedineční lidé

Jiný pohled na autismus
Autoři: Tom Fields-Meyer, Barry Prizant
Přeložil: Tomáš Hakr

Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
Formát: 135×200 mm
ISBN: 978-80-257-3253-3
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Jedineční lidé vydalo nakladatelství Argo. Nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorech

Barry M. Prizant  patří k předním světovým autoritám zabývajících se autismem a je považován za inovátora přístupů zaměřených na jedince i rodiny s příslušníky s autismem. Má více než čtyřicetileté zkušenosti jako vědecký pracovník a mezinárodní konzultant. Působí na Brown University. Vydal čtyři knihy, více než 130 článků a získal řadu cen. Kniha Jedineční lidé získala Cenu Temple Grandinové za nejlepší knihu roku. Je také vášnivým perkusionistou a zkoumá, jaké má umění vliv na zvyšování kvality života jednotlivců se zdravotním postižením a jejich rodin.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

Tom Fields-Meyer je autorem a spoluautorem řady knihy, bývalým redaktorem časopisu People, jeho články a eseje se objevují v časopisech The New York Times Magazine, The Wall Street Journal a dalších. Vyučuje tvůrčí psaní v Los Angeles.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJedineční lidé
Jiný pohled na autismus

Fields-Meyer, Tom - Prizant, Barry M.

Argo, 2020

Napsat komentář