Bouřlivá historie začátku 20. století

ww1-uvod
Cestovat časem prozatím neumíme. Ale knihy, které si dnes představíme, nás mohou vrátit na začátek minulého století. Hrůzy prvních čtyřiceti let spatříme jak očima vojáka bojujícího v zákopech, tak i retrospektivou renomovaného historika z Cambridge.

První kniha, kterou představíme, je přepisem deníku Ernsta Jüngera, který několik let bojoval v zákopech za první světové války. Jen stěží lze najít autentičtější svědectví z této nepopsatelně hrůzné kapitoly lidských dějin.

Válečný deník 1914–1918

Autor: Ernst Jünger
Přeložila: Nina Fojtů

Počet stran: 612
Vazba: vázaná
Formát: 160×240 mm
ISBN: 978-80-200-3001-6
Doporučená cena: 695 Kč

Knihu Válečný deník 1914–1918 vydalo nakladatelství Academia.

Ernst Jünger odchází do první světové války jako dobrovolník, poté co ve svých devatenácti opouští nenáviděná studia. Jeho rozhodnutí není politického ani nacionalistického rázu, nýbrž ryze egoistické povahy a je výsledkem adolescentní touhy po zkušenostech a dobrodružství. Po celou dobu pobytu na frontě si poctivě vede deník. Od prvního okamžiku v zákopech na přelomu let 1914/1915 až do počátku září 1918, kdy je po svém posledním zranění převezen zpět do Německa. Stěží najdeme jiný deník, který by první světovou válku dokumentoval po tak dlouhou dobu a s takovou intenzitou, díky tomu se stává kronikou života na frontě a unikátním svědectvím doby.

Ukázka z knihy

6. X. 15.
Když jsem se dnes opět probudil v zákopu, uvědomil jsem si, že to bude rok, co jsem vstoupil [k] do | armády, abych zažil dobrodružství. (Je to smutné, ale je to tak!) Dnes dopoledne to bylo během služby v zákopech zajímavé. Střílnou jsme v sapách před námi pozorovali dva Angličany, jak nestydatě nakukují přes předprseň a střílí dovnitř. V zrcátku byly jasně vidět jejich hlavy. Popadli jsme kulovnici s puškohledem a několikrát na ně vystřelili. Angličani výzvu na souboj přijali a střelbu opětovali. Také jsme několikrát zahlédli zrcátko, | kterým nás pozorovali. Jeden z těch drzounů se dokonce zasmál tak hlasitě, že to bylo slyšet až k nám, a po každém výstřelu zamávali praporem. Takhle jsme se bavili asi dvě hodiny. Bohužel jsme ani jednoho nedostali.

7. X. 15.
Dnes ráno jsem stál vedle Wawoda na střeleckém stanovišti, když přiletěla kulka a zepředu dozadu mu rozpárala čepici. U drátěného zátarasu byli zraněni dva ženisté, jednomu zbloudilá střela projela oběma nohama až na ko|st, druhému prostřelili ucho. Když jsem dopoledne procházel zákopem, prostřelili zrovna jednomu muži obě lícní kosti. Byl to nechutný pohled. Okamžitě mu to obvázali, krev stříkala proudem. Jak jsem se později dozvěděl, vyvázl z toho životem. Bavil jsem se mířením na střílnu, za kterou mával jeden Angličan pytlem na tyči. Z Rehburgu [přeškrtnutá písmena, nečit.] dorazily | k mé velké radosti doutníky[,] cigarety atd.

Přečtěte si celou ukázku z deníku.

O nakladateli

Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953, původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

————————————————

Ani druhá kniha, kterou jsme pro vás vybrali, se nezabývá pozitivní kapitolou dějin. V zlověstně nazvané knize Zvon zrady líčí mezinárodně uznávaný historik Pierre Caquet okolnosti mnichovské dohody. Přestože je autor renomovaným akademikem, tato jeho kniha se čte jako napínavý příběh. O to děsivější je, že není fikcí.

Zvon zrady

Mnichovská dohoda a Československo 1938
Autor: P. E. Caquet
Přeložil: Petr Kovařík

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-756-5445-8
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Zvon zrady vydalo nakladatelství Jota.

Československo a Mnichovská dohoda 1938. Osudová předehra druhé světové války očima britského historika.
Když se Neville Chamberlain vracel 30. září 1938 z Německa poté, co se dohodli s Hitlerem na postoupení pohraničních území Československa, pronesl k britskému lidu řeč: „Drazí přátelé, věřím, že to je mír pro naši dobu.“ Winston Churchill na to však reagoval slovy: „Zvolili jste hanbu a budete mít válku.“
V roce 2018 uplynulo 80 let od chvíle, kdy se Československo podvolilo tlaku Velké Británie a Francie, aby postoupilo pohraniční území nacistickému Německu. Události, které vešly do dějin jako „mnichovská dohoda“, se staly předzvěstí budoucího celosvětového konfliktu. To si ostatně uvědomovali jak českoslovenští, tak i někteří britští a francouzští politikové tehdejší doby. Přesto však v roce 1938 získali navrch představitelé politiky appeasementu, jejichž politický rozhled nejlépe vystihuje známá Chamberlainova věta: „Jak hrozné, fantastické, neuvěřitelné je, že bychom měli kopat zákopy a zkoušet si plynové masky kvůli sporům ve vzdálené zemi mezi lidmi, o kterých nic nevíme.“
Zvon zrady přináší pohled na tehdejší události očima současného britského historika. Autor čerpá z mnoha dosud nevyužitých zdrojů, včetně dobového československého tisku, vzpomínek pamětníků, soukromých deníků, vojenských plánů, vládních záznamů i reportáží médií. A dochází k možná překvapivým závěrům, například o tom, že německá vojenská síla v roce 1938 nebyla větší než síla československé a francouzské armády.

Ukázka z knihy

V sobotu 12. července 1938 volal československý vyslanec v Londýně Jan Masaryk lordu Halifaxovi, který byl právě jmenován ministrem zahraničí. Situace byla naléhavá: během jejich setkání pochodovali němečtí vojáci přes rakouské území směrem na Vídeň. Hitler konečně spustil anšlus, dlouho plánovanou anexi menšího alpského souseda Německa, a v noci překročil rakouskou hranici. Evropské vlády ještě nestihly zareagovat a nebylo jasné, jaké následky může obsazení mít. O tom, že se to týkalo Československa, ať už jako účastníka hypotetického zásahu, nebo jen jako zainteresovaného pozorovatele toho, co se za jeho jižní hranicí dělo, nebo jako cíle další německé rozpínavosti, nebylo pochyb. Masaryk se obával, že je to jen první krok. Jeho nadějí bylo přesvědčit svého partnera, aby se Hitlerovi rozhodně postavil, a odvrátil tak jakékoli pokusy o agresi proti jeho vlastní zemi.

Přečtěte si celou ukázku i se záznamem konverzace mezi Janem Masarykem a lordem Halifaxem.

O autorovi

P. E. Caquet je historik specializující se na dějiny devatenáctého a dvacátého století. Dlouhodobě působí na koleji Hughes Hall v Cambridge, a než vystudoval historii v Cambridge, žil deset let v Praze. Plynule mluví česky, slovensky, francouzsky a německy.

Zdroj: jota.cz

O nakladatelství

Nakladatelství Jota vydalo již více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Publikuje tvorbu českých autorů i překlady z cizích jazyků. Patří mezi největší nakladatelství v České republice. Turistické průvodce řady ROUGH GUIDES jsou v současné době nejobsáhlejšími publikacemi svého druhu na českém trhu. Jedná se o překlady britského nakladatele, který vydává průvodce již více než 25 let. Nakladatelství vydalo přes 90 turistických průvodců po různých zemích, městech či regionech, pravidelně po dvou až čtyřech letech jsou aktualizované.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zajímá vás historie? Čtete rádi knihy jako ty dnes představené? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZvon zrady
Mnichovská dohoda a Československo 1938

Caquet, P. E.

Jota, 2020

zobrazit info o knizeVálečný deník 1914–1918

Jünger, Ernst

Academia, 2020

Napsat komentář