Průvodci na cesty

Tipy_Cestovani z pohodli domova
Vycestujte s námi do tajemných krasových oblastí České republiky, dopřejte si prosluněný výlet na Sardinii nebo pronikněte hluboko do podstaty pouště. To vše bude dnes možné díky našim tipům!

Prozkoumejte s Petrem Zajíčkem rozličné krasové útvary a prohlédněte si množství kvalitních fotografií v nové knize Krasové oblasti střední a severní Moravy a Slezska.

Krasové oblasti střední a severní Moravy a Slezska

Pozoruhodné dějiny objevů podzemního světa
Autor: Petr Zajíček

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 215×267 mm
ISBN: 978-80-200-3057-3
Doporučená cena: 495 Kč

Knihu Krasové oblasti střední a severní Moravy a Slezska vydalo nakladatelství Academia.

Publikace se soustředí na oblast střední a severní Moravy, která je bohatá na malá krasová území. Až na jednu výjimku vznikla souvrství vápenců a mramorů z mořských usazenin z období devonu, stejně jako tomu bylo v případě vápenců Moravského krasu. Jen v severovýchodní části Moravy se nacházejí polohy druhohorních vápenců, které jsou součástí Karpat a byly sem přesunuty v důsledku pozdějších horotvorných procesů na území střední Evropy. Krasové oblasti střední a severní Moravy se utvářely v průběhu dlouhých geologických procesů. Řada jeskyní, jež jsou prezentovány v knize, patří k významným archeologickým a paleontologickým lokalitám, podzemní prostory mají mnohdy bohatou krápníkovou výzdobu. Kniha je doplněna rozsáhlou obrazovou dokumentací.

 

Ukázka z knihy

Pruh krystalických vápenců krasu Na Pomezí o mocnosti 200 až 250 metrů se táhne v pásmu 300–500 metrů mezi sedlem Na Pomezí a hřebenem Smrčníku o nadmořské výšce 799 metrů. V ukloněných polohách karbonátů byly krasové jevy tohoto území spoluutvářeny vodami jedné hydrografické soustavy. V současné době nemáme o přesném průběhu krasových vodotečí v podzemí informace. Z povrchových krasových jevů bylo dříve známo pouze Smrčnické propadání, tvořené poloslepým údolím s 6 metrů vysokou závěrovou skalní stěnou na jeho konci a několika menšími závrty se sedimentární výplní. Pozoruhodným jevem, zjištěným při ložiskovém průzkumu, je pohřbené vodní koryto ve svahu na plošině vysoko nad jeskyněmi Na Pomezí. Většina významných jeskyní krasu Na Pomezí byla objevena až ve 30. a 40. letech 20. století, především při těžbě mramoru. (str. 133)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Petr Zajíček

RNDr. Petr Zajíček (1965) je speleolog, geolog, fotograf. Vystudoval Přírodovědeckou fakultu MU v Brně. Pracuje na Správě jeskyní České republiky. Je autorem a spoluautorem několika knih i autorem mnoha článků nejen o jeskyních, např. v české mutaci National Geographic, Příroda, Naše příroda, Terra ad. Petr Zajíček je také autorem knihy Moravský kras v ponorné řece času.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Sardinie láká k dovolené z mnoha důvodů. Ať už jste vášnivým milovníkem večírků nebo dáváte přednost plážové relaxaci, smaragdový ostrov vás nezklame. O všech jeho zajímavostech se dočtete v průvodci Roberta Andrewse.

Sardinie

Autor: Robert Andrews
Přeložil: Jan Sládek

Počet stran: 362
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7565-710-7
Doporučená cena: 598 Kč

Knihu Sardinie vydalo nakladatelství Jota.

Průvodce Rough Guide po Sardinii je obsáhlou příručkou zahrnující veškeré důležité informace, které potřebujete pro cestu na Sardinii a po Sardinii znát. Na úvodní kapitoly věnované základním informacím, autorskému výběru nejkrásnějších míst a nabídce několika itinerářů navazuje praktická část zabývající se cestováním, ubytováním, stravováním a různorodými aktivitami, které lze na Sardinii provozovat. Autor nezapomíná ani na upozornění ohledně místních zvyklostí či lékařského ošetření. Následuje 8 místopisných kapitol se začátkem v hlavním městě Cágliari a pokračujících od jihozápadu po celé Sardinii. Kontextová část se věnuje přírodě, historii a knihám o Sardinii a doplňuje ji slovníček základních italských výrazů a frází. Průvodce je celobarevný, s přehlednými mapami a mnoha poutavými fotografiemi.

 

Ukázka z knihy

Sardinie_ukazka

Prohlédněte si celou ukázku.

 

Robert Andrews

Robert Andrews navštěvuje Sardinii rekreačně i pracovně už dvacet let, pravidelně o ostrově píše a současně působí jako průvodce turistů mířících za aktivní a kulturně zaměřenou dovolenou. V minulosti psal také o Sicílii, Kalábrii a Basilicatě a rovněž o svém domovském městě Bristolu a anglické oblasti West Country.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Rádi byste někdy navštívili poušť? Zajímá vás, jaká vlastně je, čím se vyznačuje a v čem tkví její podstata? Pak vás určitě nadchne mimořádně čtivá a poučná knížka Michaela Martina.

Podstata pouště

Kde se v poušti bere písek a proč duny zpívají – objevování fascinujícího světa
Autor: Michael Martin
Přeložila: Marie Voslářová

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 125×205 mm
ISBN: 978-80-88316-83-1
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Podstata pouště vydalo nakladatelství Kazda.

Michael Martin procestoval pouště celého světa a tyto tajuplné oblasti a lidi, zvířata i rostliny, jimž se daří přizpůsobovat se nejobtížnějším životním podmínkám, dokáže poutavě popsat. V tichu, osamění a klidu pouští přitom on sám nachází protiváhu k našemu přehlcenému životu. Nabízí tak zasvěcený vhled do radikálně odlišné reality – podivuhodné, obohacující a místy přímo neuvěřitelné! Díky rozsáhlé fotografické příloze zažijete poušť takřka na vlastní kůži.

 

Ukázka z knihy

S definicí pouště to není úplně jednoduché. V německojazyčném prostředí se pojmem „Wüste“ označují oblasti (téměř) bez vegetace, anglickojazyční geografové nazývají pouští („desert“) jakékoli území bez povrchové vody – bez ohledu na to, kolik tam žije rostlin. Takže například větší část Velké Viktoriiny pouště v Austrálii je porostlá eukalyptovými lesy, křovinami a trávami. V Tanami, opět v Austrálii, bylo při terénních výzkumech z roku 1996 zaznamenáno 1073 druhů rostlin. Ale nevadí, pro anglickojazyčné geografy jsou to všechno pouště a jejich názvosloví přejímají i ostatní. A tak i v Německu mluvíme například o poušti Tanami, přestože je to nanejvýš polopoušť, v některých oblastech se dokonce podobá spíš stepi. (str. 26)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Michael Martin

Michael Martin je fotograf, dobrodruh a vystudovaný geograf, věnuje se také přednášení. Už přes 35 let podává svědectví o svých výpravách do pouští celého světa a postupně se stal celosvětově nejuznávanějším fotografem pouští. Uveřejnil na 30 obrazových publikací a knih, které byly přeloženy do mnoha jazyků. Uspořádal přes 2 000 přednášek a produkoval několik televizních filmů. Kromě rozpálených pouští se zabývá i chladnými a ledovými pouštěmi Arktidy i Antarktidy. Za svou tvorbu získal řadu ocenění, mimo jiné čestnou medaili Královské geografické společnosti. V poslední době k nim přibyla cena Gregor International Calendar Award a cena ITB Book Award za celo­životní dílo. Časopis GEO věnoval Michaelu Martinovi v listopadu 2016 celé zvláštní vydání Geo extra.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Zaujaly vás tipy na průvodce? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKrasové oblasti střední a severní Moravy a Slezska
Pozoruhodné dějiny objevů podzemního světa

Zajíček, Petr

Academia, 2020

zobrazit info o knizeSardinie

Andrews, Robert

Jota, 2020

zobrazit info o knizePodstata pouště
Kde se v poušti bere písek a proč duny zpívají – objevování fascinujícího světa

Martin, Michael

Kazda, 2020

Napsat komentář