Úvod do astrofyziky od známého popularizátora vědy Neila deGrasse Tysona

Astrofyzika_pro_lidi_ve_spechu
Kniha Astrofyzika pro lidi ve spěchu představuje poměrně lehce stravitelný úvod do astrofyziky pro ty, kteří se jí nevěnují na odborné úrovni. Kromě zajímavých vědeckých faktů se čtenáři společně s autorem mohou zamyslet i nad otázkou, jaký je smysl našeho bytí ve vesmíru.

Autorem populárně naučné knihy Astrofyzika pro lidi ve spěchu, kterou vydalo nakladatelství Jota v roce 2020, je známý americký astrofyzik Neil deGrasse Tyson. Neil deGrasse Tyson, kterého můžete znát například z televizních pořadů Kosmos a Časoprostorová odysea, je popularizátorem vědy, ředitelem Haydenova planetária a výzkumníkem při Americkém přírodovědném muzeu. Tyson byl zařazen na seznam sta nejvlivnějších lidí magazínu Time, magazín Discover jej označil jako jednoho z deseti nejvlivnějších vědců. Ve svém výzkumu se zaměřuje na vznik a vývoj hvězd, fyzickou kosmologii a galaktickou astronomii.

Publikace Astrofyzika pro lidi ve spěchu vám v knihovničce mnoho místa nezabere – jako publikaci, určenou pro „lidi ve spěchu“, ji autor psal úsporně a šetřil s obšírnými formulacemi. Jelikož autor nemá na necelých dvou stech stranách příliš prostoru na sáhodlouhé vysvětlování, předpokládá se u čtenáře alespoň všeobecná znalost základních pojmů z oblasti astrofyziky. Text je rozčleněn do dvanácti kapitol, které se věnují vybraným astrofyzikálním tématům – jde například o temnou hmotu, temnou energii, reliktní záření, problém uspořádání hmoty ve vesmíru, periodickou soustavu prvků z hlediska astrofyziky, nebo například o otázku, proč je koule nejrozšířenějším tvarem v univerzu. Divákům populárně naučného seriálu Kosmos zase určitě není cizí příběh o objevu infračerveného světla Williamem Herschelem.

Kniha funguje jako stručný úvod do vybraných otázek astrofyziky. Jejím hlavním účelem jako by bylo motivovat čtenáře k tomu, aby si začal sám zjišťovat další informace o vesmíru. Čtivý a místy i humorný výklad se orientuje na zajímavé informace, přičemž nezahlcuje čtenáře zbytečnými detaily. Fanoušky Tysona určitě potěší skutečnost, že si text knihy zachoval sofistikovaný a poutavý styl astrofyzikova vyprávění, známý z jeho televizních dokumentů.

Publikaci doporučuji čtenářům, kteří se chtějí dozvědět základní informace z astrofyziky. Ocenit lze nejen autorovu erudici, ale i to, jakým způsobem se dokáže zamýšlet nad vesmírem ve spojení se společenskými problémy. Díky tomu nese kniha i jisté mírové poselství (podle autora bychom si při pohledu na hvězdnou oblohu měli uvědomit, že vesmír se netočí kolem nás, a zapomenout tak na zbytečnosti, kvůli kterým se lidé navzájem odcizují).

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAstrofyzika pro lidi ve spěchu

Tyson, Neil deGrasse

Jota, 2020

Napsat komentář