Zpět do minulosti

Tipy_Nesmrtelny Cheops_Nobelovka
V dnešních tipech vám představíme dvě knihy. Tu první ocení zejména milovníci všeho egyptského, kteří se zajímají o život slavných faraonů. Druhá knížka je vlastně rozhovorem mezi dvěma spolupracovníky, z nichž pouze jeden získá Nobelovu cenu.

Nesmrtelný Cheops je prvním historickým románem ze série věnované velkým egyptským faraonům. Vypráví s respektem o význačných skutcích, velkolepých snech i obavách nejslavnějšího faraona starověkého Egypta.

Nesmrtelný Cheops

Autorka: Valery Esperian
Přeložila: Anna Kostková

Počet stran: 424
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7543-771-6
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Nesmrtelný Cheops vydalo nakladatelství Alpress.

Ambiciózní, spravedlivý a nemilosrdný. Zotročil národy, podmanil si cizí země a zničil protivníky. Ale ani chrámy, přístavy a kvetoucí obchod v mnoha zemích neuspokojily všechny jeho touhy. Potřeboval odhalit tajemství svatyně Thoth. Jen tak vstoupí mezi bohy, jen tak se stane nesmrtelným… Nechejte se vtáhnout do víru života spletité královské dynastie, kde intriky, křivdy a úklady nepřátel mají tolik prostoru jako odvaha, láska a čest.

 

Ukázka z knihy

Po hladině východní větve delty Nilu rychle klouzaly dvě felúky. Cheops byl na palubě první lodě a zářil nadšením nad tím, co prožívá. Deset dní se plavili skrze vesnice, o nichž nikdy dříve neslyšel. Lidé, obyvatelé říčních osad, je všude radostně a vřele vítali. Husani předvedl obchodní zdatnost, a tak byly nyní lodě, které vyplouvaly naložené látkami, plné masa a ryb zakonzervovaných v soli. Ryby byly solí až vysušené, přesto nepříjemně páchly a Cheops se už nemohl dočkat, až se po návratu domů naloží do vonné lázně.
„Brzy už vplujeme na hlavní tok řeky,“ řekl princ Nefermaat a ukázal směrem k východnímu břehu, kde bylo možné zahlédnout obrys heliopolských hradeb. (str. 1)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Nakladatelství Alpress

Nakladatelství ALPRESS vzniklo v roce 1993 ve Frýdku-Místku. Od té doby se vyprofilovalo do podoby jedné z nejvýznamnějších a nejstabilnějších firem působících na českém knižním trhu. Po skromných začátcích, kdy produkce čítala několik autorů, vydává nakladatelství ALPRESS každý rok téměř 150 titulů a počtem ročně vydaných knih se řadí mezi největší česká nakladatelství.

————————————————

Dne 10. prosince 1946 v Grand Hotelu ve Stockholmu čekal Otto Hahn na udělení Nobelovy ceny za chemii. Krátce předtím se k němu připojila Lise Meitnerová, jeho bývalá kolegyně, s níž spolupracoval přes třicet let. Nepřijela mu však blahopřát. Přijela si vyřídit účty…

Nobelovka

Převratný objev, dva vědci, jedna cena
Autor: Cyril Gely
Přeložil: Martin Kratochvíl

Počet stran: 196
Vazba: vázaná
Formát: 124×200 mm
ISBN: 978-80-7625-106-9
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Nobelovka vydalo nakladatelství Metafora.

Převratný vědecký objev 20. století. Setkání dvou vědců, kteří se na něm podíleli, se odehrává v roce 1946 v den, kdy za tento objev jen jeden z nich získá Nobelovu cenu. Ten druhý je totiž žena. Židovka. Klidný rozhovor vědce a jeho bývalé nejbližší kolegyně rychle přechází v nelítostné zúčtování s minulostí. Útlá kniha nabitá emocemi.

 

Ukázka z knihy

Nikdo neví, co nám připravila minulost.
Tuhle větu má Hahn v hlavě už od probuzení. Netuší proč. Najednou se objevila, když otevřel oči. Slova jako by chvíli tančila před ním a potom mu vnikla do mozku. Nedokázal už znovu usnout. Od toho okamžiku je Hahn u okna, které si otevřel.
Světlo jenom stěží proniká skrz šedou oblohu. Je ho právě tak dost, aby se dala rozeznat budova opery a přímo naproti stockholmský Královský palác. V druhém pokoji Edith stále spí. Na chodnících leží sníh. Na střechách domů také. Ve městě vládne podivné ticho. Hahn necítí ostrý chlad, jenž na něho dotírá. Necítil ho nikdy. Dokonce i když byl dítě, matka za ním neustále běhávala, aby ho oblékla. Hahn se dívá na hodinky, ukazují sedm hodin čtyřicet tři, je to nejvýznamnější den jeho života. (str. 11)

Prolistujte si celou ukázku.

 

Ohlasy

Velmi dobrý historický román.

čtenářská recenze, Goodreads

Nádherná reflexe postavení žen ve vědecké komunitě.

čtenářská recenze, Goodreads

 

Cyril Gély

Cyril Gély (* 23.3.1968) je francouzský dramatik a scénárista. Vystudoval finančnictví a herectví. Jeho doposud nejúspěšnější a nejpřekládanější hrou je Diplomacie (2011), která měla premiéru v Théâtre de la Madelaine v roce 2011 a stala se hitem pařížské divadelní sezóny. Hra, divadlo i dva z herců (André Dussollier a Niels Arestrup) byli nominováni na prestižní cenu Moliere 2011. Filmové zpracování hry Diplomacie v režii Volkera Schlöndorffa vstoupilo do kin v březnu 2014. Diplomacie získala v roce 2011 Cenu Fondation Barrière a v roce 2012 byla nominována na Křišťálový glóbus, neprestižnější francouzské mediální ocenění, které uděluje Francouzská tisková asociace za nejlepší domácí počin v oblasti umění a kultury.

Informace byly čerpány ze stránek dilia.cz.

 

Nakladatelství Metafora

Nakladatelství Metafora bylo založeno v roce 2001 a od té doby vydalo několik set titulů všech žánrů. K vydaným beletristickým titulům patří mimo jiné knihy Dana Browna, bestseller Jíst, meditovat, milovat či knihy islandské autorky Yrsy Sigurdardóttir. V lednu 2019 spojila Metafora síly s Nakladatelským domem Grada a společně budou dále pokračovat ve vydávání krásných i poučných knih.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Líbil se vám náš výlet do minulosti? Napište nám svůj názor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNesmrtelný Cheops

Esperian, Valery

Alpress, 2020

zobrazit info o knizeNobelovka
Převratný objev, dva vědci, jedna cena

Gely, Cyril

Metafora, 2020

Napsat komentář