Historie v biografiích

Tipy_Historie v biografiich
V dnešních tipech vám představíme dvě zajímavé válečné biografie. První přináší příběh židovského mladíka z Čech a jeho vzpomínky na válku, druhá se věnuje osobnosti generála Ericha Ludendorffa.

Knížka Byl jsem číslo 30529 podává autenticky, avšak s nadhledem vzpomínky Felixe Weinberga na život v nacistických táborech i na léta před tábory a po nich.

Byl jsem číslo 30529

Válečné vzpomínky židovského chlapce z Čech
Autor: Felix Weinberg
Přeložil: Petr Kotouš

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-1370-5
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Byl jsem číslo 30529 vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Po válce se Felix Weinberg, aby vůbec dokázal jít dál, rozhodl potlačit své vzpomínky a neohlížet se zpátky. Málokdo by uvěřil, že uznávaný vědec a univerzitní profesor fyziky jako dospívající chlapec prošel peklem koncentračních táborů a přežil i pochod smrti. Po šedesáti pěti letech se odhodlal svůj příběh sepsat, učinil tak ale s nečekaným nadhledem. Jen tak se mohl vrátit k událostem, které ho připravily o milovanou maminku, malého bratra i všechny další příbuzné. Zůstal mu jen otec, který ještě před okupací Československa uvízl v Anglii. Spolu si tam nakonec vybudovali nový život. „Měl jsem velmi šťastné dětství. Skončilo ovšem příliš brzy a příliš krutě vinou Adolfa Hitlera, já ovšem věřím, že právě na dětství záleží nejvíc. Vzpomínky na něj vytvářejí v mysli jakousi ulitu bezpečí a radosti, do níž se může člověk v dobách utrpení stáhnout. Moje ulita byla plná krásných vzpomínek a jistoty, že mě mí blízcí zbožňovali a milovali.“

 

Ukázka z knihy

V polovině devadesátých let 20. století náš nepočetný tým výzkumníků Imperiálního válečného muzea sbíral materiály k velké výstavě o holokaustu, která se měla konat u příležitosti prvního roku nového tisíciletí. Byly to rušné a dost nervózní časy. Snažili jsme se – s jistými obtížemi – shromáždit artefakty použitelné do vitrín, a vždycky když se někdo z nás vrátil ze schůzky s některým z přeživších a přinesl nějakou památku na koncentrační tábory, jako by do skládačky výstavy zapadl další dílek. (str. 7)

Prolistujte si celou ukázku.

 

Ohlasy

Dojemné – a originální.

Daily Mail

Neobvykle laskavé vzpomínky na život v nacistických táborech i těžký úděl poválečného uprchlíka. Weinberg … má bystrou a zvídavou mysl … a líčí vše upřímně a podivuhodně prostě.

Kirkus Reviews

 

Nakladatelství Cosmopolis

cosmopolis_logoNakladatelství Cosmopolis vzniklo na jaře roku 2015 a je součástí zavedeného Nakladatelského domu Grada. Logo značky v sobě zahrnuje hned několik významů: hřbety stojících knih, živoucí město a rytmus. Přináší tak svým čtenářům knihy z celého světa, zahraniční i českou beletrii všech žánrů, a současně drží prst na tepu doby. Pestrou skladbu žánrů (od detektivek a thrillerů přes humor až po čtení pro ženy) ilustruje také motto redakce: knihy všech barev.

————————————————

Čtivá kniha První nacista popisuje především působení Ericha Ludendorffa v armádě během 1. světové války, věnuje se rovněž jeho spolupráci s Hindenburgem a dále jeho celkovému vlivu na dění v Německu.

První nacista

Erich Ludendorff – generál, který umožnil Hitlerův nástup k moci
Autoři: Will Brownell, Denise Drace-Brownell

Počet stran: 260
Vazba: brožovaná
Formát: 132×200 mm
ISBN: 978-80-200-3015-3
Doporučená cena: 365 Kč

Knihu První nacista vydalo nakladatelství Academia.

Kniha se věnuje dnes nepříliš známé osobnosti Ericha Ludendorffa, jednoho z nejvlivnějších německých vojenských představitelů za první světové války, který byl do značné míry zodpovědný za neúprosné vedení bojů plynoucích z přehnaných ambic německých představitelů, které zapříčinily vysoké ztráty na životech. Autoři sledují počátky jeho kariéry, úspěch v bitvě u Lutychu, spolupráci s Hindenburgem i nezdařené ofenzívy provázené diplomatickými skandály. Ludendorff byl vlivným šiřitelem konspiračních teorií a uvedl do oběhu legendu o ráně do zad, podle níž Německo nebylo poraženo, nýbrž zrazeno Židy. Autoři představují Ludendorffa coby muže, jenž dodal vznikajícímu nacistickému hnutí legitimitu a nasměroval Německo do další světové války. Nejde o tradiční životopis, autoři se soustředí na vybrané okamžiky Ludendorffova působení a zasazují je do širšího kontextu evropského dění.

 

Ukázka z knihy

Walther Rathenau byl synem význačného židovského podnikatele Emila Rathenaua, zakladatele fi rmy Allgemeine Elektricitäts-Gesellschaft (Všeobecná elektrická společnost), známé pod zkratkou AEG. Během první světové války Walther Rathenau přesvědčil ministerstvo války, aby založilo oddělení surovin, které potom sám vedl. Rathenau sehrál v německém válečném úsilí zásadní roli. Působil jako vůdčí duch při vývoji surovin, jejichž dostupnost ohrožovala britská blokáda, a ve využívání materiálů získaných z okupované Belgie a Francie. Ani jeho vlastenecká služba národu ho však v následujících letech neměla ochránit před vzrůstajícím antisemitismem. (str. 152)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Will Brownell

Will Brownell je historik s bohatými zkušenostmi jak z vojenského, tak akademického prostředí.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.

 

Nakladatelství Academia

Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953, původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Zaujaly vás válečné biografie? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeByl jsem číslo 30529
Válečné vzpomínky židovského chlapce z Čech

Weinberg, Felix

Cosmopolis, 2020

zobrazit info o knizePrvní nacista
Erich Ludendorff – generál, který umožnil Hitlerův nástup k moci

Brownell, Will - Drace-Brownell, Denise

Academia, 2020

Historie v biografiích - DISKUZE

Počet reakcí: 3
  1. Marketa2644 napsal:

    Dobrý večer, mám dotaz k aukci knihy Byl jsem číslo 30529. Není to nějaký omyl? Nikdo by se snad nepokoušel vydražit knihu za podstatně vyšší cenu, než je prodejní :(

Napsat komentář