Výprava za ztracenou velrybí uspávankou

Gerda_Pribeh_more_a_odvahy
Po velkém úspěchu své prvotiny nám Adrián Macho přináší druhou dětskou knihu z podmořského světa. Tentokrát se na dobrodružnou cestu vydává mladá velryba Gerda i se svým bratrem Larsem.

Druhý díl velrybího putování napříč oceány přináší stejně krásné ilustrace, s jakými jsme se již mohli setkat v první knize Adriána Macha Gerda, příběh velryby (její recenzi si můžete přečíst zde). Oproti tomuto titulu má však autorův nový počin Gerda: Příběh moře a odvahy ještě prostší děj, než s jakým přišel Macho ve své prvotině. Obě publikace u nás vydalo nakladatelství CPress.

Kniha Gerda: Příběh moře a odvahy plynule navazuje na svou předchůdkyni, tudíž se na jejím začátku ocitneme zpět v Rajské zátoce. Gerdě a jejímu staršímu bratru Larsovi po mamince zbyla jen krátká ukolébavka, kterou si stále prozpěvují. Poté, co se od staré velryby Lisbet sourozenci dozví, že se jedná jen o její úryvek, nikoliv o celé znění, rozhodnou se společně se vydat do světa a zapomenutý konec písně nalézt.

I tentokrát Gerda na své nové výpravě zažije několik dobrodružství, avšak se jedná spíše o jen úsměvné příhody hodné tak na domácí, narychlo vymyšlené vyprávění dětem na dobrou noc než na publikování v knižní podobě.

Zatímco Machova prvotina otevřeně poukazovala na bezohledné chování člověka vůči přírodě, nyní jako by autorovi došly nápady, a tak Gerdu nechává hrát si s delfíny nebo obdivovat ohňostroj a světélkující medúzy.

Nesmí chybět ani znovu ztracený Lars, jenž se však záhy najde a šťastné velryby mohou okamžitě pokračovat ve své cestě. Konkrétně tuto „patálii“ si mohl autor zcela odpustit, nijak příběh neposouvá, protože víme, že si Gerda umí poradit, i když je úplně sama, a navíc to působí, jako kdyby Macho vážně už nevěděl, co do příběhu dát.

Snad jedinou trochu poučnou příhodou je setkání velrybích sourozenců s murénou, z něhož si odnáší ponaučení, že by neměli soudit žádnou bytost jen podle jejího nepříliš vábného zjevu. Avšak i tuto myšlenku bych na autorově místě více rozvedla, než se jí pouze ledabyle dotkla a zase odplula o oceán dál.

Co se však tomuto umělci musí nechat, jsou velmi líbivé barevné ilustrace. Obrázky z Machova podmořského světa vypadají kouzelně a jistě zaujmou nejen dětské čtenáře, ale také rodiče, kteří jim budou číst nové Gerdino dobrodružství před spaním.

Publikaci mile zpestřuje jednoduchá veršovánka, jejímiž úryvky je kniha protkána. Níže pro ukázku uvádím dva verše v překladu Kataríny H. Belejové, jež do češtiny přeložila obě Machovy knihy.

V zátoce ráje jednou všichni setkáme se,

čas dělí nás, ale věčnost k sobě nese.

Pan Macho má jistě neopomenutelný výtvarný talent, avšak než se pustí do tvorby případného třetího dílu Gerdiných příhod, měl by více zapracovat na nosnosti tématu a pořádně si promyslet dějovou linku.

Na celém světě vychází mnoho hezky ilustrovaných knih, které si jistě najdou své čtenáře.  Avšak pokud by Adrián Macho chtěl, aby se k jeho dílkům děti rády vracely a Gerda neskončila jen jako zapomenutá jednohubka v moři dalších nezáživných příběhů, musel by vymyslet mnohem silnější zápletku. Jsem si jistá, že nejen samotný podmořský svět, ale rovněž naše společnost, v níž v současnosti rezonuje nespočet ekologicky zaměřených témat, nabízejí dostatek inspirace, kterou by bylo možné proměnit v další nejen na pohled pěknou, ale i poučnou dětskou knihu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeGerda: Příběh moře a odvahy

Macho, Adrián

CPress, 2019

Napsat komentář