Skutečné a aktuální problémy Prahy

Ke stolu
U jednoho stolu se sešlo devatenáct osobností z různých oborů s jasným úkolem. Měli se zamyslet na jedním tématem, které je jim blízké, a navrhnout řešení vedoucí ke zlepšení kvality rozvoje a života v Praze. Kniha může sloužit jako inspirace pro veřejnou správu.

Pozvání Ke stolu! svedlo dohromady devatenáct autorů z různých profesních oblastí. Jejich úkolem bylo identifikovat, každý sám za sebe, jedno téma, které mu osobně leží na srdci a jehož řešení může zlepšit kvalitu rozvoje Prahy a života v ní. U pomyslného stolu debatovali architekti, pedagogové, filozof, historik, sociolog, developer, lékař, ekonomové, novinářka a cestovatelka, výtvarní umělci, kněz, akademici, teoretička, filozof architektury, děkanka a přírodovědec. V průsečících nezávislých myšlenek postupně vyvstávaly překvapivé shody v jejich základu, které by mohly být možnými místy ohnisek potřebných změn a inspirací pro veřejnou správu, plánovače, architekty, soukromé developery a investory, obyvatele Prahy a všechny ostatní, kdo chtějí řešit skutečné a aktuální problémy města, tak jak je vidí život.
Vychází ve spolupráci s Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy.

Ukázka z knihy

Když jako specialisté na tvorbu města pracujeme na plánovacích, strategických či územních dokumentech, které se snaží postihnout celou složitost problematiky, často i při nejlepší vůli na konci zjistíme, že se nám myšlenky i jazyk zamotaly do nesrozumitelných a dlouhých útvarů a že jasnost jednotlivých konkrétních témat se cestou ztratila. (str. 11)

Ke stolu!

Editorka: Pavla Melková

Počet stran: 184
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-87931-96-7
Doporučená cena: 250 Kč

 

Knihu Ke stolu! vydalo nakladatelství Dokořán. Můžete si přečíst ukázku.

O autorce

Pavla Melková vystudovala Fakultu architektury ČVUT v Praze. Absolvovala Fulbrightovo stipendium na GSAPP Columbia University New York u Kennetha Framptona. Byla nominována na cenu Architekt roku 2014, oceněna například hlavní cenou Grand Prix architektů 2012, první cenou East Centric Architext Awards 2013 či nominací na European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2013. Je praktikující architekt, věnuje se také výtvarné tvorbě či teoretické činnosti. Je autorkou řady knih, například Bastion XXXI – U Božích muk (2012), Prožívat architekturu (2013), Stůl u okna, na stole kniha (2014), Humanistická role architektury (2016), Prostor pro člověka v tvorbě Michala Škody (2016), Hrany dne (2017), Manuál tvorby veřejných prostranství hl. m. Prahy (2014) či Strategie rozvoje veřejných prostranství hl. m. Prahy (2014). V roce 2012 založila Kancelář veřejného prostoru na Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR), kterou do roku 2017 také vedla. V současné době je členkou Kolegia ředitele IPR a místopředsedkyní Gremiální rady IPR. V roce 2015 založila na Fakultě architektury předmět Koncept a interpretace, který vede.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi třetinu tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKe stolu!

Melková, Pavla

Dokořán, 2019

Napsat komentář