Rady pro pohodovější život

Rady_a_tipy_pro_lepsi_zivot
Život v dnešní době je přeplněný nejrůznějšími stresory, které na nás dennodenně působí. Pohybovat se mezi nimi bez jakékoliv újmy téměř nelze. Existují ale možnosti, jak si ulevit, oddechnout a třeba i dosáhnout toho, po čem toužíme. Více odhalí následující řádky.

Vývojová psychologie se dnes zaměřuje především na období prenatálního vývoje, dětství a dospívání. Dosažení dospělosti však neznamená, že tento proces ustal. Následující publikace ukazuje čtyři různé způsoby myšlení dospělých, které jsou dílem vývoje a lze s nimi pracovat.

Jak lidé zrají

Kniha přináší nový pohled na osobní zrání v dospělosti, a to především v pracovním kontextu.
Na rozdíl od rozšířené představy o tom, že po dosažení osmnácti let jsme dospělí, autorka na praktických příkladech ukazuje čtyři různé způsoby myšlení, s nimiž se u dospělých setkáváme. Každá z těchto forem mysli v sobě zahrnuje formu předchozí a nabízí nové a komplexnější porozumění světu.
Psychologem Robertem Keganem inspirovaný pohled na psychologický vývoj dospělých, jak ho autorka předkládá, umožňuje porozumět nově rozdílům, které jsme dříve připisovali osobnostním charakteristikám, jež jsme pokládali za prakticky stálé.
Vývojová psychologie však ukazuje, že mnoho rozdílů, se kterými se setkáváme, je vývojového charakteru: Můžeme nejen doufat v jejich změnu, ale pomocí popsaných postupů tuto změnu podpořit.

Osobnostní růst v pracovním i osobním životě
Autorka: Jennifer Garvey Berger
Přeložil: Tomáš Hančil

Počet stran: 216
Vazba: brožovaná
Formát: 162×228 mm
ISBN: 978-80-262-1553-0
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Jak lidé zrají vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

Když se ocitneme v situacích, v nichž se cítíme v koncích, máme tendenci vycouvat a k danému tématu se nevracet. Většina lidí to tak přirozeně udělá. Pokud ale chceme pochopit, jak daný člověk myslí, je lepší položit otázku, která věc posouvá ještě o kousek dál. Ptáme se na priority a tak mapujeme hranice. Co by bylo nejlepší řešení? Co na tom je to nejhorší? Čeho se nejvíc obáváte? Pokud se někdo cítí v koncích, je na místě, kde již není schopen konstruovat smysl. Je tedy na hranici světa tak, jak ho vidí, a světa, který ještě není schopen poznat a porozumět mu. Ocitá se na růstové hraně. Pokud Adamovi na tomto místě budete klást otázky, pokusíte se zjistit, zdali jeho odpovědi půjdou směrem sociálně podmíněného uvažování (externě), nebo sebeurčujícího uvažování (interně). Již víte, že Kateřinin názor je pro Adama zásadně důležitý, takže se zaměříte na druhý pól. Kdo bude v konfliktu s Kateřininým hlasem? Bude to další externí hlas, nebo to bude Adam sám?

Přečtěte si celou ukázku i více informací o knize v článku nakladatele nebo přímo v profilu knihy.

O autorce

Jennifer Garvey Berger je koučka, vědkyně, autorka knih, získala doktorát na Harvardu. Ve svých vystoupeních i publikacích se zabývá rozvojem firem, managementu, vedením a osobním rozvojem lidí. Jejími klienty v soukromé praxi byli lidé z vedení Google, KPMG, Microsoft nebo Wikimedia. Založila konzultační společnost Cultivating Leadership a je autorkou koučovacího přístupu založeném na vývojové psychologii The Growth Edge Coaching. Motto: „Pokud chceme organizace, kde lidé prosperují a přinášejí maximum, potřebujeme lídry, kteří se učí.“

Zdroj informací: Portál

————————————————

Někteří lidé žijící v blahobytu nejsou šťastní. Důvod může tkvět v nadměrném množství věcí, jež nás obklopují. Klára Haunerová ve své knize popisuje, jak změnit přístup k tomu, co si kupujeme a co vlastníme, a hledá odpovědi na to, proč nemůžeme najít štěstí, ačkoliv máme vše.

Méně mít, více žít

Kniha je odrazem dnešní doby, kdy pod nánosem věcí zapomínáme na to, co nás činí šťastnými. Přináší poznatky o tom, že redukcí věcí kolem nás a srovnáním priorit můžeme získat život, o kterém sníme. Je rozdělena do dvou hlavních částí. Ta první – Méně mít – se věnuje tématu materiálního vlastnictví ve všech ohledech. Možná si po přečtení i vy uvědomíte, že toužíte změnit přístup k věcem, které si kupujete. Druhá část – Více žít  – hledá odpovědi na otázky, proč ve světě, kde máme všechno, nemůžeme najít štěstí, harmonii a klid. Celá kniha je doplněna inspirativními příběhy lidí, které autorka oslovila na základě silného příběhu a proměny, kterou si prošli.

Najděte si vlastní cestu k minimalismu
Autorka: Klára Haunerová

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 148×214 mm
ISBN: 978-80-271-2562-3
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Méně mít, více žít vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

Možná vás překvapí, až zjistíte, že ke spokojenému životu toho moc nepotřebujete. A o tom je celá tahle kniha. O tom, že redukcí věcí kolem vás a srovnáním si priorit můžete získat zpátky život, který chcete, a nebude vás to nic stát, kromě energie, kterou do toho vložíte. Je čas se zastavit a najít si cestu zpět ke spokojenému životu, k životu, který opravdu chceme.
A tomu celému se říká minimalismus. Jde o životní styl, filozofii a řekněme i aktuální trend, kdy redukujete (nejen) věci na potřebné minimum. Tedy na věci kolem vás, které skutečně potřebujete. Pokud se rozhodnete redukovat a chcete tuhle změnu učinit, otevře vám zcela jiné obzory. Pocítíte úlevu a zjistíte, co vás ve skutečnosti dělá šťastnými. (str. 9–10)

Pokračujte ve čtení.

O autorce

Klára Haunerová (1986) vystudovala módní návrhářství a Fashion marketing a management. O poznatky z oboru se podělila v knize Fashion management (Grada, 2019). Módní byznys studovala mimo jiné v Miláně a Londýně. Po škole začala radit začínajícím módním designérům, jak uspět na trhu. Následní založila vlastní školu, Institut módní tvorby, který vede již desátým rokem v Praze na Vinohradech. Současně se založením Institutu strávila následující léta cestováním po celém světě. Ostatně právě díky svým cestám zjistila, že šťastná a svobodná se cítí v horách a u oceánu. Za domov považuje místo, kde je aktuálně šťastná. Díky cestování získala patřičný náhled na život a začala se aktivně věnovat tématům ekologie a osobnímu rozvoji. Aktivní život na cestách a časté stěhování ji inspirovaly ke změně dosavadního přístupu k životu, a to ji přivedlo k minimalismu. Jak uplatňuje svůj pozitivní náhled na život, se dozvíte v knize v dnes představené knize.

————————————————

Zenové učení je staré přes patnáct set let. Moderní zen buddhismus už více než sto let ukazuje lidem, jak žít. V titulu buddhistického mnicha Shunmya Masuna je shrnuto množství zenových aktivit, které nás během sta dní naučí vymanit se z chaosu všedního života, uspořádat vlastní myšlenky a najít vnitřní klid.

Umění prostého života

Renomovaný buddhistický mnich Shunmyo Masuno čerpá ze sto let staré moudrosti, aby vám ukázal, jak do moderního života vnést podstatu zen buddhismu.
Pomocí jasných, praktických a snadno zvládnutelných lekcí – každý den jedné po dobu 100 dní – se naučíte zhluboka vydechnout a odstranit tak negativní emoce; myslet jasně díky prostému zařízení svého domu; večer si uspořádat boty, abyste si uspořádali i svou mysl; pěstovat květinu a pozorovat, jak roste; méně se zabývat věcmi, které nemůžete ovlivnit; a ještě mnohem víc… Dokonce si najdete i čas nemyslet vůbec na nic.
Zjednodušte svůj život pomocí umění zenu a budete se cítit uvolněnější, naplněnější a znovu najdete svůj vnitřní klid.
Zen je dokonalým lékem na chaos moderního života.
Krásně ilustrovaný průvodce pro zpomalení, nalezení skutečného štěstí a pocitu klidu, z pera zen buddhistického mnicha
Shunmya Masuna.

100 zenových aktivit pro klidnější život
Autor: Shunmyo Masuno
Přeložila: Marta Jüttnerová

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 125×172 mm
ISBN: 978-80-7565-550-9
Doporučená cena: 278 Kč

Knihu Umění prostého života vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Má někdo z nás v každodenním životě čas nemyslet absolutně na nic?
Většinu odpovědí si představuji asi takto: „Na to nemám ani chviličku.“
Ocitáme se v časové tísni, tlačí nás práce a ostatní aspekty našich životů. Život je v současnosti hektičtější než kdykoli dřív. Celé dny se ze všech sil snažíme plnit všechny své povinnosti.
Pohroužíme-li se do tohoto druhu stereotypu, nevědomky, leč nevyhnutelně ztrácíme pojem o sobě samých i o skutečném štěstí.
Jediné, co potřebujete, je najít deset minut z jakéhokoli dne. Zkuste si udělat čas na prázdnou mysl a nemyslet vůbec na nic. (str. 17)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Shunmyo Masuno je hlavní zenový kněz ve 450 let starém zen buddhistickém klášteře v Japonsku, oceňovaný zenový zahradní architekt pro klienty po celém světě a profesor environmentálního designu v jedné z vedoucích japonských uměleckých škol. Přednáší na mnohých místech včetně Harvard Graduate School of Design, Cornellovy univerzity a Brownovy univerzity.

Zdroj informací: Jota

————————————————

Být v něčem nejlepší chce velkou dávku motivace a pevné vůle. Své o tom ví Marian Jelínek, uznávaný kouč a sportovní psycholog, který spolupracoval s mnoha českými i světovými vítězi. V jeho knize zjistíme, jak se nevzdávat, vytrvat a dosáhnout co nejlepších výsledků v čemkoliv, co chceme dělat.

Vnitřní svět vítězů

Co skutečně rozhoduje o vítězích mezi špičkami ve svých oborech?
Jak se připravovat, abyste dosahovali co nejlepších výsledků?
Jak se nevzdávat a směřovat stále k cíli, i když se zrovna nedaří?
Jakými způsoby a technikami můžete svůj výkon nejvíce ovlivnit?
Aby člověk uspěl v jakékoliv oblasti, musí mít v rovnováze všechny složky svého vnitřního světa: talent, vůli, dovednosti a lásku k tomu, co dělá. A musí také umět tento „hnací motor“ neustále krmit, pohánět a zvyšovat jeho výkon. To mají a dokážou jen ti nejlepší!
Lidé na špičce, ať už ve sportu, v byznysu, nebo v jakémkoliv jiném oboru, bývají všichni na stejné „technické“ úrovni, každý z nich „to své“ dokonale ovládá. Co tedy rozhoduje o tom, kdo mezi nejlepšími nakonec zvítězí? Je to právě kvalita a nastavení vnitřního světa člověka. Silná vůle nepovolit, i když se nedaří. Umění naučit se správně využívat své vnitřní dvojče, svou „temnou stránku“, vnitřního kritika.
O tom všem je právě tato kniha. Uznávaný mentální kouč a sportovní psycholog se dělí o své dlouholeté zkušenosti a doplňuje je příběhy světových i českých vítězů.

Čím se nejlepší liší od průměrných
Autor: Marian Jelínek

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 163×235 mm
ISBN: 978-80-271-0826-8
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Vnitřní svět vítězů vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

Sportovec, který si nenechá své vnitřní prostředí otrávit jedy vnějšího světa, je sportovcem s vysokou vnitřní odolností. Takový jedinec sám rozhoduje o tom, jakou myšlenku si pustí dovnitř, respektive jaká myšlenka stojí za to, aby se jí v daný okamžik vůbec zaobíral. Jedná přesně podle buddhistického přísloví, které říká: „Nemáme často pod kontrolou to, jaká myšlenka nám vlétne do hlavy, ale můžeme ovlivnit, jaká se nám v hlavě uhnízdí.“
Prvním a velmi podstatným předpokladem k tomu, aby toho byl jedinec schopen, je sebepoznání. Již staří Řekové považovali sebepoznání za jednu z největších hodnot v životě. Věděli, že člověk, který procesem sebepoznání prošel, je schopen žít plodnější a šťastnější život. Život, ve kterém ho nevláčejí a necloumají jím vnější vlivy či jeho potřeby a pudy. (str. 17)

Prolistujte si celou otázku.

O autorovi

Marian Jelínek je hokejový trenér, kouč, manažer a autor řady knih. Již téměř 30 let se zabývá sportovní psychologií a mentálním koučinkem. Mezi své největší trenérské hokejové úspěchy řadí zlato z MS 2005, dvakrát titul s HC Sparta Praha a Prezidentův pohár s HC Plzeň. Individuálně spolupracuje s manažery a vrcholovými sportovci.
Své mnohaleté zkušenosti využívá při přednáškách nejen asociacím a klubům napříč všemi sporty, ale také firmám z různých oborů. Je garantem oboru Psychologie pro manažery na Newton College. Je spoluautorem projektu SportMentor, kde má aktuálně online kurz o motivaci.

Zdroj informací: Grada


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak lidé zrají
Osobnostní růst v pracovním i osobním životě

Berger, Jennifer Garvey

Portál, 2019

zobrazit info o knizeMéně mít, více žít
Najděte si vlastní cestu k minimalismu

Haunerová, Klára

Grada, 2019

zobrazit info o knizeUmění prostého života
100 zenových aktivit pro klidnější život.

Masuno, Shunmyo

Jota, 2019

zobrazit info o knizeVnitřní svět vítězů
Čím se nejlepší liší od průměrných

Jelínek, Marian

Grada, 2019

Napsat komentář