Krví nasáklé fantasy plné sarkasmu a temnoty

Sedi bastardi
Hlavní hrdina Šakal patří mezi Šedé bastardy, jednoho z osmi bratrstev poloorků. Okolnosti ho donutí vydat se na nebezpečnou cestu, při které ho doprovází jeho nejvěrnější a čekají na něho nebezpeční soupeři… Román vydal autor nejprve samonákladem a ohlas byl veskrze pozitivní.

Krví nasáklé fantasy plné sarkasmu a temnoty.
Žít v sedle! Zemřít na mazlovi! Takové je krédo poloorků obývajících Souzené země. Tito bývalí otroci střeží svůj neutěšený kraj na hřbetech obřích divokých prasat, jimž přezdívají mazlové. Jsou tím jediným, co stojí mezi honosným a bohatým královstvím lidí, Hispartou, a divokými tlupami čistokrevných orků.
Šakal střeží svůj kraj coby člen Šedých bastardů, jednoho z osmi bratrstev, která přežila kruté obléhání Souzených. Mladý a ctižádostivý kříženec již dlouho nesouhlasí s rozhodnutími vůdce a zakladatele Bastardů, válečníka zvaného Jílmistr, a usiluje o jeho sesazení. Na své straně má věrného trojkrevného přítele Kaňoura a Nádhernou, jedinou jezdkyni v kopytu.
Když do pevnosti Šedých bastardů zavítá cizí čaroděj, plány na svržení šéfa jsou prozrazeny a Šakal se musí vydat na cestu. Během svého putování se utká s nebezpečnými protivníky: magickými kalňáky, hispartskými třasořitky, siláčími hordami i hrozivými kentaury, kteří za Zrádcova měsíce vyjíždějí vykonávat své krvavé rituály. Při hledání pravdy se Šakal musí rozhodnout, komu zůstane věrný, a najít si své místo ve světě, který odměňuje jen zlovolné.

Ukázka z knihy

Šakal už se chystal vzbudit holky kvůli dalšímu kolu, když přes tenké stěny hampejzu zaslechl, jak Kaňour někde dole řve jeho jméno. Skrz mezery v polorozpadlých okenicích se dovnitř draly odporné paprsky ranního slunce. Vyskočil z postele, setřásl při tom ze sebe propletené údy děvek a poslední zbytky omámení vínem. Ta nová spala dál jako dřevo, ale Delia po takovém vyrušení zamručela a zdvihla zacuchané zrzavé kučery z polštářů, aby se na něj nesouhlasně zadívala. (str. 9)

Ohlasy na knihu

Špinavý, krví nasáklý skvost, který působí jako Šílený Max odehrávající se v Tolkienově Středozemi.

- Kirkus Reviews

Román, který osvěžuje tradiční žánr velice živým a zábavným způsobem. Fantasy verze Zákonu gangu se může zdát jako nepravděpodobný výchozí bod pro vynikající román, ale Jonathan French to zvládl bravurně.

- Anthony Ryan, autor trilogie Stín krkavce

Tohle je rozhodně nejšpinavější fantasy, jaké jsem kdy četl, poráží dokonce i Temné bratrstvo – asi tak o faktor deset… možná i sto. Tato kniha se mi vážně líbila. Má charisma. Je velmi zábavná, směřuje k vzrušujícímu závěru a nutí mě těšit se na další díly.

- Mark Lawrence, autor trilogie Roztříštěná říše

Šedí bastardi

Autor: Jonathan French
Přeložila: Hana Vrábelová

Počet stran: 461
Vazba: vázaná
Formát: 145×212 mm
ISBN: 978-80-7577-959-5
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Šedí bastardi vydalo nakladatelství Host. A nezapomeňte si prolistovat ukázku.

O autorovi

Jonathan French je americký autor fantasy, žijící v Atlantě. Své vypravěčské schopnosti si nejprve tříbil tvorbou RPG příběhů, které se později staly základem jeho fantastických světů. Kladně přijat byl již jeho debut, sága The Autumn’s Fall (Podzimní pád, 2012–2014). Do širšího povědomí se však dostal až díky knize Šedí bastardi (2015), kterou nejprve vydal vlastním nákladem. Román se setkal s nebývalým úspěchem, čímž zaujal velké nakladatele.

Zdroj informací: nakladatelství Host


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠedí bastardi

French, Jonathan

Host, 2019

Napsat komentář