Zábavná infografika (nejen) o České republice pro dětské čtenáře

ja_a_svet
Vlastivěda není vždy zábava, ale s publikací od Mireiy Triusové bude pro děti hračkou. Autorka podává informace o České republice formou infografiky, která dětem nejen že zjednodušuje zapamatování podstatných faktů, ale zároveň je učí číst grafy a tabulky.

Knihu Já a svět, kterou vydalo roku 2019 nakladatelství CPress patřící pod nakladatelský dům Albatros Media, vytvořila autorka Mireia Triusová ve spolupráci s Joanou Casalsovou. Kniha je zpracována formou infografik, které můžeme jednoduše charakterizovat jako obrázky mající za cíl stručně a jasně podávat informace takovým způsobem, aby se u nich nemuselo namáhavě přemýšlet. Proto je infografika vhodná i pro případy, kdy potřebujeme s něčím novým seznámit dětské čtenáře.

Knihou Já a svět nás provází Eliška, která prezentuje zajímavé informace o České republice i o dalších zemích světa. Publikace je přeložena ze španělského originálu (v původním znění se provázející postava jmenuje Lucía), přičemž její překlad díky drobným úpravám cílí na české čtenáře. Jde o úpravy typu jméno hlavní postavy, drobné modifikace doprovodného textu, zvýraznění údajů o České republice a podobně. Stejným způsobem byl titul přeložen i do jiných jazyků.

Autorka se věnuje jak tématům základním (jako je například počet obyvatel jednotlivých zemí, světové jazyky a typická jídla), tak zajímavostem. Kupříkladu uvádí, kolik hodin týdně lidé v různých zemích stráví čtením, jaké dětské hry jsou v které zemi typické anebo kolik metrů čtverečních má průměrné obydlí v zahraničí. Relativně hodně prostoru je věnováno školství, konkrétně délce letních prázdnin, počtu úkolů, rokům povinné školní docházky, školním uniformám a tak dále.

Publikace drží krok s moderní dobou, dočteme se tedy například i to, jaký denní limit rodiče obvykle stanovují pro zábavu u počítače, kterou elektroniku děti nejčastěji používají k přístupu na internet anebo jaký je průměrný týdenní čas, který děti stráví u obrazovek. Samostatnou kapitolu autorka věnovala i Vánocům – díky ní se dovíme, ve kterých zemích se neslaví Vánoce, jaké jsou tradiční vánoční sladkosti v jednotlivých státech, jak se řekne „veselé Vánoce“ v různých jazycích, a mnoho dalších zajímavostí.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJá a svět
Zábavná infografika pro děti

Casalsová, Joana – Trius, Mireia

CPress, 2019

Napsat komentář