Kapitola z moderních dějin

tank-2-1406391-m
V dnešních tipech s válečnou a poválečnou tématikou najdete knihy věnované spiknutí proti Hitlerovi, odsunu Němců z československého pohraničí a tajným vojenským plánům Wehrmachtu.

Oceňovaný autor Paddy Ashdown přináší mimořádný příběh různých skupin a statečných Němců, kteří si uvědomovali ničivý dopad Hitlera na celou Evropu a snažili se jej mezi lety 1935 a 1944 porazit. Kniha Nein! Spiknutí proti Hitlerovi 1935–1944 vyvolává fascinující morální otázky nejen o úloze špionů.

Nein! Spiknutí proti Hitlerovi 1935–1944

Povstání v srdci třetí říše a jeho zásadní podíl na ukončení druhé světové války
Autor: Paddy Ashdown
Přeložil: Boleslav Ryljak

Počet stran: 440
Vazba: vázaná
Formát: 155,2×218 mm
ISBN: 978-80-7625-094-9
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Nein! Spiknutí proti Hitlerovi 1935–1944 vydalo nakladatelství Metafora.

Porážka Hitlera jako přímý důsledek zrady jeho vlastních lidí. Paddy Ashdown na základě nově otevřených archivů neobyčejně poutavě odhaluje podíl nejvýznamnějších představitelů třetí říše na konci druhé světové války. Líčí jejich dramatické nasazení v boji za svobodnou Evropu, za nějž mnohdy zaplatili životem.

 

Ohlasy

Ashdownův vhled a důkladný výzkum v neskutečně velkém množství archivů zajišťuje, že v dohledné době na toto téma nebude třeba psát další práce.

Times Literary Supplement

Čte se jedním dechem jako thriller – a přitom je to pravda.

Nick Ferrari, Sunday Express

Fascinující a ubíhající rychlým tempem.

Literary Review

Není pochyb, že o druhé světové válce bude napsáno mnoho dalších knih, ale osobně doufám, že tahle se stane jejich vzorem. Ačkoliv příběhy o odvaze našich (britských) vojáků jsou strhující záležitost, historie dává opravdu smysl, až když je viděna ze všech stran.

Daily Telegraph

Paddy Ashdown vytřídil fakta od mýtů, aby napsal fascinující a velmi osobní zprávu.

Independent

Ashdown byl ten pravý pro napsání této knihy, která vyžaduje porozumění vojenské strategii, diplomacii a politických úskoků, stejně tak jako staré dobré umění vyprávět příběh.

Spectator

 

Více o knize

Adolf Hitler se během svých posledních dnů, strávených v berlínského bunkru, nemohl vyrovnat se skutečností, že jej zradili vlastní lidé. Z velké části měl pravdu. V roce 1945 byla nacistická armáda rozdrcena na všech frontách, Hitlerův režim se hroutil a mnoho jeho posluhovačů včetně samotného Vůdce ušlo spravedlivému trestu. Ale ještě předtím, než válka vůbec začala, se v Německu spojila skupina vysoce postavených osobností s odhodláním Hitlera za každou cenu zastavit. Paddy Ashdown ve své knize poprvé vypráví příběhy lidí, kteří stáli na samém vrcholu Hitlerova Německa a snažili se nejprve předejít druhé světové válce a po jejím vypuknutí neúnavně pracovali na sabotáži Vůdcova vítězství. Na základě nově zveřejněných dokumentů se objevují opakované pokusy těchto konspirátorů varovat Spojence před Hitlerovými megalomanskými plány. Hlavní osou knihy je činnost velitele Abwehru admirála Wilhelma Canarise, jíž sabotoval Hitlerovu politiku, spřádal plány na jeho likvidaci a také umožnil systematický průchod klíčových vojenských tajemství třetí říše do Londýna, Washingtonu a Moskvy prostřednictvím špionážních sítí MI6, OSS (předchůdce CIA) a ruské rozvědky se sídlem ve Švýcarsku. Od roku 1943 vynakládali členové těchto skupin soustředěné úsilí na to, aby Německo uzavřelo s jednotlivými západními mocnostmi mír. Okamžitým ukončením války by se zajistilo, že východní Evropa nespadne do sovětského područí. Autor nabízí pohled za oponu zdánlivě jednotné třetí říše a odhaluje, že bombové atentáty na Hitlera, jimž se dostalo tolik pozornosti, byly ve skutečnosti jen malou částí mnohem rozsáhlejšího příběhu – příběhu, v němž špičky německého státu využily všech dostupných prostředků, včetně spiknutí, vražd a špionáže, aby zajistily, že Hitler bude poražen. Jejich motivací byla pověst rodné země a udržení liberálních a demokratických hodnot. Pro tyto odvážné spiklence byla současná podoba Evropské unie s ústředním postavením Německa snem, za nějž stojí za to položit život.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Metafora.

————————————————

Jaké byly důvody a následky odsunů Němců z československé pohraniční oblasti? Na tyto a další otázky související s poválečnou situací v Sudetech odpovídá prostřednictvím inovační analýzy celé řady zdrojů americký historik Eagle Glassheim, a to v publikaci Očista československého pohraničí.

Očista československého pohraničí

Autor: Eagle Glassheim
Přeložila: Eva Poskočilová

Počet stran: 408
Vazba: brožovaná
Formát: 132×200 mm
ISBN: 978-80-200-3045-0
Doporučená cena: 450 Kč

Knihu Očista československého pohraničí vydalo nakladatelství Academia.

Oblast Sudet v Československu před 2. světovou válkou obývala početná německy mluvící menšina. Tito lidé tam žili stovky let a různě se mísili s českými obyvateli. Soužití nebylo vždy jednoduché, přesto se obě skupiny propojily složitými vazbami lokálních identit. Poválečný vývoj v Československu znamenal pro národnostní menšiny jediné – musely opustit Československo, které si kladlo za cíl vybudovat národní stát bez příslušníků jiných národů. Českoslovenští představitelé pro odsuny získali souhlas Spojenců a němečtí obyvatelé se museli nuceně odstěhovat. Jak odsuny probíhaly a jaké byly osudy vysídlených Němců? Jaký osud čekal uprázdněné oblasti v pohraničí, v bývalých Sudetech, a to nejen z hlediska osídlení, ale také jako průmyslové a hornické oblasti? Jaké vlastně byly důvody odsunů, jaká byla historie soužití různých národů na území meziválečného Československa? Jak se dokázalo Československo vypořádat s ekologickými problémy v severních Čechách od války až po současnost a jak se projevily přesuny obyvatel na kulturní krajině? Dá se paměť krajiny ještě zachránit? Na všechny tyto otázky hledá odpovědi americký historik Eagle Glassheim

 

Ukázka z knihy

Rudá armáda se hnala na západ přes Slovensko, Moravu a nakonec Čechy a v patách jí kráčel Edvard Beneš s exilovou vládou: křtili znovu získané území vášnivými populistickými projevy, v nichž zatracovali německá „monstra“ a slibovali „definitivně likvidovat“ československý „německý problém“. Čeští vojáci, příslušníci polovojenských jednotek a místní úřady pochopili zcela evidentní nápovědu a hned v prvních dnech po osvobození v květnu 1945 předávali podezřelé německé kolaboranty do rukou revoluční spravedlnosti. Ale násilí nemířilo pouze na Němce, kteří se jasně provinili válečnou kolaborací. Ve městech a vesnicích po celém českém a moravském pohraničí Češi vyháněli Němce z jejich domovů, některé posílali do táborů nucených prací, jiné přes znovu ustavenou hranici do okupovaného Německa. (str. 64)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Eagle Glassheim

Eagle Glassheim vystudoval historii na Columbia University a studia zakončil doktorskou prací na téma Postimperiální identita, šlechta a národnostní politika v Československu 1918–1948. Zaměřuje se na moderní dějiny střední Evropy, Habsburky, československé a německé dějiny. Vyučoval na Princeton University a v současnosti je profesorem dějin na University of British Columbia ve Vancouveru. Během studijního pobytu v Evropě se naučil česky a polsky a několik let shromažďoval v archivech studijní materiál, jehož výsledkem je kniha Noble Nationalists (Harvard University Press, 2005).

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Garamond.

————————————————

V knize Tajné operace Wehrmachtu probírá Gabriele Faggioni vojenské plány, které vznikly u Wehrmachtu a jeho spojenců roku 1939, od plánované invaze do Velké Británie a na Maltu až po plány na obsazení Švýcarska a opatření mající zabránit spojeneckým přistáním v Itálii a Francii.

Tajné operace Wehrmachtu

Útočné plány z let 1939–1945
Autor: Gabrielle Faggioni
Přeložil: Vladimír Pilát

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 214×272 mm
ISBN: 978-80-271-2200-4
Doporučená cena: 479 Kč

Knihu Tajné operace Wehrmachtu vydalo nakladatelství Grada.

Německé tajné služby a ozbrojené síly spřádaly v letech 1939–1945 množství různých plánů: některé byly realistické (a také se uskutečnily), jiné vykazovaly spíše velikášské či fantastické rysy. Nacisté chystali například invazi na Island nebo do Severního Irska, přepadení Švýcarska či Gibraltaru, připravovali rozsáhlé sabotážní akce zaměřené na infrastrukturu USA a možná dokonce plánovali i únos Churchilla, Roosevelta a Stalina z konference v Teheránu v roce 1943. Tato kniha opisuje více než čtyři desítky operací, které mají jednu společnou vlastnost – nikdy k nim nedošlo. Zatímco o provedených vojenských akcích druhé světové války toho bylo napsáno mnohé, tyto (naštěstí jen plánované) už tak známé nejsou. Přesto zasluhují pozornost, protože jejich studium umožní i po letech lépe pochopit myšlení nacistických stratégů. Italský historik Gabrielle Faggioni na základě archivního výzkumu, dobových fotografií a podrobných historických map představuje zapomenuté tajné vojenské akce, které měly do války zatáhnout nové státy a rozšířit ji do dalších částí světa.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za super ceny.

Zaujaly vás tipy z moderních dějin? Napište nám svůj názor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNein! Spiknutí proti Hitlerovi 1935–1944
Povstání v srdci třetí říše a jeho zásadní podíl na ukončení druhé světové války

Ashdown, Paddy

Metafora, 2019

zobrazit info o knizeOčista československého pohraničí

Glassheim, Eagle

Academia, 2019

zobrazit info o knizeTajné operace Wehrmachtu
Útočné plány z let 1939–1945

Faggioni, Gabrielle

Grada, 2019

Napsat komentář