Tajemné megalitické stavby

Stonehenge Carnac 1
Edici Pergamen obohatily dvě nové publikace, jejichž společným tématem jsou megalitické stavby. První z nich pojednává o komplexu Stonehenge v Anglii a druhá o kamenné aleji v Carnacu. Odhalte tajemství těchto dochovaných monumentů.

Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi třetinu tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

dokoran

O edici

Kratičké, výtvarně zaměřené ochutnávky velkých témat se špetkou mystiky a radosti z čiré spekulace – tak by se dala charakterizovat řada Pergamen. Atraktivní grafické zpracování a půvabné ilustrace dělají z těchto knížek ideální dárky pro sběratele a milovníky krásných knih. Formát 145 x 175 mm, vázané (s přebalem i bez).

 ——————–

Stonehenge nebo-li chrám pravěké Británie od pradávna fascinuje lidi svou velkolepostí a historií opředenou tajemstvím. Autor se rozhodl nalézt odpovědi na otázky týkající se jeho vzniku a účelu. Text plný zajímavostí doprovází i zdařilé ilustrace.

Komplex Stonehenge, který je katedrálou doby kamenné, se začal budovat před rokem 3000 př. n. l. a dalších 1 500 let se dostavoval. Je památkou na kdysi bohaté a evidentně vzdělané kmenové společenství a ústředním bodem velmi rozsáhlé kultury kamenných kruhů. Záhady a tajemství tohoto místa jsme začali odhalovat až v nedávné době. Stonehenge je mnohem víc než jen působivý soubor obřích kamenných kvádrů: je symbolem prastaré moudrosti a odlišných kulturních hodnot dávno zašlých časů. Tento elegantní svazek, doprovázený ilustracemi, které autor převzal ze starých knih nebo vypracoval sám, odpovídá na otázky, kdo Stonehenge budoval a za jakým účelem. Dozvíme se také, jak se zde předpovídala zatmění Slunce a Měsíce, proč sem některé z kvádrů byly přepraveny až z Walesu a řadu dalších zajímavých podrobností.

Ukázka z knihy

To málo, co o lidu, který vybudoval Stonehenge, víme, nám většinou zprostředkovala archeologie. Velmi nám v tom pomohly přesné metody radiokarbonového datování. Místní muzea v Salisbury a Devizes vystavují poklady, které se našly v okolí. Precizně opracované zlaté předměty, broušené palice, kované rukojeti mečů, hroty šípů z pazourku a elegantní keramické nádoby kontrastují s palicemi z nahrubo opracovaného kamene, artritickými kostmi lidí a jejich nízkou průměrnou délkou dožití.

Stonehenge

Stonehenge

Chrám pravěké Británie
Autor: Robin Heath
Přeložil: Petr Holčák

Počet stran: 64
Vazba: vázaná
Formát: 145×175 mm
ISBN: 978-80-7363-962-4
Doporučená cena: 198 Kč

Přečtěte si více o knize Stonehenge. A nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorovi

Robin Heath se narodil se 8.května 1948. Vystudoval elektroinženýrství, ale záhy se přeorientoval na astronomii a astrologii, kterou vyučuje na letní Oxfordské škole. Od roku 1990 pracuje jako autor a vědec na volné noze. Napsal řadu knih o archeoastronomii a architektuře prehistorických sídlišť.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

————————————————

V jižní Bretani se nachází celá řada megalitických staveb, z nichž nejznámější představuje právě Carnac. Knihu kromě zajímavého textu pojednávajícího o původu a účelu tohoto monumentu doplňují ilustrace a plánky.

Megalitické řady u Carnacu jsou nejzachovalejšími kamennými alejemi na světě, obsahují dnes něco přes 3 000 kamenných bloků. Jsou také velmi staré – nedávný výzkum datoval vyhloubení základů pro jeden obří menhir do 7. tisíciletí př. n. l. O lidech, kteří tyto kamenné monumenty vztyčili, se nedochovala žádná písemná ani ústně předávaná zmínka. Přesto – nebo právě proto – jejich stavby dodnes vzbuzují úžas. A jen pomalu odhalují svá prastará tajemství. Tato malá knížka, doprovázená řadou ilustrací a názorných plánků, se snaží zodpovědět klíčovou otázku: kdo tyto kamenné řady budoval a za jakým účelem.

Ukázka z knihy

Félix Gaillard zde ke konci 19. století, po dlouhých letech ničení a rozebírání kamenů na stavební materiál, napočítal 1 000 vztyčených menhirů a 5 000 povalených. Podle jeho odhadu zde mohlo původně stát až 50 řad. To se dlouho považovalo za přehnané a až výzkum kamenných řad v Saint-Pierre Quiberon (13 km na jih), který v roce 2003 organizovala univerzita v Nantes, zjistil, že se zde kdysi muselo táhnout 20 řad, dvakrát více než u Carnacu. (str. 16)

Carnac

Můžete si přečíst zbytek ukázky.

Carnac

A další megalitická místa v jižní Bretani
Autor: Howard Crowhurst
Přeložil: Holčák, Petr

Počet stran: 58
Vazba: vázaná
Formát: 145×175 mm
ISBN: 978-80-7363-964-8
Doporučená cena: 198 Kč

Přečtěte si více o knize Carnac.

O autorovi

Howard Crowhurst je přední znalec oblasti Carnacu a ve Francii publikoval na toto téma řadu knih. Žije v Plouharnelu poblíž Carnacu, obklopený kameny, které zkoumá.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStonehenge
Chrám pravěké Británie

Heath, Robin

Dokořán, 2019

zobrazit info o knizeCarnac
A další megalitická místa v jižní Bretani

Crowhurst, Howard

Dokořán, 2019

Napsat komentář