Vážný humor

Noha_Winter_SvlekneteSeProsim
Jen málo profesí nás naplňuje tak rozsáhlou škálou pocitů jako právě svět medicíny. Mnozí z nás se návštěvě lékaře vyhýbají za každou cenu, paradoxně často i za cenu vlastního zdraví. Spojit strach a humor do jednoho je ale možné. Nuže, Svlékněte se, prosím!

Nakladatelství Epocha představilo v červenci 2019 novinku Jiřího Nohy a Jiřího Wintera Svlékněte se, prosím!

Jiří Noha je pseudonym MUDr. Jiřího Švejnohy, nejenom zkušeného urologa, ale i autora textů v rozsahu od krátké povídky až po celou knihu. Z těch známějších si uveďme dvě publikace, jež se té dnešní svým rozsahem i pojetím velice podobají. Jedná se o tituly Lékař léčí, příroda uzdravuje z roku 1987 a o dva roky mladší Průpovídky ze špitálu. V obou případech na nich participoval i spoluautor dnešního příspěvku, ilustrátor Jiří Winter, známý hlavně pod svým uměleckým aliasem Neprakta.

Svlékněte se, prosím! představuje soubor krátkých zamyšlení a příběhů z lékařského prostředí, proložených v hojné míře kreslenými vtipy. Na čtenáře čeká osm kapitol(ek) plus Úvod a kraťoučké Post skriptum s vyjádřením autorovy motivace pro sestavení právě této knihy. Pro zajímavost si uveďme i názvy jednotlivých témat: „O prevenci“, „S čím se chodí k lékaři“, „Ambulantní lékař“, „Pacient a nemocnice“, „Hospitalizace“, „Anamnéza“, „Injekce“ a konečně „O vážnosti lékařského stavu“. Ve všech případech se můžeme těšit hlavně na humorné vzpomínky z autorovy vlastní praxe, případně ze zkušeností jeho kolegů.

Jakkoli působí text pana doktora Švejnohy vtipně a jeho postřehy příjemným a nenásilně osvěžujícím tónem, faktem zůstává, že největší pozornost u knihy tohoto druhu pravděpodobně připadne druhému z autorské dvojice. Neprakta do společného díla o sto osmnácti stranách přispěl hned sto šedesáti pěti ilustracemi. Obrázky zabírají různě veliký prostor – od pokrytí třeba jen čtvrtiny stránky až po celou její plochu. Pět chválu na Jiřího Wintera Nepraktu by bylo příslovečným nošením dříví do lesa. Mistr Neprakta dokáže vyvést speciálně ženské tělo jako přitažlivé bez ohledu na jeho proporce, čímž jako by jen potvrzoval okřídlené rčení o vždy přítomné ženské kráse.

Ti, kdo se neomezí jen na prohlížení kreslených vtipů, ale začtou se i do zbytku knihy, zcela jistě nebudou zklamáni. Jiří Noha nezapře své zkušenosti ani vzdělání, a tak se můžeme připravit na kultivované formulace a místy až vzletný styl, který ale v žádném případě nepůsobí archaicky. Právě naopak. Způsob, jakým autor buduje své příspěvky, jen podporuje humornou stránku věci při zachování původního tak trochu vzdělávacího obsahu.

Jsme jenom krůček od letošních vánočních svátků. Vsadit na práci dvou Jirků – Nohy (Švejnohy) a Wintera v podobě knihy Svlékněte se, prosím! představuje prakticky záruku úspěchu. Potěší jak obdarovaného, tak dárce. Nevěřím totiž, že když tuto knihu jednou vezmete do ruky, odoláte pokušení ji přinejmenším zběžně neprolistovat. A pokud si ji skutečně prohlédnete, možná ji pak už ani nepošlete dál.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSvlékněte se, prosím!

Noha, Jiří – Winter-Neprakta, Jiří

Epocha, 2019

Napsat komentář