Napínavá pátrání

napinava-patrani
Páteční tipy přinášejí pět příběhů s detektivní zápletkou, ať už ve formě tištěné knihy či audioknihy. Dáte přednost napínavému pátrání po více než dvě stě let staré sonátě, jejíž části byly rozděleny v Praze v předvečer nacistické okupace, anebo se ponoříte do klasického honu na zločince?

Sonáta, kterou mohl napsat sám Mozart, je hlavním artefaktem, kolem nějž se točí příběh Pražské sonáty od Bradforda Morrowa. Právě části této sonáty, které si mezi sebou rozdělili členové rodiny Bartošových předtím, než je osud zavlál do různých koutů světa, se snaží složit Meta Tavernerová. Tato mladá muzikoložka dostala jednu část darem od staré dámy původem z Česka s žádostí, aby se pokusila dát všechny tři kusy opět dohromady. Meta Tavernerová se tedy vydává na cestu do Čech a pátrá po osudech jednotlivých členů rodiny Bartošových v průběhu 20. století.

Meta Tavernerová žijící v New Yorku se nemůže věnovat kariéře pianistky, ale jednoho dne se jí dostane do rukou notový zápis hudebního díla z konce 18. století. Je to pouze fragment, třetina sonáty od evidentně geniálního skladatele. Metě se podaří spojit se starou dámou jménem Otylie Bartošová, jejíž rodině kdysi sonáta patřila. Když v předvečer okupace prchala z Prahy, rozdělila rodina dílo na tři části, aby se nedostalo nacistům do rukou celé, kdyby se snad útěk nezdařil. Meta se pokusí dát všechny části zase dohromady a vydává se do Čech. Co když se však jedna z třetin nenachází v Praze uprostřed Evropy, ale v městečku Prague, zapadákově v Nebrasce?
Napínavý detektivní román o záhadě mistrovské sonáty, jejímž autorem by mohl být samotný Mozart.

Pražská sonáta

Autor: Bradford Morrow
Přeložil: David Petrů

Počet stran: 560
Vazba: vázaná
Formát: 152×210 mm
ISBN: 978-80-257-2907-6
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Pražská sonáta vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

„Každá válka začíná hudbou,“ vysvětlil jí táta, když jí bylo devět. „Píšťalou a bubínkem. Pochodovými písněmi, co vojáci zpívají do rytmu, když mašírují do boje. Polnicí, která volá pěchotu do útoku. Fagotovým vytím sirén před náletem a pikolovým hvízdáním padajících bomb. Válka je hudba a hudba je válka,“ vykládal jí a ona z jeho dechu cítila dušenou zeleninu od večeře a svařené víno.
Hleděla na něj s hlavou položenou na polštáři a nic neříkala. Nikoho jiného neměla, jen tohohle vojáka, svého tátu, který dříve v době míru vyučoval na místní konzervatoři hru na klavír, a ona sama pod jeho přísným vedením musela cvičit tak dlouho, dokud ji nebolely všechny prsty. Sourozence neměla. Její máma, už oslabená tuberkulózou, právě podlehla španělské chřipce, která začínala kosit lidi po celé Evropě. Věděla, že si jeho slova musí zapamatovat, přestože jim úplně nerozumí. Ze všech sil se na něj snažila soustředit, na tu rozpitou skvrnu fantazírující ve světle jediné svíčky v jejím pokoji, na ten melodický, i když trochu překotný hlas – připadal jí spíš jako delirický sen než jako skutečný člověk.

O autorovi

Bradford Morrow (*1951) je americký prozaik, básník, esejista a autor knih pro děti. V osmdesátých letech publikoval především poezii, od let devadesátých i prózu. Největšího úspěchu se dosud dočkal jeho román Padělatelé (The Forgers, 2014). Dnes je profesorem literatury na Bard College ve státě New York a spoluzaložil literární časopis Conjunctions. Na Pražské sonátě pracoval přes dvanáct let.

Zdroj informací: argo.cz

————————————————

Další případ detektivního oddělení v Našem Městě z pera Dominika Dána začíná nálezem hrůzně zdeformovaného těla bez hlavy v zátoce Dunaje. Poté, co je nalezena hlava, která ovšem patří jiné oběti, začíná být jasné, že případ bude komplikovanější, než se zdálo. Nitky totiž vedou až k obchodu s drogami. A mračna se pomalu ale jistě stahují i nad samotným policejním oddělením…

Pohodovou prázdninovou atmosféru léta roku 2009 naruší hrůzostrašný nález dívčího těla bez hlavy a rukou. Torzo najdou mladí sportovci z loděnice a zažijí opravdový šok. Za dva dny se na opačném konci města v jiné zátoce najde useknutá hlava. Případ se začíná nepříjemně a hlavně nepředvídatelně zamotávat. Extrémně horké léto komplikuje vyšetřování nejen milovníkům sněhu a deště, jakým je detektiv Richard Krauz, ale i odolnějším kolegům. Do života oddělení vražd zasáhnou kromě rozsekaného děvčete i jiné tragické události. Poprvé od založení samostatného oddělení specializujícího se na nejzávažnější trestné činy se stane tragédie přímo v řadách detektivů. Realita bývá občas krutá – se ztrátami se počítá na každém válečném poli, ale boj je třeba dovést do úspěšného konce, ať už se osud zpěčuje, jak chce.

Venuše ze zátoky

Autor: Dominik Dán
Přeložil: Jan Hanzlík

Počet stran: 360
Vazba: vázaná
Formát: 140×217 mm
ISBN: 978-80-7529-746-4
Doporučená cena: 329 Kč

 

Knihu Venuše ze zátoky vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

Zhluboka vdechl dvojitou dávku, vždyť už hodinu ne-kouřil. Hlavu mu zahalil oblak dýmu. Při posledním šluku se najednou z ničeho nic křečovitě rozkašlal, až to s ním házelo. Krauz ho musel ze strany podepřít, protože se zapotácel. Starý detektiv si na pusu přitiskl vždy připravený kapesník. Zrudnul, chvíli se dusil, pak záchvat přešel tak rychle, jak začal. Burger skončil v předklonu, ale už nekašlal.
Mayor propaloval kolegu vyčítavým pohledem, také oni dva už se o Burgerově kašli vážně bavili, také jemu slíbil, že půjde na vyšetření, ale kdy…
„Všichni už sou tam. Oznámení bylo takový…takový,“ Mayor váhal. „Neuvěřitelný. Radši sem vyhnal všechno, co máme k dispozici. Právě volali, oznámení potvrdili, proto sem stáhnul i vás. Kluci, jestli je to fakt pravda, bude to…“ chvíli hledal vhodný přívlastek, „děsivý!“

Prohlédněte si celou ukázku

O autorovi

Dominik Dán je slovenský spisovatel detektivních románů. Píše pod pseudonymem a v roce 2010 se autorsky podílel při tvorbě seriálu Kriminálka Staré Město. O autorově identitě se na veřejnosti i mezi příznivci jeho díla vedou spory. Jediné, co o sobě prozradil je to, že patří mezi kriminalisty.

Zdroj informací: kosmas.cz

————————————————

Kniha V mysli vraha autora Mika Omera zve na pátrání po chicagském vrahovi. K jeho dopadení je však třeba odhalit, co jej vede nejen k vraždám žen, ale zvlášť k následnému zacházení s jejich těly. O to se pokusí ambiciózní forenzní psycholožka Zoe Bentleyová. V mrazivém thrilleru má čtenář nejen možnost číst o postupech chicagské policie a speciálních agentů, ale díky členění knihy do kapitol vyprávěných z různých úhlů pohledu může nahlédnout i na druhou stranu – do mysli samotného vraha.

Chicago. Tři ženy byly nalezeny uškrcené, nabalzamované a naaranžované v pózách, jako by byly živé. K případu je přizvána horlivá a sebevědomá forenzní psycholožka Zoe Bentleyová a podivínský speciální agent FBI Tatum Gray.

Zoe se musí pokusit pochopit vrahovu motivaci, aby ho policie dokázala najít dřív, než zemřou další ženy. Během vyšetřování sama dostává podezřelé anonymní zásilky. Nikomu o nich neřekne, jejich obsah ale odkazuje k příšerným zločinům z minulosti. Z lovce se stává kořist a z minulosti děsivá přítomnost…

V mysli vraha

Autor: Mike Omer
Přeložil: Milan Lžička

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 150×214 mm
ISBN: 978-80-271-2069-7
Doporučená cena: 369 Kč

 

Knihu V mysli vraha vydalo nakladatelství Cosmopolis.

O autorovi

Mike Omer je původně novinář a vývojář počítačových her, ale v současné době nejvíce přemýšlí nad svou novou sérií detektivních thrillerů s forenzní psycholožkou Zoe Bentleyovou. S oblibou píše o skutečných zločincích nebo naopak obětech zločinů. Má ale taky rád humor, proto svoje thrillery odlehčuje vtipnými pasážemi.
Ve spisovatelském snažení jej horlivě podporuje jeho manželka. Společně vychovávají tři děti a domácnost s nimi sdílejí ještě dva nenasytní psi, kteří hrozivě vrtí ocasem na každého, kdo se přiblíží k jejich domu.
Je autorem čtyřdílné série Glenmore Park Mystery a série s psycholožkou Zoe Bentleyovou, z níž vyšly zatím dva díly – V mysli vraha (A Killer’s Mind, 2018) a In The Darkness (2019).

Zdroj informací: cosmopolis.cz

————————————————

Když se Louisa Cannonová, hrdinka příběhu Mitfordské vraždy, dozví, že ve vlaku, v němž měla sama jet, byla zavražděna zdravotní sestra, je značně v šoku. Při rozkrývání případu navíc vychází najevo, že vražda by mohla mít nějakou spojitost s rodinou Mitfordových, u nichž Louisa nedávno získala místo.

Je rok 1919 a Louisa Cannonová je na útěku. Před chudobou, před starým životem a před násilnickým strýcem, který ji hodlá strčit do vlaku a přivézt jednomu ze svých kumpánů jako „splátku“ svých dluhů. Než se však odporný obchod stihne odehrát, Luisa raději z vlaku
vyskočí. Její propustkou k lepšímu životu je pozvánka na pracovní pohovor v domě Mitfordových. Místo guvernantky pěti panských dcer nakonec získá, ale stíny minulosti se za ní stále plíží. Později se dozví, že ve stejném vlaku byla zavražděna zdravotní sestra, shodou okolností vnučka slavné Florence Nightingalové. Zpráva o brutálním zločinu se rychle rozkřikne. Jak Louisa postupně zjistí, zavražděná má spojitost s rodinou Mitfordových. Zajímá se o ni zejména nejstarší ze sester, Nancy. Obě mladé ženy se do podivné historie zaplétají čím dál víc a v době, kdy žena z dobré rodiny musí být pouhou ozdobou, se stávají snadným lákadlem pro odhodlaného vraha…

Mitfordské vraždy (audiokniha)

Autorka: Jessica Fellowesová
Přeložila: Jana Kunová
Interpreti: Jaromír Meduna, Hynek Pekárek
Délka: 13 hodin 24 minut

Vazba: CD
ISBN: 8590236104129
Doporučená cena: 359 Kč

Audioknihu Mitfordské vraždy vydalo nakladatelství Radioservis.

Zaposlouchejte se do ukázky

 O autorce

Jessica Fellowesová (*1974) je anglická spisovatelka a novinářka žijící v hrabství Oxfordshire. Mitfordské vraždy jsou jejím prvním románem. Dříve vydala pět knih doplňujících televizní seriál Downton Abbey, jehož autorem je její strýc, Julian Fellowes.

Zdroj informací: jessicafellowes.com

————————————————

Série záhadných vražd, při nichž je u těl obětí ponechán panáček z kaštanů, zamotá hlavu kodaňské policii v audioknize Kaštánek. Co tyto schválně zanechané stopy znamenají? Kam vedou? A jakou mají spojitost s několik let starým případem zmizelé Kristine Hartungové, dcery prominentní političky?

Na předměstí Kodaně je nalezena zavražděná žena. Na místě činu policie objeví panáčka z kaštanů, na němž je otisk prstu patřící zmizelé dívce, jejíž případ byl dávno uzavřen. Krátce nato dojde k další vraždě. Další znetvořené tělo, další kaštanová figurka. Vyšetřovatelé bojují s časem, neznají však motiv a pachatel si s nimi nelítostně zahrává. Dokáží ho zastavit dřív, než se objeví další panáček? A jak s vraždami souvisí případ zmizelé školačky?

Kaštánek (audiokniha)

Autor: Soren Sveistrup
Přeložila: Kristina Václavů
Interpret: Zuzana Kajnarová
Délka: 15 hodin 2 minuty

Vazba: CD
ISBN: 8594050427877
Doporučená cena: 349 Kč

Audioknihu Kaštánek vydalo nakladatelství Kniha Zlín.

Zaposlouchejte se do ukázky

O autorovi

Søren Sveistrup (*1968) je mezinárodně úspěšný scenárista. Studoval scenáristiku na Dánské filmové škole a titulem bakaláře završil studium historie a literatury na Kodaňské univerzitě. Jeho seriál The Killing (v češtině uveden pod názvy Zločin nebo Vražda) byl oceněn výročními cenami profesních organizací i filmových festivalů a britskou televizní cenou BAFTA za nejlepší zahraniční seriál. Spolupracoval na scénáři k filmovému Sněhulákovi Joa Nesbøho. Práva k vydání jeho románového debutu Kaštánek (2019) byla prodána do 25 zemí.

 


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePražská sonáta

Morrow, Bradford

Argo, 2019

zobrazit info o knizeVenuše ze zátoky

Dán, Dominik

Slovart, 2019

zobrazit info o knizeV mysli vraha

Omer, Mike

Cosmopolis, 2019

zobrazit info o knizeMitfordské vraždy (audiokniha)

Fellowesová, Jessica

Radioservis, 2019

zobrazit info o knizeKaštánek (audiokniha)

Sveistrup, Soren

Kniha Zlín, 2019

Napsat komentář