Česká spisovatelka se stala keňskou celebritou

Hindrakova_Nezlomny
A to doslova přes noc, kdy proběhl křest anglického překladu jejího nejnovějšího románu Nezlomný – Unbreakable, vydaného keňským nakladatelstvím Moran Publishers.


Křest se konal 10. září od 14:00 ve velkém sále hlavní nairobské knihovny Kenya National Library Building. Navzdory africkému pojetí času se začalo opravdu ve dvě hodiny odpoledne a do té doby se sál, který má kapacitu 150 lidí, naplnil přibližně 400 lidmi.

Hindrakova_Nezlomny2
Akci zahájil šestiletý Moses, bývalé dítě ulice, krátkou modlitbou. „Když se Moses modlí, Bůh poslouchá,“ vysvětlil dodatečně Joseph „Njoro“ Njoroge, hlavní hrdina této knihy a ředitel centra pro děti ulice Global Hope Rescue and Rehabilitation center. Poté se společně zpívala keňská hymna.

Hindrakova_Nezlomny5
Po tanečním vystoupení skupiny chlapců z Josephova centra následovalo několik proslovů kmotrů, mezi nimiž i kromě zástupce keňského parlamentu Josepha Manjeho byl i RNDr. Adam Piňos, zástupce českého velvyslance v Keni pana Martina Klepetka, který byl bohužel náhle povolán na diplomatický briefing s keňskou ministryní zahraničí a nemohl se tak akce zúčastnit.

Hindrakova_Nezlomny6
„Byla to neuvěřitelná akce důležitého diplomatického významu,“ říká o křtu knihy zástupce českého velvyslance RNDr. Adam Piňos.
Během křtu se prodala většina dovezených výtisků a třetí den po křtu byla vyprodána už třetina nákladu. O knihu je v Keni obrovský zájem a brzy bude následovat dotisk. Kromě Keni se prodává i v dalších zemích východní Afriky, kde nakladatelství Moran Publishers působí.

Hindrakova_Nezlomny3
„To je jako sen. Ještě nikdy jsem v den křtu knihy nedala tolik rozhovorů, nepodepsala 500 knih a neabsolvovala takové množství fotografování,“ usmívá se spisovatelka Hana Hindráková, která se v Keni zúčastnila jako hlavní host živé ranní show v televizi Metropol TV a dělala rozhovor i pro známou keňskou televizní stanici KTN a další novináře, kterých na křest přišlo nespočet.

Hindrakova_Nezlomny4

„A doufám, že kniha pomůže změnit chování lidí k dětem ulice i jejich celkovou situaci. Jakmile si dovedete představit, co za jejich příběhem může stát, díváte se na ně potom úplně jinak než jako na malého páchnoucího zloděje,“ dodává s tím, že ona i překladatel knihy Francis K. Johnson se rozhodli vzdát honoráře ve prospěch Josephova centra pro děti ulice.

Doporučení:
Share

Napsat komentář