Láskyplné příběhy

romantika
Zkracující se dny i klesající teploty doslova vybízí k relaxaci pod dekou s šálkem horkého nápoje a příjemným knižním společníkem. Naše láskyplné příběhy se pro tento účel hodí dokonale. Začtěte se a uvidíte sami…

Několikrát zfilmovaný klasický švédský román Kdo si s láskou zahrává pojednává o vzájemném poutu Arvida a Lydie, kteří se do sebe zamilují, ale následně je osud rozdělí. Zvládnou po letech, kdy se znovu shledají, přetrhat svá společenská pouta a navázat tam, kde v mládí začali?

Kdo si s láskou zahrává

Ambiciózní mladík Arvid Stjärnblom se zamiluje do Lydie, dcery krajináře Stilleho. Nechce se ale vázat a není ani jediným Lydiiným nápadníkem. Po letech, kdy už jsou oba spoutáni konvenčním manželstvím, se pokusí navázat na svou někdejší lásku a osvobodit se od společenských pout. Ale zatímco Lydia odejde od rodiny, Arvid k takovému činu jen těžko hledá sílu. Časem si také uvědomí, že Lydiina potřeba lásky je větší, než tušil, a že totéž platí i pro její erotickou touhu. Román je prostoupen lyrikou, ale také kousavou ironií a pohledem na život, který je zbaven všech iluzí a pochybuje o možnosti dosažení skutečné lásky. Ve Švédsku patří k nejoblíbenějším klasickým prózám a byl celkem třikrát (1945, 1977 a 2016) zfilmován.

Autor: Hjalmar Söderberg
Přeložil: Jaroslav Bojanovský

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 135×205.2 mm
ISBN: 978-80-200-2985-5
Doporučená cena: 325 Kč

Knihu Kdo si s láskou zahrává vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Myšlenky byly tak silné, že začala současně s nimi pohybovat rty: Myšlenka se stala šepotem: Miluji ho.
Modrá a bílá – modrá a bílá – – – A šplouchající voda.
Náhle ji napadlo, že teprve letos v létě zjistila, jak je příjemné, když se koupe o samotě. Nechápala, jak k tomu došlo. Ale bylo to příjemné. Když se jindy koupaly dívky společně, neobešlo se to bez smíchu, křiku a povykování. Koupat se o samotě je mnohem příjemnější. To hluboké ticho, kdy člověk slyší jen šplouchání vody dorážející na skálu!
Zatímco se oblékala, pobrukovala si písničku: Až u mne budeš stát, farář se bude ptát, zda chceš se navždy stát manželem mým.
Zpívala beze slov, jen si pobrukovala melodii. (str. 10, 11)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Hjalmar Söderberg (1869–1941) byl švédský prozaik, dramatik a literární kritik. Jeho psychologické romány jsou poznamenány deziluzí konce století a čerpají převážně ze stockholmského prostředí.

————————————————

Každé šlápnutí vedle může být předzvěstí mnohem závažnějších událostí. Mike, který po smrti otce otupil svůj žal alkoholem a v náručí neznámé dívky, o tom může vyprávět. Jeho následnou cestu za štěstím s duchovně založenou Lili zkříží právě ona neznámá – Monika. Jediná noc s Mikem má své následky. Jak nastalou situaci tři mladí lidé vyřeší?

Mike a Lili

Michal Nikl („Mike“) je vysokoškolák z moravské katolické rodiny a s Bohem to už dávno vzdal. Když mu zemře táta, jde do hospody a stráví noc s neznámou dívkou. Netuší přitom, že mu brzy padne do oka hodná a věřící Liliana Kučerová („Lili“). Oba se brzy octnou na velké životní křižovatce. Mike si chce dát život do pořádku, aby měl Lili co nabídnout. Pro Lili je to první vážný vztah, a tak se zdráhá začít si s někým, kdo má za sebou „opileckou noc“. Ona neznámá dívka se jmenuje Monika. S vírou se moc nekamarádí, žije s rozvedenou matkou v luxusním domě a neví, co si počít se životem. Když zjistí, že noc s Michalem má své následky, život všech tří dostane grády…
Jak se propletou jejich vztahy? Jak se na ně bude tvářit jejich nejbližší okolí? A co člověka může přivést k dobrému rozhodnutí, i když je zrovna ve velmi složité situaci? Přečtěte si příběh o vítězstvích i prohrách mladých lidí, jejich lásce, zmatcích, odlišném vnímání reality i vzájemné podpoře.

Když dva jsou náhle tři
Autorka: Lenka Češková

Počet stran: 256
Vazba: brožovaná
Formát: 130×190 mm
ISBN: 978-80-7566-119-7
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Mike a Lili vydalo Karmelitánské nakladatelství.

Ukázka z knihy

Když jsem ráno procitla, bylo mi zle a doufala jsem, že až otevřu oči, neuvidím nikoho ležet vedle sebe. Ne, nikdo tam nebyl. Asi na setinu vteřiny jsem pocítila úlevu, než mi došlo, že se to v noci vážně stalo. Řezavá bolest někde tam dole a krvavá skvrna na prostěradle nenechávaly moc prostoru pro pochybnosti.
Posadila jsem se na posteli a věděla, že ta příšerná kocovina není můj největší problém. Cos chtěla, to máš, řekla by mi určitě moje matka. Nikdy mě v ničem nepodpořila, nikdy mě nechlácholila, když jsem měla splín. A teď jsem tady. Ema bude mít šílenou radost, už ji vidím. To ona mě do toho zatáhla. Poslední dobou si říkám, jestli jsem si nevybrala špatnou kamarádku. (str. 5)

O autorce

Lenka Češková (* 1991) se narodila v Prostějově. Na Masarykově univerzitě v Brně vystudovala psychologii a sociální práci. Ve volném čase působí v Salesiánském hnutí mládeže jako hlavní vedoucí táborů a výjezdů a vypomáhá v internetové psychologické poradně. Zajímá se o vývojovou psychologii, psychoterapii, hraje na kytaru a zpívá ve sboru.

Zdroj informací: ikarmel

————————————————

I Nikki, dvacetileté dívce s indickými kořeny, umřel otec. Aby zvládla náhlou rodinnou finanční tíseň, přijme místo vyučující v sikhské čtvrti. Tam potkává vdovy, které se chtějí učit anglicky. Jejich motivem, jak Nikki s překvapením brzy zjišťuje, je erotická kniha. Ta probouzí nejen hříšné fantazie, ale i tajemství a vzpomínky.

Erotické příběhy pro indické vdovy

Nikki je něco málo přes dvacet let, žije v Londýně, pracuje v baru a jako dcera indických přistěhovalců se většinu života snažila budovat vlastní identitu nezávislou na kulturních kořenech a víře své rodiny. Po smrti otce ji rodinná finanční situace donutí přijmout místo vyučující v sikhské čtvrti na londýnském předměstí. Než se naděje, stojí před skupinou sikhských vdov, které se touží učit anglicky, a ne tvůrčí psaní, jak původně Nikki předpokládala. Prostředníkem se ženám stane erotická kniha, díky níž postupně odhalují své fantazie, tajemství i vzpomínky.
Barvitý, dojemný i zábavný příběh z prostředí londýnské sikhské komunity vypráví o síle přátelství, rodině a víře, bourá tabu a ukazuje, že pod odloupnutou slupkou se může nacházet poklad stejně jako odporné tajemství, jež mělo zůstat pohřbené navždy…

Každá žena má svůj tajný svět
Autorka: Balli Kaur Jaswalová
Přeložila: Jitka Jeníková

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-257-2887-1
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Erotické příběhy pro indické vdovy vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Úzká chodbička mezi ložnicí a obývací kuchyní se pro přecházení sem a tam vůbec nehodila, zkroucená podlahová prkna při sebemenším našlápnutí všemožně skřípala a vrzala. Přesto Nikki rázovala sem a tam a snažila se srovnat si hezky v klidu myšlenky. Co to její sestru napadlo? Jasně, Mindí brala tradice vždycky vážněji – jednou ji Nikki přistihla, jak se na internetu dívá na videonávod na dokonale kulaté rótí –, ale shánět ženicha přes inzerát? To byl fakt extrém.
Nikki se snažila Mindí opakovaně dovolat, ale pokaždé skončila v hlasové schránce. Když jí sestra telefon konečně zvedla, vpíjely se sluneční paprsky do husté podvečerní mlhy a byl pomalu čas vyrazit na směnu v O’Reilly’s.
„Vím, co se mi chystáš říct,“ spustila Mindí rovnou.
„Umíš si to představit, Mindí?“ zeptala se Nikki. „Umíš si doopravdy představit, že se něco takovýho stane?“ (str. 9)

O autorce

Balli Kaur Jaswalová se narodila v Singapuru do sikhské rodiny a vyrůstala v Japonsku, Rusku a na Filipínách. Vystudovala tvůrčí psaní ve Spojených státech a od University of East Anglia a Nanyang Technological University obdržela granty, jež jí umožňovaly věnovat se psaní. Je autorkou dvou románů zasazených do sikhské komunity v Singapuru Inheritance (2013 a 2016), univerzálního příběhu o rodině, identitě a sounáležitosti, a Sugarbread (2016), který vypráví o snaze zapadnout a o vyrovnávání se s minulostí. Sydney Morning Herald ji v roce 2014 jmenoval Nejlepším australským mladým romanopiscem.

Zdroj informací: Argo

————————————————

Je jí třicet, je single a je v pohodě. Nebo ne? Fakt, že Pollyina nejlepší kamarádka se brzy vdává a ona stále nemá ideální doprovod na letní svatbu, je mírně řečeno… znepokojující. Tedy pro všechny kromě Polly, která se řídí jen správnými předsevzetími. Pak jí ale do života vstoupí neblaze proslulý člen britské smetánky, a předsevzetí vezmou za své.

Hledá se doprovod!

Polly je v pohodě. Je jí sice třicet, je single a za uplynulý rok měla sex pouze dvakrát, ale jinak je naprosto v pohodě. A to i přesto, že šance na nalezení ideálního doprovodu na letní svatbu nejlepší kamarádky se povážlivě tenčí. Má plno správných předsevzetí, ale jen dokud jí do života nevstoupí neblaze proslulý člen britské smetánky Jasper, který rozhodně nepředstavuje vhodného společníka na svatbu…

Deník věčné smolařky
Autorka: Sophia Money-Coutts
Přeložila: Petra Královcová

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-367-1561-0
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Hledá se doprovod! vydalo nakladatelství Motto.

Ukázka z knihy

Jela jsem na kole ze svého bytu do kanceláří časopisu Posh! na Notting Hill a snažila se, aby se mi neudělalo zle. Za tu kocovinu jsem si mohla sama. Byla jsem dlouho vzhůru a pak jsem s Joem na gauči popíjela červené víno. Se suchým lednem ať se jdou vycpat. Joe tomu říkal předčasná oslava narozenin, já bych tomu spíš říkala tryzna za moje mládí. Každopádně jsme urazili tři lahve vína z obchůdku na rohu pod naším bytem a já se vzbudila s pocitem, že mi někdo vyměnil mozek za želé.
Když jsem se doklátila za Notting Hill Gate, zamkla jsem kolo u kanceláře Posh! a vlezla jsem do Pret a Manger, SOPHIA MONEY-COUTTS 10 abych si objednala jedno bílé americano, snídaňovou bagetu s vejcem a slaninou a borůvkový muffin. Podle nutričních stránek Pret (které mám v práci na počítači v oblíbených) to dávalo 950 kcal, ale jelikož jsem s Joem předešlou noc vlastně nic nejedla, rozhodla jsem se, že se můžou kalorie jít taky vycpat. (str. 9, 10)

Stáhněte si kompletní ukázku.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKdo si s láskou zahrává

Söderberg, Hjalmar

Academia, 2019

zobrazit info o knizeMike a Lili
Když dva jsou náhle tři

Češková, Lenka

Karmelitánské nakladatelství, 2019

zobrazit info o knizeErotické příběhy pro indické vdovy
Každá žena má svůj tajný svět

Jaswalová, Balli Kaur

Argo, 2019

zobrazit info o knizeHledá se doprovod!
Deník věčné smolařky

Money-Coutts, Sophia

Motto, 2019

Napsat komentář