Logika v praxi

Kenney_PripadUkradenychDiamantu
Snem nejednoho dítě je stát s v dospělosti detektivem. Většinou svůj sen časem vymění za nějaký jiný, v danou chvíli atraktivnější cíl. Přesto se občas najdou jedinci, kteří se do dobrodružství pátrání pustí již v raném věku. Milují-li ještě ke všemu matematiku, je úspěch prakticky zaručen. Zločinci, třeste se.

Nakladatelství Fragment, člen skupiny Albatros Media, představilo v polovině května 2019 knihu autorské dvojice Daniel Kenney a Emily Boever Detektivové – Případ ukradených diamantů.  Z anglického originálu The Math Inspectors 1: The Case Of The Claymore Diamond, 2014 titul přeložila Aneta Fibingerová.

Daniel Kenney je současný americký ilustrátor a autor, píšící především příběhy pro děti a mládež. Kromě dnes zmiňovaných Detektivů (The Math Inspectors) stojí za sériemi The Big Life of Remi Muldoon a The Pirate Ninja, v obou případech zatím čtyřdílnými. Nejrozsáhlejší Project Gemini čítá dokonce devět titulů, zatímco dosud nejkratší A Persistance Project tvoří pouze dvě knihy. Detektivové, na nichž Daniel Kenney spolupracoval s Emily Boever, sestává v tuto chvíli z pěti svazků vydávaných mezi roky 2014 až 2018.

Jak je patrné z původního anglického názvu, Případ ukradených diamantů představuje úvodní příběh série Detektivů, „jejichž zbraní je MATIKA!“, jak deklaruje heslo na titulní stránce českého překladu. Hrdiny dobrodružného vyšetřování je čtveřice šesťáků, tedy zhruba dvanáctiletých dětí. Snaží se přijít na kloub podivnému zločinu krádeže obrovského diamantu. Děvčata Gertie a Charlotte, chlapci Felix a Stanley – každý disponuje nějakou jedinečnou dovedností, ať už fotografickou pamětí či schopností nadstandardní logiky. Z původně nezávazné zábavy a lásky k matematice se vyvine spolek mladých detektivů, díky nimž se nevinný obviněný dostane včas na svobodu, zatímco padouch je potrestán.

Sto třicet čtyři stran tvoří dvanáct pojmenovaných kapitol, „Bonusové matematické úkoly“ vztahující se k právě dočtenému příběhu, a na závěr pár slov o obou autorech. Knihu uvádí mapka městečka Ravensburg a samotný text pak prokládají obrázky ilustrátora Sumita Roye. Stylově je Případ ukradených diamantů uchopen s ohledem na cílovou skupinu čtenářů nad deset let věku. Všechny úvahy mladých vyšetřovatelů jsou jasně vyjádřené, takže zájemci o pátrání mají k rukám potřebné podklady a mohou se tedy sami pustit do odhalování. Ke slušné dávce čtivosti nemalou měrou jistě přispěla i práce Anety Fibingerové, jejímuž překladu není co vytknout. Šťouralové by možná mohli zpochybnit nezvyklý rozsah matematických znalostí naší čtveřice, přeci jen ne každý šesťák disponuje zájmem o tento předmět, tím méně o jeho aplikaci do praxe.

Případ ukradených diamantů nepředstavuje sice to nejlepší, co dnešní svět dětské literatury nabízí, ale i tak jde o knihu zasluhující si pozornost. Nedokážu odhadnout, obrátí-li někoho ze čtenářů na cestu stát se špičkovým matematikem, případně skvělým policistou, ale určitě to za pokus stojí. V originální tiráži se tvrdí, že kniha Detektivové je vhodná pro všechny milovníky matematiky, stejně jako pro všechny, kdo ji nenávidí.

Druhý titul série matematických Detektivů se jmenuje The Case of Mysterious Mr. Jekyll („Případ tajemného pana Jekylla“) a vyšel v roce 2015. Již dobře zavedená detektivné kancelář našich čtyř mladých vyšetřovatelů se pokusí dostat na zoubek odhalení skutečné identity záhadného kriminálníka. Jak moc úspěšní budou, se snad i čeští čtenáři dozvědí brzy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDetektivové – Případ ukradených diamantů

Boever, Emily – Kenney, Daniel

Fragment, 2019

Napsat komentář