Válka a svět po ní

Ve-stinu-valky
Druhá světová válka poznamenala až příliš životů. Někteří se z jejího běsnění nikdy nevzpamatovali. Dnes vám přiblížíme, co zakoušely ženy v sibiřských gulazích, jak po válce vypadalo město Oslo, i jakou vlnu nevole dokáže vyvolat blízký vztah Angličanky a zajatého Němce.

Píše se rok 1944 a druhá světová válka se pomalu chýlí ke konci. V jedné anglické vesnici místní obyvatelé bedlivě sledují německého zajatce Hanse. Když se s ním spřátelí malý Daniel, který žije ve svém vlastním kouzelném světě, vesničanům se to nelíbí. Nečekané obrátky však příběh začne nabírat v okamžiku, kdy se s podřadným Němcem sblíží také Danielova matka.

Chlapec ze sněhu

Válečný román odehrávající se v roce 1944 mimo bojiště. V jedné anglické vesnici mají velice aktivní domobranu, bedlivě sledující německého zajatce Hanse, který sem je přidělen na nucené práce. S Hansem se skamarádí malý Daniel, chlapec milující pohádkové příběhy a žijící ve svém vlastním kouzelném světě. Sblíží se s ním však i jeho matka Annabel, jejíž muž bojuje na frontě. Přátelský a snad i milostný vztah mezi Angličankou a Němcem je místním lidem trnem v oku a nabírá překvapivé, hrozivé a nakonec i zničující obrátky.

Dojemný příběh z válečné Anglie
Autorka: Chloe Mayerová
Přeložila: Klára Křesťanová

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 152×215 mm
ISBN: 978-80-257-2804-8
Doporučená cena: 328 Kč

Knihu Chlapec ze sněhu vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Někdy mezitím musel vejít do místnosti Daniel. Když na ni promluvil, nadskočila leknutím: „Co to děláš?“
Pohlédla na něj a pak se zase otočila do ulice. Ten kluk se k ní vždycky připlížil takhle znenadání.
„Nic. Dorazilo několik válečných zajatců a prošli kolem. Už jsou pryč.“
S výkřikem přeběhl k oknu a rozhrnul záclonu. Ale viděl stejně dobře jako ona, že ulice je prázdná, nic nenasvědčovalo tomu, že se v Bambury právě přihodilo něco neobvyklého. Měli před sebou jen prosté domky lemující venkovskou cestu, hezoučké a nijaké jako obrázek na krabici s karamelkami.
„Nikdo tam není,“ prohlásil otráveně a spustil záclonu.
Podívala se na dítě, na jeho bledý obličej pod hnědými vlasy, na jeho vykulené modré oči, jež k ní vyčítavě vzhlížely.
Annabel se opřela o zeď. Chvěla se, jako by zrovna doběhla závod. Všimla si, že v dlaních stále ještě svírá rozdrcené, upocené lístky magnolií. (str. 15, 16)

O autorce

Chloë Mayerová pracuje jako novinářka, žila v Japonsku a v USA a nejdříve psala povídky. Chlapec ze sněhu je její románový debut chválený čtenáři i kritikou.

Zdroj informací: Argo

argoNakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

————————————————

Zatímco angličtí vesničané zapomněli na to, co znamená držet při sobě, ženy odvlečené do sovětských gulagů budou už navždy spojené podobnými zážitky. Po druhé světové válce tam skončilo mnoho nevinných, stejně jako Irena Kalaschová pocházející z Československa. Její osud, jakož i osudy mnoha dalších žen, zachycuje následující titul.

A nezapomeň na labutě!

Autor v románovém zpracování zachycuje skutečné osudy žen odvlečených po druhé světové válce do sovětského gulagu z různých koutů střední Evropy, přičemž jeho protagonistka Irena Kalaschová pochází z Československa. Umělecká výpověď o stalinských trestaneckých táborech je o to působivější, že zlo je tu pácháno na ženách, zpravidla zcela nevinných a ocitnuvších se na Sibiři často z těch nejabsurdnějších důvodů.
Ústřední příběh Ireny Kalaschové je o fatální nespravedlnosti, ztrátě rodiny a přátel, o utrpení a mateřské lásce, o vzdoru a vůli nikdy se nepoddat. Prostřednictvím jejích osudů nahlédneme do života ženského kolymského lágru na Dálném východě. Tvoří ho nejen trestankyně žijící a pracující v otřesných podmínkách, ale i řada dalších tragických či bizarních postav, zejména dozorkyň. Ti všichni vytvářejí předivo složitých vztahů, avšak táborový svět není rozdělen na dobré a špatné, ale na lidi s nadějí a bez ní.

Autor: Peter Juščák
Přeložila: Eva Josífková

Počet stran: 400
Vazba: brožovaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-7260-419-7
Doporučená cena: 397 Kč

Knihu A nezapomeň na labutě! vydalo nakladatelství Prostor.

Ukázka z knihy

Když voják nebo dozorce zvládl první lekci, nakreslil na papír pět čárek a postup zopakoval. Jeden, dva, tři, čtyři, pět – a prvních pět nepřátel přeškrtnul dalšími pěti. Obrázek s pěti svislými čárkami přeškrtnutý pěti vodorovnými se nazýval kastlík, dohromady jich tedy bylo deset. Pět kastlíků byla kopa a každý počtář už spočítal, že měla padesát členů. Pět kop představovalo hromadu, rovných dvě stě padesát duší.
Počítání do pěti zvládl každý poměrně rychle, dokonce i Paša, známý svým nepřátelstvím ke vzdělancům i ke vzdělávání.
Takhle počítali vězně při nástupu do vlaku už v polském Samboru. Vinou drobných chyb při zápisech čárek museli vojáci počítání mnohokrát opakovat. (str. 35)

Stáhněte si kompletní ukázku.

O autorovi

Peter Juščák (1953), slovenský prozaik, publicista a inženýr, vystudoval Vysokou školu dopravní v Žilině. Působil v různých technických povoláních, v Československém rozhlasu v Košicích, v denících Smena a SME. Ve svých reportážích se věnoval především společenské a sociální tematice. V roce 1994 načas opustil novinařinu a pracoval v Německu, mezi lety 2000–2003 působil v literární redakci Slovenského rozhlasu. Žije v Bratislavě. Napsal několik próz, rozhlasových her, reportáží, dokumentárních pásem a filmových námětů. Z prózy se jedná například o povídky Milovanie so sochou Miriam (1995) nebo o román Balkan blues (2018), dále napsal monografii Michal Kováč a jeho bremeno (2003) nebo dokumentární vyprávění Odvlečení (2001).

Zdroj informací: Prostor

prostor_logoNakladatelství PROSTOR vzniklo v prosinci roku 1989 jako přímý pokračovatel samizdatové edice Prostor a stejnojmenné revue, která vycházela od roku 1982 v nepravidelných periodách. Nakladatelství se hlásí k hodnotám evropského liberalismu. Vedle beletrie se orientuje na historii a kulturní dějiny s přesahem do ostatních společenskovědních oborů. V hlavní ediční řadě vycházejí díla, jejichž autory nakladatelství považuje za kmenové a zároveň čtenářsky nejúspěšnější – jde např. o prózy německého spisovatele Bernharda Schlinka či romány Američana Paula Austera. Vedle zahraničních prozaiků jsou zastoupeni i domácí autoři Edgar Dutka, Eda Kriseová, Lenka Procházková, Jan Vávra či Martin Komárek.

————————————————

Krátce po válce, koncem čtyřicátých let 20. století, se Oslo vzpamatovává z válečného běsnění. Ewald se podílí na přípravách oslav 900. výročí založení města, zatímco jeho manželka vede účetnictví Červeného kříže. Především zápisy ze schůzí Červeného kříže, ale i životní příběhy jednotlivců vypovídají mnohé o této době.

Stopy města

První díl zamýšlené trilogie zavede čtenáře k obyvatelům čtvrti v západním Oslu v poválečném čase koncem čtyřicátých let 20. století. V centru pozornosti stojí rodina Maj a Ewalda Kristoffersenových a jejich malý syn, Jesper. Ewald pracuje v reklamní agentuře, která připravuje oslavy 900. výročí hlavního města, a Maj po večerech vede účetnictví Červeného kříže. Seznámíme se i s jejich sousedkou, paní Vikovou, která vlastní telefon, místním řezníkem Melsomem a jeho synem Josteinem, hotelovým pianistem Enzem Zanettim, učitelem Lokkem a s dalšími obyvateli města.
Napjatě čteme jejich životní příběhy z doby, kdy se město vzpamatovávalo z válečných let. Dovídáme se i o osudech širších okruhů obyvatel Osla, jež poznáváme prostřednictvím zápisů ze schůzí Červeného kříže. Zápisy hodně vypovídají o tehdejší době, ale i o tom, jak se s dějinami v „malém“ zachází.
To vše a ještě mnohem více objevíme, když se vydáme po stopách neobyčejných hrdinů, jejichž osudy zanechávají nesmazatelnou stopu v drobné historii města.

Autor: Lars Saabye Christensen
Přeložila: Jarka Vrbová

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 137×206 mm
ISBN: 978-80-7473-782-4
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Stopy města vydalo nakladatelství Kniha Zlín.

Ukázka z knihy

Maj Kristoffersenová stojí na malém stinném balkonu domu v ulici Kirkeveien 127 a dívá se do dvora na děti, které si tam hrají. Je jich spousta. Těsně poválečné ročníky. Děti míru. Mnohé se narodily ještě před koncem války, ale stejně to jsou děti míru. Jejímu synovi Jesperovi byl rok, když explodoval nákladní přístav Filipstad, a mnozí si tehdy mysleli, že vylétlo do vzduchu celé město; dokonce i tady na Fagerborgu se třásla okna a ty otřesy byly jednou ze známek války, praskliny v podlaze, pukliny ve stěnách, zničené ušní bubínky, ohnuté lustry, všechno se musí opravit, až přijde mír, ale v míru na to stejně nebyl čas a odkládalo se to na zítra, protože mír je hodně zaměstnaný a na rozdíl od pomalé, bezútěšné války má neustále něco na práci, s výjimkou toho, když vybuchne Filipstad. Jesper sedí v rohu dvora, zvedne ruku a matce zamává, ale asi je zase jen roztěkaný a neklidný. Možná má moc tlustý svetr, kouše ho, a tak se pokouší poškrábat za krkem. Je první říjnová sobota roku 1948. (str. 19)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Lars-Saabye-ChristensenLars Saabye Christensen (1953) debutoval roku 1976 sbírkou básní Historien om Gly (Příběh o Gly). Od té doby napsal řadu románů, ale i povídek, básnických sbírek a divadelních her. V současnosti patří mezi nejpopulárnější a hojně překládané norské beletristy. Úspěšný předěl v jeho literární činnosti představuje román Beatles (1984, Beatles, Doplněk 2009). Jeho další velký román je Halvbroren (2001, Poloviční bratr, Doplněk 2004), za nějž obdržel prestižní Cenu Severské rady za literaturu. Podle kritiků uvedené romány spolu s titulem Byens spor (2017, Stopy města, Kniha Zlín 2019) patří k milníkům jeho tvorby. Je nositelem mnoha dalších literárních ocenění a jeho knihy byly přeloženy do 36 jazyků.

Zdroj informací a fotografie: Kniha Zlín

logo_KnihaZlinNakladatelství Kniha Zlín vzniklo roku 2004. Od té doby se v rámci svých edic FLEETTRACKNEEWITWALT a TEMA snaží nabízet čtenářům to nejkvalitnější, co se v současné době objevuje na (nejen) evropském knižním trhu. Vedle oceňovaných děl z takzvaných velkých literatur dostává podstatný prostor mnohdy (nezaslouženě) opomíjená soudobá literatura bývalého východního bloku, včetně té slovenské, kterou Kniha Zlín představuje v českých překladech. Kniha Zlín vydává také původní díla českých autorů, poezii a literaturu faktu. Pozornost věnuje též literátům spojeným se zlínským regionem.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeChlapec ze sněhu
Dojemný příběh z válečné Anglie

Mayerová, Chloe

Argo, 2019

zobrazit info o knizeStopy města

Christensen, Lars Saabye

Kniha Zlín, 2019

zobrazit info o knizeA nezapomeň na labutě!

Juščák, Peter

Prostor, 2019

Napsat komentář