Příběh první blahoslavené Slovenky Anky Kolesárové

radeji-smrt-nez-hrich-nahled
Myslíte si, že novodobé dějiny už nedávají příležitost věřícím osvědčit svoji víru tak, jak ji osvědčil Jan Hus? Pak si tedy připomeňte příběh první blahoslavené Slovenky Anky Kolesárové, pro niž byla panenská čistota tak důležitá, že kvůli jejímu zachování obětovala svůj život!

Anka Kolesárová (1928–1944), mučednice čistoty a první blahoslavená Slovenka, která nebyla řeholnicí, se na sklonku druhé světové války stala obětí válečného zločinu, jejž na ní spáchal voják Rudé armády. Příběh jako ona zažily desítky lidí u nás… Rudá armáda postupuje koncem války na západ. Je čeho se obávat, a tak se rodina Kolesárova ukryje ve sklepě. Jeden z rudoarmejců si při prohlídce sklepa krásnou šestnáctiletou dívku vyhlédne a přikáže jí, aby šla s ním. Když nechce, řekne jí, ze buď půjde a vyspí se s ním, anebo že ji zabije. A tak se i stane. Když se mu odmítne podvolit, dovolí jí krátké rozloučení s tatínkem a zastřelí ji.

„Příběh této obyčejné dívky nemá daleko od našich příběhů. Její hrdinská odvaha obětovat svůj život pro křesťanské hodnoty, vnitřní krásu a důstojnost ženy dodala naději mnohým, aby žili v čistotě a bojovali každodenní boje,“

říká otec Pavol Hudák, iniciátor jejího blahořečení.

Ukázka z knihy

Malá Anka dělala rodičům radost. Byla zdravá, hravá a zvědavá na celý svět. Táta ji nesmírně miloval. Když se vracel z pole domů, běhala mu často naproti a on ji zvedl do výšky a ve vzduchu jí zatočil jako se svou princeznou. Ani objetími nešetřil, ačkoli moc iniciativní v tom nebyl. Bál se, že ji rozmazlí, což se u nejmladšího dítěte mohlo snadno stát. (str. 17)

Raději smrt než hřích

Příběh Anky Kolesárové
Autorka: Magdaléna Rusiňáková

Počet stran: 120
Vazba: brožovaná
Formát: 131×190 mm
ISBN: 978-80-7566-096-1
Doporučená cena: 199 Kč

 

Knihu Raději smrt než hřích vydalo Karmelitánské nakladatelství.

Magdaléna Rusiňáková

Magdaléna Rusiňáková (* 1983) je blogerka, překladatelka náboženské literatury, textařka a propagátorka adopcí (www.tajomstvaadopcie.sk). Vystudovala němčinu na Filozofické fakultě Univerzity v Prešově a pedagogiku na Katolické univerzitě v Ružomberoku. O hrdince své knihy říká: „Osobnost Anky Kolesárové mě nadchla už během střední školy. I díky ní jsem pochopila, že existují hodnoty, za které se vyplatí bojovat a že Bůh nám navzdory našim slabostem dává sílu obstát a zvítězit.“

Zdroj informací: KNA


Karmelitánské nakladatelství je křesťansky orientované nakladatelství. Na trhu působí od roku 1991 a dosud vydali více než 1500 titulů. Nejdůležitější částí edičního plánu KNA jsou edice věnované duchovnímu životu.
Mezi dlouhodobě nejúspěšnější edice KNA patří edice Karmelitánská spiritualita a Malý duchovní život.

Doporučení:
Share

Napsat komentář