Důležité věci nejsou vidět očima

Vzdalenost mezi mnou a tresni_uvodni
Malá Mafalda trpí oční chorobou, kvůli níž postupně ztrácí zrak. Jedinou její jistotou je milovaná třešeň. Podle vzdálenosti od ní poměřuje, jak nemoc postupuje. Pak ale přijde den, kdy se rodiče rozhodnou pro stěhování…

Devítiletá Mafalda je velmi zvídavá, má ráda příběhy a hudbu, chodí do školy, kde ji kromě rodičů příležitostně vyzvedává i její věrný šedohnědý kocour Optimus Turcaret, ale od svých vrstevníků se přece jenom liší. Její jinakost se ukrývá za jejími tlustými brýlemi – trpí totiž vzácnou oční chorobou, kvůli které postupně přichází o zrak. Mafalda kontroluje rychlost, s jakou její nemoc postupuje, podle toho, z jaké vzdálenosti je schopná vidět svoji milovanou třešeň, která roste u školy. Děsí se dne, kdy ji kompletně zahalí tma, a do svého diáře si zapisuje seznam věcí, „na kterých jí hrozně moc záleží a které už nebude moct dělat“. Když s hrůzou vyslechne rozhovor, ve kterém se její rodiče baví o stěhování, rozhodne se, že bude po vzoru hrdiny Cosima ze své nejoblíbenější knihy Baron na stromě žít v koruně stromu, a začne plánovat útěk na školní třešeň. V jejím životě zaujímají důležité místo především dva lidé – Filippo, problémový hyperaktivní chlapec, který se baví pouze s ní, a Estella, školnice, která jí jako jediná říká vždycky pravdu, byť občas nemilosrdnou, a dává jí spoustu rad do života. Právě díky nim začne Mafalda postupem času chápat důležité moudro, které je obsažené i v jejím milovaném Malém princi, totiž že ty nejdůležitější věci v životě nejsou vidět očima.

 

Vzdálenost mezi mnou a třešní

Autorka: Paola Peretti
Přeložila: Monika Červenková

Počet stran: 192
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 130×210 mm
ISBN: 978-80-7529-703-7
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Vzdálenost mezi mnou a třešní vydalo nakladatelství Slovart.

 

Ukázka z knihy

Všechny děti se bojí tmy.
Tma je pokoj bez oken a bez dveří a v něm jsou příšery, které vás chytí a potichu sní.
Já se bojím pouze svojí vlastní tmy, té, která je v mých očích.

Nevymýšlím si to. Kdybych si vymýšlela, tak by mi máma nekupovala zákusky s krémem a likérem ve tvaru broskví a nedovolila by mi jíst je před večeří. Kdyby bylo všechno v pořádku, tak by se táta neschovával v koupelně, jako když mu volá paní domácí, protože ta je vždycky poslem špatných zpráv.
„Nedělej si starosti,“ říká mi máma a myje přitom nádobí od večeře. „Běž si hrát do svého pokoje a s ničím si nelam hlavu.“ (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Paola Peretti

Paola Peretti se narodila v provincii Verona, kde žije dodnes. Vystudovala literaturu a filosofii, posléze i žurnalistiku. Navštěvovala také školu tvůrčího psaní v Rovigu. Během studia i po něm pracovala jako číšnice, barmanka, chůva a učitelka. Psala články pro místní noviny. Později zjistila, že je postižena vzácnou genetickou nemocí zvanou Stargadtova choroba, která způsobuje progresivní ztrátu zraku a nakonec slepotu. Na tuto nemoc zatím neexistuje lék. V současné době Paola Peretti vyučuje italštinu pro děti přistěhovalců. Vzdálenost mezi mnou a třešní je její první román.

Zdroj informací: Paola Peretti Books


Nakladatelství Slovart bylo založeno v Praze v únoru 1994 a od té doby vydalo více než 2000 titulů. Vydává licenční knihy předních světových nakladatelů, ale i domácích autorů převážně z oblasti dětské a populárně naučné literatury.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVzdálenost mezi mnou a třešní

Peretti, Paola

Slovart, 2019

Napsat komentář