Nejvýznamnější literární experiment 20. století

Nebe peklo raj
Hlavní hrdina románu významného argentinského spisovatele Nebe, peklo ráj hledá autenticitu a smysl bytí. Děj doplňují aforismy, novinové výstřižky i esejistická zamyšlení.

Román argentinského prozaika a esejisty Julia Cortázara z roku 1963 se stal kultovní knihou a jedním z nejvýznamnějších literárních experimentů 20. století. Zachycuje osudy rozkolísaného a cynického hrdiny Horacia Oliveiry, jenž v Paříži a v Buenos Aires prochází strhujícím vývojem – jeho hledání autenticity a smyslu bytí se zrcadlí v úvahách autorova alter ega Morelliho o poslání literatury a možnostech uměleckého zobrazení světa. Tyto jasné linie knihy jsou prokládány aforismy, novinovými výstřižky, výpisky z četby, esejistickými zamyšleními, ale i popisy milostného vytržení či chladně racionálními analýzami dění. Cortázar ve svém mistrovském díle hledá průsečík fantazie a reality; most do světa, kde všednost získává fantastické obrysy. Nebe, peklo, ráj je příběhem nenaplněné lásky, autor si zároveň pohrává s tvarem běžného románu a vytváří z něj skládačku, jíž evokuje roztříštěnost moderního světa, v němž hraje hlavní roli náhoda.

Ukázka z knihy

Tak se začali toulat po pohádkovém městě Paříži a dávali se vést znameními noci, pouštěli se nazdařbůh, vedeni náhodnou větou clocharda nebo osvětlenou mansardou na konci tmavé ulice, zastavovali se na tichých náměstíčkách a líbali se na lavičkách nebo si prohlíželi skákací panáky nebe, peklo, ráj, ty dětské obřady s oblázkem a skákáním po jedné noze až do nebe. Bosorka mu vyprávěla o svých přítelkyních z Montevidea, o svém dětství, o jakémsi Ledesmovi a o svém otci.

Přečtěte si zbytek naší ukázky.

Nebe, peklo, ráj

Autor: Julio Cortázar
Přeložil: Vladimír Medek

Počet stran: 648
Vazba: vázaná
Formát: 135×210 mm
ISBN: 978-80-7363-910-5
Doporučená cena: 599 Kč

 

Knihu Nebe, peklo, ráj vydalo nakladatelství Dokořán. Přečtěte si další ukázku.

O autorovi

Julio Cortázar (1914–1984), prozaik, esejista a publicista, byl jedním z tvůrců moderní argentinské literatury. Narodil se v Bruselu argentinským rodičům, s nimiž se v roce 1919 vrátil zpět do Argentiny. Studoval v Buenos Aires a od roku 1944 vyučoval francouzskou literaturu na univerzitě v Mendoze. V roce 1951, v reakci na vojenský režim Juana Peróna, natrvalo přesídlil do Paříže, kde získal místo překladatele při UNESCO. Do španělštiny přeložil díla takových autorů, jako byli E. A. Poe, D. Defoe nebo M. Yourcenarová. Navzdory celosvětové proslulosti i uznání nezískal Cortázar (na rozdíl od svého současníka J. L. Borgese) za svého života žádné literární ocenění. Svou první úspěšnou knihu, soubor fantastických povídek Bestiář (Bestiario, 1951), vydal ještě před odchodem z Argentiny, ale tvorbě povídek se věnoval celý život (rozsáhlý český výbor vyšel pod názvem Změna osvětlení). Popularitu a zájem čtenářů i literární kritiky mu zajistil experimentální román Nebe, peklo, ráj (Rayuela) z roku 1963. Autorův smysl pro hru s jazykem, humor a literární mystifikaci prokázaly vedle sbírky básní Běsná a sábně (Pameos y meopas, 1971) i další knihy, např. Cesta kolem dne v osmdesáti světech (Viaje al día en ochenta mundos, 1967) či Jistý Lukáš (Un tal Lucas, 1979).

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán


dokoranNakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNebe, peklo, ráj

Cortázar, Julio

Dokořán, 2019

Napsat komentář