Vykonstruované komunistické procesy

Politicky proces s Miladou Horakovou a spol
Karel Kaplan se snaží zpřístupnit veřejnosti některé dosud nepublikované dokumenty zachycující období, kdy stáli u moci komunisté. Tentokrát se zaměřil na vykonstruovaný politický proces s Miladou Horákovou, který se neblaze vepsal do československých dějin.

Soudní proces s Miladou Horákovou a spol. patřil k závažným událostem v dějinách Československa a představoval zlomový bod v historii politických procesů, jehož výsledkem byly čtyři justiční vraždy, na nichž se podílely komunistická strana, bezpečnost, justice i tehdejší hromadné sdělovací prostředky, jejichž úkolem bylo vylíčit obžalované jako zločince nejhoršího zrna.
Příčiny, okolnosti a průběh vykonstruovaného procesu jsou představeny na základě archivních materiálů, přičemž některé z nich dosud nebyly publikovány. Pozornost je věnována především na dokumenty ilustrující mechanismus „výroby“ procesu v justici a na to, jak mimořádný význam a péči mu přisuzovalo komunistické vedení a klíčové složky bezpečnostního aparátu. Cenným materiálem jsou též výpovědi spoluvězeňkyně Dr. Horákové, Věry Hložkové, kterou k ní do cely nasadila Státní bezpečnost. Zmíněné dokumenty umožňují alespoň částečně nahlédnout do myšlenkového světa Milady Horákové a vykreslují snahu nového režimu zbavit se oponentů nikoliv jen jako justiční a politický zločin, nýbrž také jako osobní tragédii těch, kteří uvízli v soukolí vykonstruovaného procesu.

Ukázka z knihy

Změny po listopadu 1989 podnítily zájem veřejnosti o nezákonnosti a zločiny komunistického režimu. Kromě příznivé atmosféry také vytvořily prostor a podmínky pro hledání, odhalování a sdělování pravdy. Proces s M. Horákovou a spol. a osudy jeho obětí i obětí procesů následných stanuly na předním místě veřejného zájmu. Vtisku se začaly objevovat články, dokumenty, rozhovory s dosud žijícími oběťmi. O procesu a osudech odsouzených se hovořilo v rozhlase, vysílalo v televizi. Uvolnění archivních dokumentů se promítlo v knihách o procesu, jeho výrobě a také o rehabilitaci, o důsledcích ovlivňování veřejného mínění během procesu, o rezolucích volajících po krvi a smrti, o životě a osobnosti M. Horákové a dalších. (str. 10)

Politický proces s Miladou Horákovou a spol.

Autor: Karel Kaplan

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 165×230 mm
ISBN: 978-80-7557-173-1
Doporučená cena: 299 Kč

 

 

Knihu Politický proces s Miladou Horákovou a spol. vydalo nakladatelství Epocha.

O autorovi

Karel Kaplan je český historik zaměřující se na dějiny Československa po druhé světové válce. Pracoval jako konzultant pro historii v aparátu ÚV KSČ, což mu umožnilo přístup k celé řadě tajných materiálů. V druhé polovině šedesátých let působil jako zástupce ředitele Historického ústavu ČSAV, po událostech roku 1968 mu byla odebrána stranická legitimace a v roce 1972 se ocitl ve vazbě. O čtyři roky později byl při pobytu v zahraničí zbaven československého občanství, posléze pobýval v SRN a spolupracoval s BBC, Deutsche Welle i se Svobodnou Evropou. V roce 1990 se vrátil do Československa a stal se pracovníkem Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR.
Karel Kaplan je autorem několika desítek monografií a článků věnujících se poválečným dějinám Československa, z nichž jmenujme například tyto: Zpráva o zavraždění generálního tajemníka (1992), Stát a církev v Československu v letech 1948–1953 (1993), Pět kapitol o únoru (1997), Československo v poválečné Evropě (2004), čtyřdílnou Kroniku komunistického Československa (2005–2011) či Protistátní bezpečnost 1945–1948 (2015). Autorovou snahou je také zpřístupnit veřejnosti některé dosud nepublikované dokumenty – ve své dosud poslední publikaci Únor 1948: Komentované dokumenty (2018) představil archiválie vztahující se ke komunistickému převratu.

Zdroj informací: nakladatelství Epocha

Doporučujeme

Pokud se zajímáte o tematiku komunismu, nahlédněte do dalších publikací.

zobrazit info o knize   zobrazit info o knize   zobrazit info o knize


Nakladatelství Epocha ve stávající podobě existuje a vydává od října roku 2002. Navazuje na činnost stejnojmenného subjektu, který vznikl roku 1996. Jeho ediční profil byl tehdy vyhraněný, soustředil se na historii prezentovanou životopisnými monografiemi významných postav českých, ale i světových dějin. V roce 2002 se Epocha rozšířila, a to nejen personálně, ale především koncepčně. Její ediční záběr se rozrostl o další žánry a s tím se rozšířila i autorská základna, která se neomezuje jen na domácí zdroje. Dominantním směrem ediční koncepce zůstává i nadále literatura faktu a historie, nově je velký prostor v edičních plánech věnován fantastice.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePolitický proces s Miladou Horákovou a spol.

Kaplan, Karel

Epocha, 2019

Napsat komentář