YA román o čarodějích z temné Ostravy

Stripky casu
Přečtěte si čarodějný young adult příběh ze současné Ostravy od autorky úspěšného steampunkového románu Démon z East Endu.

Nápaditý young adult román, v němž jsou čarodějové i cestování časem nedílnou součástí temné Ostravy. Jana by mohla být obyčejná středoškolačka, kdyby ovšem neměla schopnost cestovat časem. V tíživé rodinné situaci se Jana musí postarat sama o sebe, a tak si přivydělává prodejem starožitností přenesených z minulosti. Na svých cestách nejednou bezohledně poruší časové předivo a upoutá na sebe pozornost bytostí střežících časovou kontinuitu. Jeden takový přesun ji málem stojí život. Zachrání ji policejní vyšetřovatel, který jí posléze dokonce nabídne práci ve zvláštním oddělení. Jana se musí začlenit do týmu cizích lidí a naučit se svou schopnost řádně ovládat. Záhy se dozvídá, že existují i jiní, kteří jsou mnohem nadanější než ona – čarodějové. Podmanili si město a ve skrytu mezi sebou vedou války. Jana se zaplete do nebezpečné hry – ten, kdo dokáže měnit běh věcí, je cenný spojenec a zároveň mocný nepřítel. Všechno se zamotá ještě víc, když jí jeden čaroděj zachrání život. Potíž není jen v tom, že jde o pravou ruku úhlavního nepřítele. Ukáže se totiž, že Petr Janu dobře zná, zatímco ona ho nikdy předtím neviděla. I když v čase se může stát cokoli…

Střípky času jsou napínavým dobrodružstvím plným magie a nebezpečí, v němž se urban fantasy prolíná s cestováním v čase, to vše s příměsí detektivky a kapičkou hororu. Je to příběh, který se čte i prožívá jedním dechem. Na tento „odskok“ od milovaného steampunku může být Petra Slováková právem pyšná.

Martin Fajkus, šéfredaktor časopisu Pevnost

 

Střípky času

Autorka: Petra Slováková

Počet stran: 320
Vazba: brožovaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7577-812-3
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Střípky času vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

Docházel mi dech. Běžela jsem ulicí a v plicích mě ostře píchalo. Věděla jsem, že už dlouho nevydržím. Zabočila jsem do jedné zadní uličky. už jsem se ani nesnažila kličkovat mezi kalužemi v dírách léta neopravené cesty.
Šli po mně. Měla jsem je za zády a strach mi nedovolil zpomalit. Dostala jsem se k zadnímu traktu zapadlého obchodu s potravinami. Všude to páchlo močí a odpadky se vršily hned vedle stohů provlhlých krabic od zboží. Můj pohyb vyplašil hladové kočky, které s mňoukáním odběhly. Přeskočila jsem několik dřevěných palet, tvrdě dopadla do bahnité louže, až se špinavá voda rozstříkla kolem, a konečně jsem se ohlédla. (str. 11)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Petra Slováková

Petra Slováková (*1987) pochází z Ostravy. Vystudovala Mendelovu univerzitu v Brně. Jejími předchozími knihami jsou na Slovensku vydaná sbírka povídek Železonoc a jiné podivnosti (2012), soubor dvou kyberpunkových novel Cvrček v krabičce (2012) a steampunkový román Démon z East Endu (2015), který byl nominován na cenu Aeronautilus. V zahraničí se její tvorba objevila v antologiích Dreams From Beyond (2016) a Steampunk Writers Around the World (2017).

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStřípky času

Slováková, Petra

Host, 2019

Napsat komentář