Zelda a její jediný dokončený román

Venujte mi valcik
Manželka významného autora F. S. Fitzgeralda za svůj život dokončila jediný román. V něm předvedla svůj originální spisovatelský um, díky kterému ohromila a doteď oslovuje čtenářskou obec.

Věnujte mi valčík – román o nezkrotné jižanské krásce, jež se po svatbě ocitá v prostředí meziválečné newyorské smetánky – je vyprávění jemné, lyrické, zářící mnoha jasnými barvami, ale také dojemné, nostalgické a místy do krajnosti zoufalé. Divoké rytmy originálního, neobvykle otevřeného a osobitě sugestivního líčení ženského osudu se zklidňují do nálad nadějného očekávání, a ty zase střídají lyrické ozvěny vzpomínek málem zaniklých. Kde se vyprávění ujímá proud vědomí, jde o vypjatou situaci a vnitřní monolog vyvolává dojem, že byl zapsán v návalech zuřivého hněvu.
Jediný dokončený román Zeldy Fitzgeraldové ukazuje její mimořádný talent pro citlivé pozorování, který sdílela s manželem F. S. Fitzgeraldem a díky kterému dokázala po svém vystihnout ducha doby v životních peripetiích jednotlivce.
Její dar proměnit slova v cosi duhově měňavého, udivujícím způsobem krásného a znovu a znovu překvapujícího je obdivuhodný, stejně jako je pozoruhodné, že autorka knihu napsala za necelé dva měsíce. To, že se jí stále daří okouzlovat, bavit a dojímat čtenáře, je ovšem ještě pozoruhodnější.

Ukázka z knihy

To proto, že otec pro ně ztělesňoval bezbřehou jistotu. Byl živoucí pevností. Většina z nás si buduje životní hradby z kompromisu, vztyčuje citadely z uvážlivé poddajnosti, sbíjí promyšlené padací mosty z citových ústupků a lije na nájezdníky vroucí smůlu plnou kyselých hroznů.
Silný muž může sám povznést mnohé, a předplatí-li ratolestem vhodnou přírodní filosofii, poskytne rodině zdání, že je třeba o cosi usilovat. (str. 9)

Věnujte mi valčík

Autorka: Zelda Fitzgeraldová
Přeložila: Kateřina Klabanová

Počet stran: 292
Vazba: vázaná
Formát: 148×215 mm
ISBN: 978-80-7335-582-1
Doporučená cena: 318 Kč

 

Knihu Věnujte mi valčík vydalo nakladatelství Leda.

O autorce

„Až teď jsem pochopil, proč se princezny zavírají do věží,“ napsal dychtící a žárlivý mladý důstojník F. S. Fitzgerald jižanské krásce Zeldě Sayrové. Jenomže pohádkový život, který si tehdy oba představovali, vzal na sebe o několik let později zlověstnou podobu. Nejproslulejší americký pár dvacátých let čelil kruté realitě její duševní nemoci, nevěry a autorské žárlivosti – a jeho alkoholismu.
Přátelé a později i životopisci se každý přiklonili na stranu jednoho z partnerů. Jedni mají Zeldu za závistivou, sebedestruktivní manželku slavného spisovatele, psychicky labilní ženu, která se posedle a marně vrhala do pokusů stát se jednou spisovatelkou, podruhé malířkou a jindy baletkou, ve svém šílenství podkopala Scottovo lidské a umělecké sebevědomí a vyčerpala ho emocionálně i finančně. Jiní vidí Scotta jako zločince, který Zeldu duševně zdeptal, zničil její naděje na umělecký úspěch a přitom plagoval její deníky a dopisy.
Scott ovšem nemocnou Zeldu neochvějně po léta podporoval a psal jí láskyplné dopisy, Zelda zas Scottovi opakovaně vyjadřovala až přemrštěnou lásku a oddanost:
„Řekni mi prosím, co mám dělat, protože já to opravdu nevím. Práce je moje největší radost, ale pokud by pro mě bylo lepší, abych se pustila do něčeho mně zcela cizího, udělám to – třebaže nechápu, jak by člověku mohlo prospět háčkování tašek, když touží malovat sedmikrásky. Ale možná je někdy nutné dělat, co člověk nemá rád.“

Zdroj informací: nakladatelství Leda


Nakladatelství Leda se zaměřuje na vydávání slovníků a jazykových učebnic v knižní i elektronické podobě. V nabídce najdete kromě učebnic také výukové programy.
Nakladatelství vydává také zajímavé tituly z oblasti beletrie a literatury faktu.
Zaregistrovaní návštěvníci v LEDA klubu mohou získat na knihy výhodné slevy a neomezený přístup do on-line slovníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVěnujte mi valčík

Fitzgeraldová, Zelda

Leda, 2019

Napsat komentář