Jak se všechno mohlo odehrát jinak

Cowell_JakZamotatDraciPribeh_audio
Přemýšleli jste někdy nad tím, jakou hrou osudu jste se narodili? Jak málo mohlo stačit k tomu, aby se vaši rodiče nikdy nesblížili a místo jeden druhého mohli potkat každý úplně někoho jiného? Jak se zdá, život je vlastně jedna velká loterie.

Vydavatelství OneHotBook rozšířilo sérii Škyťák Šelmovská Štika III. od Cressidy Cowell o pátý díl s názvem Jak zamotat dračí příběh (How to Twist a Dragon’s Tale, 2007, česky prvně 2015). Zvukovou knihu založenou na překladu Silvestra Vandrovce Špačka načetl David Novotný.

Přestože Cressida Cowell, současná britská autorka, publikuje mnoho převážně dětských knih, nejznámější je jednoznačně coby tvůrkyně série Jak vycvičit draka. Úspěch myšlenky i jejího ztvárnění podtrhuje vedle již třetího celovečerního filmu, jenž měl premiéru jen pár týdnů po vydání dnes představované audioknihy, i už osmá dokončená sezóna seriálového zpracování. V předchozích recenzích knižních vydání jsme si říkali, že příběhy a postavy vepsané do tištěných stránek se od těch animovaných ve filmech i seriálu v některých ohledech liší. Přesto spolu obě formy s nerozhodným výsledkem stále soutěží. Vlastně by se asi hodilo spíš napsat, že se svým způsobem doplňují.

V recenzi předchozí, čtvrté namluvené audioknihy ze série Škyťák Šelmovská Štika III. s názvem Jak zlomit dračí prokletí (How to Cheat the Drakon’s Curse, 2006, česky 2015), jsem vám nabídl pohled dětského posluchače. A protože se tento nápad shledal s úspěchem, zařídím se stejným způsobem i dnes. Tak tedy, zde je minirecenze z pera mé dcery:

Tuto knihu napsala Cressida Cowell. Namluvil ji David Novotný. Má dvacet jedna stop, jako dvacet jedna kapitol. Jinak je tam třicet šest stop i s upoutávkama. Začíná to tím, že mladí vikingové mají hodinu nahánění sobů. Celou dobu si kluci vybírali draky, na kterých ještě nebudou létat, ale jen se vozit. Škyťák jako syn náčelníka si mohl vybrat toho nejlepšího, ale vybral si toho nejhoršího, kulhavého. Pán, který draky ve stáji hlídal, říkal, že toho by si nebral, protože ho našli v nějakých Lávolumpovských kobkách, kde nejspíš otročil. Je takovej, že se všeho bojí a nemluví, i když s ním Škyťák chce mluvit. Všichni si na hodinu nahánění sobů měli přinést i své lovecké draky. Jejich učitel Tlamoun jim vysvětluje, co budou dělat. Jediný lovecký drak, který byl nadšený, byl Škyťákův Bezzubka. Ve svém nadšení strčil Škyťákovi do nosu ostrý konec ocasu a byl okřiknut, načež se urazil. To mu ale nevydrželo dlouho a nakonec Bezzubka soby splašil. Výuka musela začít znovu od začátku. Situaci ale zkomplikuje neznámý a vše ničící drak. Kluci se ocitnou v nebezpečí a odříznuti od světa. V téhle knize se mi nejvíc líbila právě ta scénka, kdy Bezzubka radostně nahání soby. David Novotný zase skvěle měnil hlas u jednotlivých postav a je skvělé, že si to přenáší stejně jako v minulých dílech.

Tak to vidíte. Má vůbec smysl, abych ještě něco dodával? Možná jen pár nudných dospěláckých dat, ne?

Ten, kdo propůjčuje audioknize podobu, je vždy interpret. Je to do určité míry nespravedlivý pohled, protože dílo je samozřejmě výsledkem součinnosti mnoha profesí, od režie (v našem případě Jitky Škápíkové, která se ujala i střihu), až po grafika přebalu (Jindřicha Loučku). Přesto je třeba přijmout fakt, že hlas je to, co posluchač vnímá nejzřetelněji. V případě příběhu Jak zamotat dračí příběh si projev Davida Novotného, již tradičního předčítajícího dosud vydaných knih Cressidy Cowell, můžeme vychutnávat po celé čtyři hodiny a ještě čtyři minuty navrch. S vývojem přednesu Davida Novotného se to má tak: je stále lepší a lepší. V páté zvukové knize dračích dobrodružství si navíc užijeme i nebývalého množství písní a popěvků, z nichž některé nazpíval David Novotný dokonce i vícehlasně. Možná nejde o výkon aspirující na titul superstar, ale rozhodně jde o zábavný zážitek, hodný obdivu.

Za zmínku možná stojí i dvě postavy, jež hrají v Jak zamotat dračí příběh významné role. Poprvé se setkáváme s prototypem barbarského hrdiny (vzpomeňme Barbara Conana z dílny Roberta E. Howarda), již trochu přesluhujícího Borce Bohovského. Jeho účast se neomezuje jen na jednu knihu a nepochybujte, že se s ním ještě párkrát potkáme. A samozřejmě nemůže chybět odvěký Škyťákův nepřítel Alvin Proradný. Bez něj by nebyly dračí příběhy tím, čím jsou. Představuje pravý protipól všech kladných rolí, přestože s nimi sdílí praktickou nezničitelnost.

Z technického pohledu si ještě připomeňme, že zavedený styl papírového přebalu s plastovým pouzdrem na jedno CD médium zdobí kromě autorčiných kreseb opět medailonky Cressidy Cowell i Davida Novotného. Kompaktní disk přináší již zmíněných šestatřicet zvukových stop ve formátu mp3.

Dalším pokračováním by teď měla být kniha šestá s názvem Hrdinův atlas smrtících draků (A Hero’s Guide to Deadly Dragons, 2008, česky 2015). Jejímu uvedení ale předchází naprostá novinka z  dílny Cressidy Cowell a produkce OneHotBook s názvem Kouzelníci z pradávna (The Wizards of Once, 2017, česky 2019) , jež ale není součástí dračích příběhů. Její interpretace byla svěřena Janu Maxiánovi a na recenzi se určitě můžete brzy těšit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak zamotat dračí příběh (audiokniha)
Škyťák Šelmovská Štika III. 5

Cowellová, Cressida

OneHotBook, 2019

zobrazit info o knizeJak zamotat dračí příběh
Škyťák Šelmovská Štika III. (kniha 5)

Cowellová, Cressida

Slovart, 2015

Napsat komentář