Vyhrajte příběh židovské jednotky Ritchie Boys

synove-a-vojaci-perex
Když Němci židovského původu utíkali před Hitlerem z rodné země, pravděpodobně ani jednu ze stran nenapadlo, jak by mohly jejich znalosti prostředí a především jazyka napomoci spojencům. Americká armáda si tento potenciál však uvědomila.

Speciální jednotka americké armády

Neznámý příběh Židů, kteří unikli nacistům a vrátili se bojovat proti Hitlerovi

Psal se rok 1942, když americká vláda nasadila do boje proti nacistickému Německu dva tisíce vojáků židovského původu. Speciálně trénovaní vojáci, známí jako Ritchie Boys, využívali znalost němčiny k efektivním výslechům a špionážní činnosti.

Zkušený a oceňovaný novinář Bruce Henderson přináší na základě rozhovorů s těmito válečnými veterány poutavý, a především v mnoha ohledech nový pohled na události druhé světové války.

 

Synové a vojáci

Autor: Bruce Henderson

Vydalo: nakladatelství Vyšehrad
Překlad: Jindřich Manďák
Počet stran: 416
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 3/2019
ISBN: 978-80-760-1095-6

Přečtěte si více o knize Synové a vojáci, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Vyšehrad patřící pod společnost Albatros Media. A nezapomeňte si také stáhnout krátkou ukázku.

vysehrad_albatros-media

Nakladatelství Vyšehrad se se svými zhruba 80 tituly ročně se řadí mezi dvacítku největších českých nakladatelů. V řadě tematických oblastí – v historii a literatuře faktu, ve filosofii a teologii, v beletrii, zahrnující jak prózu, tak poezii, v dárkových publikacích, v kuchařkách a knihách věnovaných otázkám zdraví – se snaží nabídnout kvalitní literaturu novou i léty prověřenou.

Albatros Media, a.s. je mediální společnost a největší knižní vydavatelství v ČR. V návaznosti na tradici sahající až k roku 1949 společnost vydává více než tisíc knižních titulů ročně. Skupina zaštiťuje knižní nakladatelství Albatros, CooBoo, Plus, Motto, XYZ, Edika, BizBooks, CPress, Computer Press, Management Press, B4U Publishing, Fragment, Egmont, Kniha Zlín, Vyšehrad, Panteon, partnerský projekt Edice České televize a nakladatelství elektronických knih eReading a Palmknihy a nabízí díky tomu široké spektrum mediálních produktů – knih, e-knih a audioknih.

 

Ukázka z knihy

V souladu s Eisenhowerovou politikou, který nařídil, aby „všechny oběti zvěrstev byly pohřbeny na veřejném místě“ s kamenným památníkem jako připomínkou mrtvých, vydal Gavin vlastní rozkazy.
Od obyvatel Ludwigslustu, především těch, kteří během posledních dvanácti let nacistické vlády zastávali nějaké oficiální postavení nebo byli členy nacistické strany, se požadovalo, aby v pěstěných zahradách ludwigslustského honosného paláce vykopali dvě stě hrobů. Navíc Gavin přikázal, aby se všechno dospělé obyvatelstvo města zúčastnilo smutečního obřadu, po němž mělo projít mezi řadami hrobů a vzdát úctu obětem. Každý ze zesnulých ležel u svého hrobu, jejich těla byla zabalena v bílých prostěradlech, která měli poskytnout místní, hlavy nezakryté. Zúčastnit se musely desítky zajatých německých důstojníků včetně pěti generálů. (str. 338)

 

Vyhrajte knihu Synové a vojáci

Mnoho žen a mužů muselo za dramatických okolností opustit nacistické Německo kvůli svému židovskému původu. Někteří z nich se však po letech vrátili, aby v uniformě americké armády bojovali proti Hitlerovi. Díky svým znalostem země a především jazyka se jim dařilo získávat potřebné informace a napomohli tak k úspěchu spojeneckých operací. Začtěte se do poutavého příběhu, který oceňovaný novinář Bruce Henderson sepsal na základě rozhovorů s veterány ze speciální jednotky Ritchie Boys.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Vyšehrad patřícím pod společnost Albatros Media vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Synové a vojáci vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Synové a vojáci
probíhá od 26. března do 8. dubna 2019.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 knihy Synové a vojáci

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSynové a vojáci
Neznámý příběh Židů, kteří unikli nacistům a vrátili se bojovat proti Hitlerovi

Henderson, Bruce

Vyšehrad, 2019

Napsat komentář