Vzpomínky z lágrů

Portrety v ostnatem dratu_uvodni
Vadim Delone byl poslán do lágru za demonstraci proti okupaci Československa. Jeho kniha vzpomínek na pobyt v pracovním táboře na Sibiři zahrnuje nejen zápisky rozmanitého stylu, ale i verše psané na zakázku pro spoluvězně.

Vzpomínková próza Portréty v ostnatém drátu vyšla až po Deloneho smrti v roce 1984 v Paříži. Jeho svědectví z brežněvovských lágrů je básníkovou variantou Dostojevského Zápisků z Mrtvého domu a barvitě v nich líčí život v pracovním táboře na Sibiři. Deloneho vzpomínky nejsou pouhým sledem barvitých portrétů jeho spoluvězňů, v nichž se mu podařilo živě vylíčit jejich charaktery a vztahy mezi nimi a výstižně vyjádřit samotnou tíživou atmosféru v lágru. Autor mezi řádky podává také rozbor strategie policejního státu při pronásledování svých neposlušných občanů. Zápisky jsou proložené verši, včetně těch, které psal na zakázku spoluvězňů pro jejich manželky. Vše je vyprávěno lehce, živým jazykem, jenž nepostrádá vězeňský slang, vulgarismy, ale i vytříbený styl. Kniha je doplněna o archivní dokumenty týkající se demonstrace a následného soudu s jejími účastníky a rovněž o fotografickou přílohu z Deloneho života.

 

Portréty v ostnatém drátu

Autor: Vadim Delone
Přeložil: Jakub Šedivý

Počet stran: 288
Vazba: pevná
Formát: 115×182 mm
ISBN: 978-80-7260-406-7
Doporučená cena: 297 Kč

Knihu Portréty v ostnatém drátu vydalo nakladatelství Prostor.

 

Ukázka z knihy

Dveře cely se otevřely dokořán. Kapitán rozzuřený doběla dokonce ani nekřičel, ale tak nějak vzlykal, zajíkal se: „Ty antisovětská svině, fašisto! Pouta ti srazí hřebínek.“ Dva urostlí dozorci mi snaživě mlátili hlavou o zeď. Elegantní náramky americké výroby se zacvakly za zády na zkroucených rukou. Svíravá bolest se rozběhla po páteři. Za pomoci kopanců mě dovlekli do cely zvláštního určení. Dremljugu táhli na opačnou stranu. Poslední, co jsem zaslechl, byl jeho zoufalý křik: „Svině, komouši zasraní, nechte Deloneho na pokoji, nebo zburcuju celý vězení!“ (str. 20)

Stáhněte si celou ukázku.

 

Vadim Delone

Vadim Delone (1947–1983), ruský básník a spisovatel, se narodil do moskevské intelektuální rodiny. Je znám jako jeden z „osmi statečných“, kteří 25. srpna 1968 demonstrovali na Rudém náměstí v Moskvě proti okupaci Československa. Za to byl absolvent prestižní matematické školy a filologie odsouzen ke dvěma letům a deseti měsícům v ťumeňských lágrech. Po propuštění v roce 1971 se vrátil do Moskvy a o čtyři roky později i se svou manželkou emigroval do Francie, kde náhle zemřel na infarkt. Poezii se věnoval od třinácti let, později začaly jeho básně vycházet v samizdatu a také v zahraničí.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Prostor.


Nakladatelství PROSTOR vzniklo v prosinci roku 1989 jako přímý pokračovatel samizdatové edice Prostor a stejnojmenné revue, která vycházela od roku 1982 v nepravidelných periodách. Nakladatelství se hlásí k hodnotám evropského liberalismu. Vedle beletrie se orientuje na historii a kulturní dějiny s přesahem do ostatních společenskovědních oborů. V hlavní ediční řadě vycházejí díla, jejichž autory nakladatelství považuje za kmenové a zároveň čtenářsky nejúspěšnější – jde např. o prózy německého spisovatele Bernharda Schlinka či romány Američana Paula Austera. Vedle zahraničních prozaiků jsou zastoupeni i domácí autoři Edgar Dutka, Eda Kriseová, Lenka Procházková, Jan Vávra či Martin Komárek.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePortréty v ostnatém drátu

Delone, Vadim

Prostor, 2018

Napsat komentář