Čínská historie a láska k hudbě

Nerikej ze nemame nic
Velmi silná rodinná sága, zachycující osudy tří generací, zobrazuje klíčové události čínských dějin. Patří k nim kulturní revoluce a zničení konzervatoře v Šanghaji, po němž následuje odsouzení tamních hudebníků.

Čtyřicet let pohnuté čínské historie ve výpravném románu nominovaném na Man Bookerovu cenu. Marie a její matka žijí poklidným životem, když se na prahu jejich vancouverského bytu objeví mladá žena Aj-ming, která uprchla z Číny. Ta ve svém vyprávění předestírá na pozadí čínských dějin pohnuté osudy dvou uměleckých rodin, jež spojuje láska ke klasické hudbě. Příběh začínající prvními roky vlády Mao Ce-tunga a končící krvavým potlačením protestů v roce 1989 je strhující rodinnou kronikou, v níž se drama mísí s čirou krásou autorčina stylu.

 

Neříkej, že nemáme nic

Autorka: Madeleine Thienová
Přeložil: David Petrů

Počet stran: 440
Vazba: vázaná
Formát: 153×212 mm
ISBN: 978-80-259-1047-4
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Neříkej, že nemáme nic vydalo nakladatelství Plus.

 

Více o knize

Svou výpravností, časovým rozpětím a komplexností vyprávění se román kanadské autorky Madeleine Thienové blíží těm nejznámějším dílům ruské klasiky. S neúprosným plynutím dějin své země, které jsou zvláště v tomto období poznamenané krutými výjevy v podobě hladomoru nebo pronásledování politických odpůrců, se každá z postav vyrovnává po svém a leckdy s tragickými následky. Významným motivem románu je také klasická hudba, kterou hrdinové knihy vnímají stejně rozporuplně jako dění okolo sebe – pro jedny představuje možnost úniku do krásnějšího světa, pro jiné je zdrojem neustávajícího neklidu.

 

Ukázka z knihy

Táta má hezký, věčně mladý obličej; je to laskavý, ale zádumčivý člověk. Nosí brýle bez obrouček, takže to vypadá, jako by se mu skla vznášela těsně před očima jako tenounké záclonky. Má tmavě hnědé oči, ostražité a nejisté; je mu teprve devětatřicet. Táta se jmenuje Ťiang Kchaj a narodil se v malé vesničce nedaleko Čchang-ša. Když jsem se později dozvěděla, že v Číně býval uznávaným koncertním klavíristou, vybavilo se mi, jak si prsty bubnoval do stolu, jak jimi přebíhal po kuchyňské lince a po máminých hebkých pažích až ke konečkům prstů, čímž ji příšerně vytáčel a ve mně vyvolával záchvaty smíchu. To on mi dal moje čínské jméno, Ťiang Li-ling, i to západní, Marie Ťiangová. Když zemřel, byla jsem ještě dítě a nezůstalo mi po něm nic než těch pár vzpomínek. Ale jakkoli byly útržkovité a nepřesné, nikdy jsem se jich nevzdala. (str. 9)

Stáhněte si celou ukázku.

 

Madeleine Thienová

Madeleine Thienová (* 1974) je kanadská autorka s čínskými předky. Její knihy byly přeloženy již do více než pětadvaceti jazyků a předchozí romány získaly nebo byly nominovány na mnohá literární ocenění.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Plus.


Nakladatelství Plus obohacuje portfolio společnosti Albatros Media a.s. o literaturu pro dospělé. Jeho ediční plán se zaměřuje na kvalitní mainstreamovou literaturu všemožných žánrů – od lehčích, čtivých románků či humoristického čtení přes závažnější psychologické či společenské romány, hororové či sci-fi povídky po historické romány –, se zvláštním důrazem na angloamerickou a českou prózu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNeříkej, že nemáme nic

Thienová, Madeleine

Plus, 2019

Napsat komentář