Zahrajte si o rádce pro přirozené lesní hospodaření

muj-prvni-les-perex
Pokud zvažujete, že byste si pořídili les a začali v něm hospodařit, publikace Petera Wohllebena vám poskytne mnoho užitečných rad, jak na to. Najdete v ní totiž vše od výběru správného pozemku přes lesnické práce až po prodej dřeva.

Ekologické a trvale udržitelné lesní hospodářství

muj-prvni-les-ukazka-2Peter Wohlleben, lesník a oblíbený autor bestsellerů o lese, hospodaří ve svém revíru již léta dle ekologických zásad. V této knize vysvětluje svůj systém šetrného lesního hospodářství a napomáhá tomu, abyste svému vlastnímu lesu hlouběji porozuměli. Koupě lesa, hospodaření v souladu s principy trvalé udržitelnosti, výběr stromů, tradiční lesnické práce, rozhodnutí o těžbě stromů, prodej dřeva i příprava palivového dříví: To vše zde najdete pěkně pohromadě a vysvětleno krok za krokem.

Co vám rostliny prozradí o kvalitě půdy a stavech lesní zvěře? Jak poznáte charakter a zdravotní stav svých stromů? Jak připravíte svůj les na klimatické změny a jak i bez kácení dosáhnete zisku? Sníte-li o vlastním lese, pak vám bude tato kniha zkušeného a prozíravého průvodce, lesníka, hospodáře, autora i učitele vítaným rádcem. Obhospodařujte les ekologicky a úspěšně – hned od začátku.

 

Můj první les

Autor: Peter Wohlleben

Vydalo: nakladatelství Kazda
Překlad: Magdalena Havlová
Počet stran: 256
Vazba: pevná bez přebalu
Vydáno: 12/2018
ISBN: 978-80-907420-4-8

Přečtěte si více o knize Můj první les, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum. A prohlédněte si také obsah a několik ukázkových stran: ukázka 1 a ukázka 2.

logo-Knihcentrum

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

Ukázka z knihy

Rozhodujícím faktorem pro stromy je voda – čím je jí víc, tím lépe rostou (výjimkou jsou samozřejmě bažiny). Lesy v suchém Braniborsku docilují menších výnosů než v deštivém Schwarzwaldu, takže jsou i cenově dostupnější. Na horských svazích hraje důležitou roli poloha: jižní stráně se v létě víc zahřívají a rychleji vyschnout. Roste tu podstatně skrovnější množství dřeva (zčásti méně než padesát procent) než na severní straně téže hory. Podobné rozdíly jsou i mezi lokalitami vysoko nahoře a dole v údolí: Čím níž se dostaneme, tím je půda plodnější. Po celá tisíciletí splachoval déšť zeminu po svazích dolů, a tak vytvořil ideální podmínky pro les. (str. 12)

 

O autorovi

peter-wohllebenPeter Wohlleben (nar. 1964) se chtěl už jako dítě stát ochráncem přírody. Vystudoval lesnictví a pracoval víc než dvacet let jako úředník zemské lesní správy. Aby mohl realizovat své představy o ochraně životního prostředí, zaměstnání opustil. Dnes řídí ekologické lesní hospodářství v regionu Eifel v Porýní, kde usiluje o návrat pralesů. Je zván do mnoha televizních pořadů, přednáší, pořádá semináře a píše knihy o lese a ochraně přírody. Je autor bestsellerů Tajný život stromů, Příběhy stromů, Les – návod k použití a Slyšíš, jak mluví stromy?
(Zdroj informací a fotografie: společnost Knihcentrum)

 

Vyhrajte knihu Můj první les

Mít vlastní les neobnáší pouze to, že si do něj občas zajdete na palouček na piknik nebo na houby, ale je kolem něj i mnoho práce. Nemusíte se ovšem děsit, protože když víte, jak na to, nebo máte dobrého rádce, nemusíte se bát, že byste něco podcenili nebo opomněli. Publikace lesníka a oblíbeného autora knih o lese Petera Wohllebena vás provede krok za krokem vším, co vás čeká, od koupě samotného lesa až po prodej vytěženého dřeva. Pokud chcete od začátku hospodařit ekologicky, přirozeně a trvale udržitelně, pusťte se do čtení.

Ve spolupráci se společností Knihcentrum vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Můj první les vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Můj první les
probíhá od 24. února do 2. března 2019.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 naučné knihy Můj první les

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMůj první les
Trvale udržitelné a přirozené lesní hospodářství

Wohlleben, Peter

Kazda, 2018

Napsat komentář