S románem na cestu kolem světa

Tipy_S romanem na cestu kolem sveta
Vydejte se díky dnešním románovým tipům do voňavé Provence, do Paříže za kouzelným dobrodružstvím a také do Japonska, kde poznáte nejen místní kuchyni a zvyky, ale i jeden křehký příběh o přátelství a lásce.

Francouzský spisovatel Jean Giono ve svých dílech často zachycoval krajinu Provence. Platí to i o jeho románu Země zpívá, který okouzlí především fanoušky poezie Walta Whitmana.

Země zpívá

Autor: Jean Giono
Přeložil: Jaroslav Zaorálek

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 135×215 mm
ISBN: 978-80-7530-144-4
Doporučená cena: 278 Kč

Knihu Země zpívá vydalo nakladatelství Malvern.

Dějovou linku románu řazeného mezi vrcholná Gionova díla, tvoří únos dívky a následná msta nepřátelského klanu. Nemenší roli roli však zde hraje příroda a krajina v Provence a mytická řeka (jíž je bezpochyby Gionova milovaná Durance). Sám Giono chtěl tímto senzuálním a syrovým hymnem odkazujícím na Walta Whitmana umožnit čtenářům naslouchat „zpěvu světa a dechu jeho obyvatel“.

 

Ukázka z knihy

– Přines lampu, řekl Toussaint.
Tentokrát poprvé otevřel zadní dveře.
– Ten člověk, jehož jsi poslal do Nibles, řekl Antonio, vrátí se brzy?
Obyčejně mu to trvá šest dní. Dnes je to již deset, ale jsme uprostřed zimy.
Popotáhl knot na lampě.
– Špatné počasí, řekl.
Vítr pleskal kolem domu jako náklad prken. Ve dveřích se Toussaint podíval na Antonia.
– Kde je Námořník? zeptal se.
Spí.
– Mluvívá teď často o moři?
– Mluvívá.
– Špatné znamení, řekl hrbáč.
Pokaždé, když byla přinesena lampa do některé místnosti v tom rozlehlém domě, světlo mělo strach. Prudce rozvíralo dvě veliká zlatá křídla a potom se schoulilo do lampy, jako by zhasínalo.

 

Jean Giono

Jean Giono (* 30. března 1895, † 9. října 1970) byl spisovatel původem z Francie, který se ve svém díle zabýval především popisem vesnického života v kraji Provence. Jeho literární tvorba se dá poměrně těžko zařadit. Jean Giono se stylem psaní vždy pohyboval na pomezí jiných spisovatelů. Přátelil se s Albertem Camusem či André Bretonem. Narodil se v Monosque, v malém městečku ve francouzských Alpách. Svá studia skončil už v šestnácti letech. Jeho otec byl už starý a nemocný, a tak musel Jean pracovat, aby finančně podporoval rodinu. Roku 1914 vstoupil do armády a v první světové válce bojoval v bitvě u Verdunu, jednoho z nejkrvavějších bojů v historii. V armádě byl až do konce války, a krátce nato, roku 1921, začal psát. Mezi jeho nejznámější díla patří Kéž tonu v radosti, Hlasy země, Člověk z hor a především pak Muž, který sázel stromy. Jeho strastiplné zážitky z války způsobily, že se z něj stal pacifista. V roce 1934 působil ve francouzské politické organizaci, odsuzující všechny směry a myšlenky, které vedou k válce, především pak fašismus. Po vypuknutí konfliktu mezi Německem a Francií během druhé světové války byl Jean Giono zatčen za navádění obyvatelstva proti nasazení ve válce. Jean Giono zemřel v roce 1970 v rodném Mosque ve věku 75 let.

Informace byly čerpány ze stránek Knižního klubu.

————————————————

Kouzelné dobrodružství Alaina-Fourniera je knihou, v níž se sny prolínají s realitou a kde bude mít vaše představivost mnoho prostoru, aby se mohla plně projevit. Její děj se navíc odehrává také ve Francii.

Kouzelné dobrodružství

Autor: Alain-Fournier
Přeložil: Rudolf Červenka

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7335-559-3
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Kouzelné dobrodružství vydalo nakladatelství Leda.

Mládí je jiný světadíl a jiná je i kniha, kterou si vysnil dvacetiletý autor. Jeho intuitivní, vytušený román o ztrátě nevinnosti, hledání ztraceného ráje a útěku před štěstím se vymyká žánrům. Je to romantický příběh pramenící ve fantazii, dokonce možná pohádka s realistickými prvky… Čtenáře fascinuje právě díky svému podivně hybridnímu charakteru. Je to kniha, pod jejímž vlivem vznikl Fitzgeraldův Velký Gatsby.

 

Více o knize

Děj tohoto románu zasahuje do malého města v srdci Francie a do Paříže, ale celý příběh bližšímu určení v místě a času odolává. Je všude a nikde, přichází odnikud a vede nikam. Bez ohledu na to, jak jasně, přesně a určitě vidíme skutečnost, uvědomíme si později, že to, co jsme měli před očima, byla pouhá ozvěna představ, které už dlouho sníme. Je to také kniha o stmívání. Kdykoli je zde radostná nálada, cítíme zároveň, že dějiště brzy zahalí temnota. Ale co je zvláštní – než dočteme do konce, zapomněli jsme už, jak tvrdými a krutými místy jsme ve vyprávění prošli a jak temné pasáže v něm jsou. Sal Paradise, hrdina Kerouacova románu Na cestě, si na tři roky trvající cestu po Americe vzal jedinou knihu, právě tuhle. Ukradl ji v Hollywoodu u knižního stánku a v autobuse do St. Louis ji bere do ruky.

Ta kniha má spoustu chyb – a přesto se k ní v myšlenkách celý život vracím.

John Fowles

 

Alain-Fournier

Henri Alban-Fournier (1886–1914) byl francouzský spisovatel, básník a esejista, známý především coby autor jediného románu Kouzelné dobrodružství. Ten byl dle francouzského deníku Le Monde zařazen mezi sto nejdůležitějších knih 20. století a stal se světovou klasikou. Henri se narodil do rodiny učitele jako první dítě. Číst se naučil už ve třech letech. Jeho román vycházel nejdřív časopisecky roku 1913. V srpnu 1914 pak Alain-Fournier nastoupil do armády. Byl zabit v bitvě u Les Éparges nedaleko Verdunu krátce před osmadvacátými narozeninami.

————————————————

Platonická láska mezi žákyní a jejím učitelem v kulisách japonského velkoměsta, to je základ komorního příběhu Podivné počasí v Tokiu od Hiromi Kawakamiové, který vás zároveň provede po úžasné asijské zemi.

Podivné počasí v Tokiu

Autorka: Hiromi Kawakamiová
Přeložil: Jan Levora

Počet stran: 216
Vazba: vázaná
Formát: 155×210 mm
ISBN: 978-80-257-2612-9
Doporučená cena: 278 Kč

Knihu Podivné počasí v Tokiu vydalo nakladatelství Argo.

Křehký příběh o přátelství, které časem přerostlo v lásku. Hlavními postavami jsou dva osamělí lidé uprostřed velkoměsta – sedmatřicetiletá Cukiko a její bývalý učitel ze střední školy. Kniha je neotřelým průvodcem po Japonsku, protože čtenáře nenásilně seznamuje i s japonskou kuchyní, kulturou, zvyky i zajímavými místy v Tokiu a jeho okolí. Zdánlivě prostý příběh křehkého vztahu sedmatřicetileté Cukiko a jejího mnohem staršího bývalého učitele, citlivě napsaný příběh plný očekávání a pochybností, rozchodů, náhodných setkání, nadějí a zklamání. Kniha získala v roce 2001 Cenu Džuničiróa Tanizakiho (Tanizaki Džuničiró šó) a později byla i zfilmována. Existuje také její zpracování do podoby kresleného komiksu manga.

 

Hiromi Kawakamiová

Hiromi Kawakamiová (* 1958) patří k nejvydávanějším představitelkám současné japonské prózy. Na literární scéně se prosadila v roce 1996 povídkou Šlápnout na hada (Hebi o fumu), za kterou obdržela Akutagawovu a také Naokiho cenu. Stala se tak první spisovatelkou, která získala obě tyto prestižní literární ceny zároveň. Jejím prvním opravdovým bestsellerem se stala v roce 2001 novela Aktovka pana učitele (Sensei no kaban), za kterou získala Cenu Džuničiróa Tanizakiho. Autorka používá krátké, jednoduché, až průzračné věty, a aniž by některé věci přímo vyslovila, mistrně splétá pavučinu napohled prostého příběhu a nevyhýbá se ani jemnému humoru a ironii. Svět jejích příběhů, které nikam nespěchají, je plný očekávání, rozchodů, náhodných setkání, iluzí, snů, nadějí a ztrát.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Argo.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete pěkné knihy za dobré ceny.

Jak se vám líbilo dnešní románové cestování? Napište nám svůj názor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZemě zpívá

Giono, Jean

Malvern, 2018

zobrazit info o knizeKouzelné dobrodružství
Velký Meaulnes

Fournier, Alain

Leda, 2018

zobrazit info o knizePodivné počasí v Tokiu

Kawakamiová, Hiromi

Argo, 2019

Napsat komentář