Veselé Vánoce

militka_vanoce
Vánoce mám docela ráda. Ale zase ne moc…


Nevím, proč si všichni přejeme navzájem „Veselé Vánoce!“
Na Vánoce zrovna moc veselo nebývá.
Je tma skoro od rána do večera. No, úplně ne. Ale skoro.
Taky bývá zima, až praští. No, posledních pár let pamatuju blátíčko a chvílemi sluníčko.
Hlavně je před námi několik měsíců zimy, kterou nemám ráda. No, pamatuju si svůj svatební den. 22. 2. léta Páně 1974 bylo teplo. Svatebčané chodili po zahradě v krátkých rukávech.
Je vidět, že se nedá na nic spolehnout. Ani na různá pořekadla a pranostiky. Jen jedno je jisté: Abychom se na Vánoce nezbláznili, protože je nedostatek světla, a lidi trpí depresemi, zapalujeme svíčky, zdobíme kde co žárovičkami, pokud možno barevnými. Všude je hluk, lidi zpívají, smějí se, pijí, pečou, vaří, jedí. Pak je jim zle, ale vzpomenou si, že jsou Vánoce, a začínají jásat, pít a jíst znovu.
Pak si dají předsevzetí do Nového roku, že již nikdy více…, nebo určitě zaberu…, budu cvičit…, přestanu kouřit atd.
Nějak přece musíme ošálit své svědomí, že jsme se celé Vánoce jen přecpávali, opíjeli a plácali se navzájem po ramenou.
Tohle všechno moc neprožívám. Možná proto, že jsme s manželem sami a nemáme děti. Nevybíráme hračky a dárečky, nebalíme je do lesklých papírů. Stromek občas ustrojíme, ale není to podmínkou.
Nejlepší z celých Vánoc je pro nás kapr. Koupíme si pořádného, kolem pěti kilo. Když nemají obry, vezmeme dva. Aspoň je víc hlav na polévku. Sníme jen pár porcí a větší část dáme do mrazáku na doby horší. Během roku tam sáhneme a vzpomínáme, jaké jsou Vánoce krásné. Ovšem líbí se nám jen do té doby, než přijde zima, tma a smutek.
Abychom netrpěli smutkem, držíme se za ruce, když koukáme na vánoční pohádky. Snad se v té tmě a zimě neztratíme jeden druhému. Určitě bychom pak zabloudili.
Jednou jsme si řekli, že zkusíme oslavit Vánoce s přáteli. Bude legrace. Má být přece veselo. Každý se to každému přeje.
Bohatě jíme a pijeme. Možná až příliš.
Manžel se někam vytratil, zůstávám v obýváku sama.
Pomalu ke mně přichází kamarád a dává najevo, že by se rád chvilku mazlil. Zachvátila mě panika. Kromě toho působí dost asexuálně. Není přitažlivý. Proto je přece kamarád.
Chvilku mi trvá, než přes množství alkoholu pochopím, o co mu jde. Pak se vymaním z náručí, že si musím odskočit.
Šlo mi především o to zjistit, kde je můj manžel.
Nachází se v kuchyni a líbá kamarádovu manželku.
„Tohle ne!“ vykřiknu, popadnu kabelku, prásknu dveřmi a běžím cestou necestou domů.
Cesta to byla strastiplná.
Ale přece jen dorazím domů. Do tepla. Už mi ani nevadí tma. Nepotřebuju rozsvítit. Vrhám se do postele oblečená. Je mi do pláče. Ale spíš mám vztek.
„Veselé Vánoce opravdu nepotřebuju.“
Manžel dorazil až k ránu.
Dlouho zvonil. Nemohl mě probudit. Nebo jsem tak tvrdě nespala? Už nevím, jestli mě spánek tu noc vůbec navštívil.
Dobýval se domů asi hodinu. Pak se mi ho trošku zželelo. Venku je přece zima, mohl by nastydnout.
„Ty nemáš klíče?“ ptám se s údivem.
„Asi ne,“ odsekl. „Brala sis je ty.“
Byl špinavý, někde cestou upadl a udělalo se mu zle. Nevím, jestli z alkoholu nebo z jeho morálky.
Zbytek svátků bylo dusno. Ani ne venku. Spíš u nás doma.
Nakonec nás dostal vynikající kapřík a manželův bramborový salát. Takový, jaký dělá on, neumí nikdo. Jen proto, že je tak dobrý, ho vydržíme jíst tři dny. Při dobrém jídle se docela dobře urovnávají vztahy.
Na tehdejší incident už se dávno zapomnělo.
Zůstala jen jedna moudrost. Kdykoliv vyrážíme z domu, vždycky jeden z nás prohodí: „Vem si taky klíče, kdybychom se pohádali…“


Hana Militká

militkaAbsolventka JAMU, pochází z Hradce Králové. V Brně studovala obor herectví v ročníku spolu s Nikou Brettschneiderovou, Marcelou Večeřovou, Miroslavem Donutilem, Pavlem Zedníčkem, Františkem Horáčkem, Svatoplukem Skopalem, Pavlem Trávníčkem a dalšími. Stala se členkou divadla Husa na provázku.
V roce 1981 odešla se svým manželem do Prahy.
Spolupracovala s režisérem Jurajem Herzem na filmu Zastihla mě noc a na seriálu Wolfgang, s Jurajem Jakubiskem na filmu Frankensteinova teta, Perinbaba, s Jaromilem Jirešem na filmu Lev s bílou hřívou, s Janem Svěrákem na filmu Kolja, s Jiřím Krejčíkem a dalšími. Pro švýcarskou televizi ztvárnila roli Mileny Jesenské v němčině ve filmu Wer war Kafka, režie Richard Dindo, s Jaroslavem Soukupem točila seriál Policie Modrava.
Hostovala 31 let v Národním divadle.
Povídky z povětří vyšly v roce 2013, druhá tištěná kniha, detektivní román Záhadný šepot v roce 2015, i další detektivka Pronikavý smích roku 2016, detektivka Vražedný lov roku 2017.
Povídky z povětří byly vydány jako první elektronická kniha Hany Militké začátkem února 2016, poté vyšly romány Vilma, Sára a na podzim Jiří. Před Vánoci vyšel Kapitán Bartoš zasahuje 1 nazvaný Složitý případ. Začátkem roku 2017 se objevila kniha 13 povídek Pro Klub Knihomolů.
Druhý příběh detektivního románu Kapitán Bartoš zasahuje 2 nazvaný Ledový žár se objevil v březnu 2017 a téhož roku v květnu detektivní román Kapitán Bartoš zasahuje 3 s podtitulem Přicházím s deštěm.
V červenci 2017 vychází nová detektivní série nazvaná Velké případy kpt. Černé – první díl Čas nedoběhneš.
V říjnu roku 2017 se objevuje čtvrtý detektivní román Kapitán Bartoš zasahuje 4 s podtitulem Jednou mezi půlnocí.
V prosinci 2017 vychází pokračování série 13 povídek Pro Klub Knihomolů 2. Jedná se o povídky napsané pro magazín Klub knihomolů. Předmluvu vytvořila šéfredaktorka Alena Badinová.
Koncem ledna 2018 vychází elektronicky detektivní román ze série Případy kpt. Váchala 3 nazvaný Vzrušený šepot. Tváří obálky je herečka a modelka Nikol Nejedlíková, foto Ariana Bernard. Předmluvu vytvořil herec Pavel Zedníček. Tištěná kniha byla vydaná zjara roku 2015 pod názvem Záhadný šepot.
Druhý detektivní román ze série Velké případy kpt. Černé 2 nazvaný Nemilosrdná vášeň je netypický.
Román I Blázni chtějí žít I se objevuje v nabídce zjara roku 2018. Jedná se o napínavý román z hereckého a zpravodajského prostředí. Tváří obálky je Nikola Nejedlíková, foto Roman Albrecht.
Vzápětí vychází další detektivka Případy kpt. Váchala 2Pronikavý smích.
Následuje napínavá detektivka I Blázni chtějí žít II.
Poté spatřila světlo elektronického světa napínavá detektivka Případy kpt. Váchala 3Vražedný lov. Tváří obálky je herečka a modelka Nikol Nejedlíková, portrét vytvořil umělecký fotograf Bohuslav Hybrant.
V létě 2018 vychází Kapitán Bartoš zasahuje 5Láska nade vše.
V září se objevila kniha 13 povídek pro Klub knihomolů 3 – tentokrát s lehkým erotickým zabarvením.
Překvapivě se objevuje v říjnu 2018 Dívka s mašlí, čtení pro malé slečny.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVražedný lov

Militká, Hana

Agentura KRIGL, 2017

zobrazit info o knizePovídky z povětří

Militká, Hana

Agentura KRIGL, 2013

zobrazit info o knizeZáhadný šepot

Militká, Hana

Agentura KRIGL, 2015

zobrazit info o knizePronikavý smích

Militká, Hana

Agentura KRIGL, 2016

Napsat komentář