Praxe biodynamického vinohradnictví a vinařství

Biodynamicke vinohradnictvi a vinarstvi
S pomocí dnešního průvodce čtenář pronikne do biodynamické a vinařské praxe. Také mu příručka pomůže pochopit základní principy tohoto přirozeného zemědělství. Zároveň se však může stát pomocníkem i běžným vinařům a zahrádkářům.

Biodynamické pěstování révy vinné zahrnuje nejen péči o révový keř v souladu s přírodními a kosmickými rytmy, ale je založeno zejména na péči o půdu, která keř vyživuje. Je-li půda zdravá, plná užitečných mikroorganismů a organické hmoty, není nutné používat chemická hnojiva.
Cílem biodynamického pěstitele je eliminovat cizorodé vstupy, které ekosystém vinice zatěžují, a posilovat zdravotní stav révových keřů pouze nezbytnými, v místě vyrobenými bylinnými preparáty, výluhy a zákvasy, jež udržují půdu živou a vitální. A vinař svou prací ve vinném sklepě uzavírá proces, kterému podléhají i veškeré práce na vinici. Vyrábí víno autentické, prosté veškerých přídatných látek, odrážející staré technologické postupy a um našich předků.

Ukázka z knihy

Biodynamický statek je organismem a jako každý organismus se vyznačuje řadou znaků. Především má různé úrovně své existence. Má hmotné tělo, které představují vinice, budovy, tedy hlavně nerostná složka. Rostliny představují jeho životní tělo, vitalitu. Zvířata jsou duší a lidé duchem podniku. Pěstitel  révy, zahradník či vinař má určitou představu o podobě a fungování podniku, o jeho směřování , a vytváří tedy ideu, nosnou myšlenku celého organismu. (str. 17)

Biodynamické vinohradnictví a vinařství

Autoři: Radomil Hradil, František Muška, Pavel Pavloušek, Lukáš Rudolfský

Počet stran: 144
Vazba: brožovaná
Formát: 144×207 mm
ISBN: 978-80-271-0418-5
Doporučená cena: 199 Kč

 

Knihu Biodynamické vinohradnictví a vinařství vydalo nakladatelství Grada. A nezapomeňte na ukázku.


Nakladatelství Grada vydává knihy v České republice již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBiodynamické vinohradnictví a vinařství

Hradil, Radomil – Muška, František – Pavloušek, Pavel – Rudolfský, Lukáš

Grada, 2018

Napsat komentář